TOMAŠEVIĆ UKIDA POPULARNU BANDIĆEVU MJERU Prijedlog poslan na javno savjetovanje

TOMAŠEVIĆ UKIDA POPULARNU BANDIĆEVU MJERU Prijedlog poslan na javno savjetovanje

Na javno savjetovanje poslan je prijedlog Grada Zagreba za trajno ukidanje mjere roditelj-odgojitelj. O ovom prijedlogu glasat će se 9. prosinca, u Gradskoj skupštini Grada Zagreba. Javlja ZAGREB INFO

Spomenuta mjera privremeno je obustavljena, a kao razlozi ukidanja navode se mali ili dvojben demografski učinak te visoki troškovi.

“Financijski iznos utrošen na mjeru mogao je biti pravednije raspodijeljen za svu djecu grada Zagreba. Na mjeru roditelj odgojitelj je od 2016. do 2021. utrošena 1,8 milijarda kuna. Prve godine za mjeru je izdvojen 21 milijun kuna, a 2021. bit će potrebno 528 milijuna kuna, odnosno gotovo 44 milijuna kuna mjesečno.

Sredstva do sada utrošena za mjeru dostatna su za izgradnju 27 vrtića, od čega bi imali koristi svi roditelji, uključujući roditelje s manje djece, ali i roditelji s više djece koji se nisu uključili u mjeru. Proračunskim izdvajanjima u povećanje institucionalnih kapaciteta postigao bi se nediskriminatorni pristup prema kojem sva djeca imaju pravo na priuštiv i kvalitetan vrtić”, stoji u obrazloženju iz Grada.

“Zaključno,  mjera “roditelj odgojitelj” je proizvela iznimno visok financijski trošak, a mali ili dvojben demografski učinak, što znači da nije opravdala svrhu. Istovremeno, imala je negativan učinak na uključenost žena u tržište rada i djece u predškolski odgoj. Stoga predloženim izmjenama korisnicima kojima je dijete za koje se koristi mjeru navršilo 7 godina prestaje novčana potpora s 30. travnja 2022., ali im se otvara mogućnost zaposlenja po stupanju izmjena na snagu i istovremenog primanja naknade do 30. travnja 2022”, objašnjavaju.

U obrazloženju se navodi i što bi se točno promijenilo za korisnike mjere.Korisnicima kojima je dijete za koje koriste mjeru mlađe od 7 godina, od 1. svibnja 2022. mjesečna naknada se smanjuje na 1.000,00 kn, ali im se otvara mogućnost zaposlenja po stupanju izmjena na snagu i istovremenog primanja naknade do sedme godine djeteta za koje se koristi mjeru te omogućuje upis djece u dobi od 3 – 6 godina u vrtić”, poručuju iz Grada. Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA