Besplatni obroci u svim školama na području grada

Besplatni obroci u svim školama na području grada

Vijest donosi GLAS SLAVONIJE – Osigurano je 1,5 milijuna kuna, što je izravna ušteda za gradski proračun – rekao je Radić.

Grad Osijek vjerojatno je jedini veliki grad u Hrvatskoj koji osigurava besplatne školske obroke za svu djecu u osnovnim školama. Čini to uz 50 posto vlastitog i 50 posto sudjelovanja Osječko-baranjske županije te je za tu namjenu do danas u proračunu osiguravao tri milijuna kuna. No u utorak su u gradskoj upravi predstavljeni projekti kao dopuna postojećima, osigurani iz alternativnih izvora financiranja.

– Sa zadovoljstvom mogu reći da smo se prijavili za projekt “Škole jednakih mogućnosti” i u njega uključili sve osnovne škole na području grada Osijeka, a osiguran je preko Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike iz fonda europske pomoći. Osigurano je gotovo milijun kuna za djecu iz obitelji koja se koriste pravom na dječji doplatak i time smo izravno u proračunu Grada uštedjeli navedeni iznos – rekao je gradonačelnik Ivan Radić, dodavši kako se Grad Osijek prijavio i na još jedan projekt koji se odnosi na besplatne obroke u školama, i to u suradnji s Agencijom za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, koja je za tu namjenu Gradu osigurala 512 tisuća kuna. Riječ je o projektu “Shema školskog voća, povrća, mlijeka i mliječnih proizvoda”, a izrazio je zadovoljstvo što u njemu sudjeluju također sve škole s područja Osijeka s ciljem promicanja zdrave prehrane. Dobivenim iznosom od 1,5 milijuna kuna, kaže, podići će se kvaliteta prehrane u osnovnim školama, a zahvaljujući suradnji s Agencijom prehrana djece bit će dodatno obogaćena. Uz to, Radić je najavio Medni dan u suradnji s Vladom Republike Hrvatske, 7. prosinca. Svi prvašići s područja grada Osijeka dobit će staklenku meda, čime će se, rekao je gradonačelnik, dodatno upoznati s važnosti zdrave prehrane.

Da su već sad zadovoljni izborom školskih obroka te da će ova dva projekta biti dodana vrijednost, potvrdio je ravnatelj Osnovne škole Višnjevac Dane Končar. U ime ravnatelja osnovnih škola naglasio je kako je riječ o dobrim projektima te hvalevrijednoj inicijativi Grada Osijeka, a pohvalio je i sudjelovanje Osječko-baranjske županije, koje će se, dodao je, nastaviti.

– Konkretno, u našoj je školi svako poslijepodne osiguran kuhani obrok. Limit iznosi pet kuna, no uklopimo se i poštujemo Pravilnik o prehrani učenika. Naša škola sudjeluje u svim projektima, a drago mi je što su, prema povratnim informacijama, roditelji, odnosno učenici, zadovoljni. Uz to, mogu birati bezglutensku prehranu, čak i vegetarijansku, no to je unaprijed potrebno naznačiti – rekao je ravnatelj Končar, dodavši da u ovome trenutku 30 učenika škole prima dječji doplatak. Inače, OŠ Višnjevac ima osiguranu kuhinjsku opremu, no mišljenja je da je i u ostalima, u kojima to nije tako, Grad poboljšao prehranu i prije, a činit će to i nadalje s pomoću spomenuta dva projekta.

– Nama je olakšana organizacija prehrane, no vjerujem da je i u drugim školama situacija sa školskim obrocima dobra, kao i s mogućnosti objavljivanja rasporeda pojedinog obroka po danima – zaključio je ravnatelj Končar.

Marija Mihelić Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA