Održana završna konferencija Energetske obnove zgrade neurologije i psihijatrije Opće bolnice “dr. Josip Benčević”

Održana završna konferencija Energetske obnove zgrade neurologije i psihijatrije Opće bolnice “dr. Josip Benčević”

U Općoj bolnici “Dr. Josip Benčević” u Slavonskom Brodu danas je održana završna konferencija projekta energetske obnove zgrada neurologije i psihijatrije. Tom prilikom održana je i medijska konferencija na kojoj su nazočili pomoćnica ravnatelje Opće bolnice dr. Lidija Šapina, voditelj Odjela neurologije doc.dr.sc. Marinko Dikanović , voditeljica Odjela psihijatrije dr. Dubravka Ergotić Novotny, privremeni pročelnik UO za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje Brodsko-posavske županije Branko Sabo te direktor tvrtke “Šprajc THD” d.o.o. Hrvoje Šprajc u ime izvođača radova.

Provođenjem mjera energetske obnove zgrada je iz energetskog razreda G prešla u energetski razred C, a ukupne uštede koje će ostvariti na toplinskoj energiji su 64,85%. Energetska obnova rezultirala je i smanjenjem godišnje emisije CO2 za 138,57 t/god.

“Ovo je projekt koji je odrađen kvalitetno, stručno i na vrijeme, uz udovoljavanje svim zahtjevima ustanove. Bili smo u stalnom kontaktu s nadzorom i izvođačem kada su u pitanju specifičnosti. Drago mi je da je korisnik, odnosno, ustanova, zadovoljna kvalitetom izvedenih radova i suradnjom s izvođačem. Rad s ovakvom ustanovom, rad je s jednim živim organizmom kojem se stalno morate prilagođavati. Nadamo se da smo bili dobri u toj ulozi. -kazao je u današnjoj prigodi privremeni pročelnik Branko Sabo u ime korisnika projekta,odnosno, Brodsko-posavske županije.

Ukupna vrijednost projekta energetske obnove je 5.322.844,16 kuna od čega je iznos od 3.217.481.04 kuna financiran iz Europskog fonda za regionalni razvoj, odnosno, operativnog programa  Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. putem Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja te Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, dok su preostali iznos, u jednakom dijelu  od 1 052.681.56 kuna, sufinancirali Brodsko-posavska županija kao korisnik projekta i Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Valja napomenuti kako se u ovom slučaju radilo o specifičnoj energetskoj obnovi pošto je zgrada pod zaštitom Ministarstva kulture RH o čemu je više rekao predstavnik izvođača radova, Hrvoje Šprajc:  “Što se tiče pokrova zgrade, vraćen je biber-crijep, bez obzira na to kakav je postavljen u međuvremenu. Na povijesnom dijelu zgrade, energetska obnova je rađena iznutra. Stavljana je toplinska izolacija, zidovi su obloženi knaufom. S vanjske strane je ponovljena žbuka. Konzervatori su birali uzorak boje za staru opeku i žbukane zidove. Prema konzervatorskim uvjetima, stolarija je drvena, a cjenovno i prema zahtjevnosti izrade više je od onoga što uobičajeno ugrađujemo. Proces rada na zgradi bio je specifičan, veliki je broj štukatura, ukrasa, sistem žbukanja bio je drukčiji. Izvorna fasadna opeka je sačuvana. Ljudi koji su sudjelovali u obnovi morali su poznavati tehnike žbukanja, izvlačenja profilacija i slično. Rupa koja je ostala na južnom pročelju, zahtjev je ravnateljstva. Preko nje će doći staklena ploča s datumom kada je granatirana bolnica, odnosno, kada je ta rupa nastala. Zgrada je imala puno takvih ‘ožiljaka’, ali odlučeno je da će trajno ostati samo ovaj. – kazao je Šprajc na današnjoj medijskoj konferenciji. Priopćeno je iz BPŽ