Uz Gabrijelu Žalac uhićen i ravnatelj moćne državne agencije. Karijeru je započeo kao savjetnik za EU projekte, a onda je krenuo uspon…

Uz Gabrijelu Žalac uhićen i ravnatelj moćne državne agencije. Karijeru je započeo kao savjetnik za EU projekte, a onda je krenuo uspon…

Jutros su po nalogu novoosnovanog Ureda europskog javnog tužitelja uhićeni bivša ministrica Gabrijela Žalac i još tri osobe. Kako doznajemo, među uhićenima je i ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata (SAFU) Tomislav Petric. Kako javlja policija, svi su uhićeni zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela iz domene gospodarskog kriminaliteta. Javlja SLOBODNA DALMACIJA

Sudeći po podacima na LinkedInu, Petric je karijeru započeo kao savjetnik za EU projekte u Osječko-baranjskoj županiji, a potom je isti posao od kolovoza 2013. godine obavljao u Virovitičko-podravskoj županiji. U jesen 2014. godine prelazi u Agenciju za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije (VIDRA) i to kao zamjenik ravnatelja, a nakon samo nekoliko mjeseci postaje i ravnatelj iste agencije, piše Jutarnji.hr.

Zadnjih gotovo šest godina na poziciji je ravnatelja SAFU-a. Na stranicama Ministarstva financija stoji kako je Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU nadležna za objavu natječaja, ugovaranje, plaćanje i provedbu projekata iz EU fondova.

Drugi mandat na čelu SAFU-a započeo mu je u travnju prošle godine kada ga je Vlada ponovno imenovala na mjesto ravnatelja nakon što je bio jedini kandidat koji se prijavio na natječaj.

Tada je na internetskim stranicama SAFU-a objavljen članak o novom Pericevom mandata uz mnogo hvalospjeva na njegov rad. Tako stoji da je za prvog mandata ravnatelj Petric “uspješno je predvodio Središnju agenciju u obavljanju delegiranih aktivnosti u okviru sustava upravljanja programima i projektima koji se u Republici Hrvatskoj financiraju iz proračuna Europske unije”.

– U svojstvu Posredničkog tijela razine 2 u okviru Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija”, Središnja agencija je tijekom tog razdoblja ugovorila više od 700 projekata čija ukupna vrijednost doseže gotovo 30 milijardi kuna, stoji u spomenutom tekstu.

– Napravljeno je blizu 1500 ex-ante i ex-post provjera dokumentacija o nabavi, odobreno je oko 4000 zahtjeva za isplatom predujma/zahtjeva za nadoknadom sredstava te je provedeno oko 450 terenskih provjera, ističe se u članku objavljenom na stranicama SAFU-a.

Na koncu nisu zaboravili spomenuti kako je “pod vodstvom ravnatelja Petrica Središnja agencija 2019. godine dobila certifikat Poslodavac partner i time postala prva državna agencija s tim prestižnim certifikatom kao dokazom izvrsnosti u segmentu upravljanja zaposlenicima”. Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA