Objavljene nove mjere, Božinović objašnjava detalje: ‘Ključna su tri smjera djelovanja‘

Objavljene nove mjere, Božinović objašnjava detalje: ‘Ključna su tri smjera djelovanja‘

S obzirom na visoke brojke i sve veću popunjenost kapaciteta bolnica danas će biti predstavljene nove mjere

– Stožer je razmatrajući situaciju,s obzirom na pritisak na zdravstveni sustav, kako su ključna tri smjera djelovanja. Prvo je povećati procijepljenost, ograničiti okupljanja postići što veću sigurnost pri obavljanju poslova. Stožer je danas donio odluku kojom se ograničavaju okupljanja, zabranjuje se održavanje svih okupljanja na javnim događanjima s više od 50 osoba osim ako se radi o okupljanjima gdje ljudi imaju covid potvrde. Za isto je nadležan lokalni stožer. Pooštravaju se mjere, obvezno je korištenje medicinske maske i fizički razmak i uz covid potvrdu. Vrijedi mjera zabrana svih okupljanja na otvorenom, osim ako sudjeluju svi sa potvrdom. Iznimno, ako to potvrdi HZJZ. Sva javna okupljanja moraju završiti do 24 sata. Niti profesionalne umjetničke izvedbe, izložbe, ne smiju biti. Izuzetak su kinoprojekcije koje su započele nakon 23 sata, svadbene svečanosti moraju završiti do 2 sata ujutro. a razmotrit ćemo i dodatna ograničenja, kazao je Božinović. Doznaje Jutarnji list

– Kongresi će se izvoditi samo uz potvrde, uvjet su maske i distanca. Sportska natjecanja se održavaju samo uz covid potvrde. U zatvorenim prostorima će gledatelji uz potvrde morati i koristiti maske u zatvorenim i otvorenim prostorima. To je odluka koja stupa na snagu sutra. EU potvrda će se uvesti za državne i javne službe, prilikom obavljanja poslova koji se neće ograničavati, donest ćemo nove odluke. Uvodimo obvezu covid potvrde. Kao što je to u zdravstvenom i socijalnom sustavu, uvest će se za sve državne i lokalne službenike te zaposlenike trgovačkih društava u osnivanju RH i jedinica lokalne samouprava. Mjera dolazi na snagu u ponedjeljak. Kao i za sve koji dolaze u te prostore. Potvrde će biti obvezne za teretane, restorane i kafiće, ovisi kako će se kretati situacija. Testiranje će se moći obaviti u laboratorijima, a trošak će refundirati poslodavac, zasad. Popis ovlaštenih laboratorija dostupan je na našim stranicama. Ovisno o situaciji, obveza testiranja će se uvoditi i za druge djelatnosti. Pratit ćemo situaciju, ako se ne poboljša od 4. siječnja uvodimo potvrde kojima bi se verificirao status samo osoba koje su cijepljene ili preboljele.

Taj razmak je ostavljen jer pratimo situaciju, a i dovoljno je vremena da se svi procijepe do početka iduće godine.


Imamo 28.541 aktivan slučaj. U protekla 24 sata testirano je 15079, pozitivnih je 46 posto. 231 osoba je na respiratoru. 36 osoba je umrlo. 9 je osoba cijepljeno s dvije doze, jedna s jednom dozom. 9400 je umrlih ukupno.


Nacionalni stožer civilne zaštite i danas na tiskovnoj konferenciji objavljuje najnovije podatke o broju zaraženih koronavirusom.

Prema neslužbenim informacijama, protekla 24 sata bila su najgora od pojave covida-19 te je na virus pozitivno skoro sedam tisuća građana.

Očekuje se da će iz stožera pojasniti ove brojke te predstaviti korake i mjere kako bi se suzbilo nekontrolirano širenje zaraze.