Plenković o kreditnom rejtingu: Pokazali smo žilavost, čvrstinu, znanje…

Plenković o kreditnom rejtingu: Pokazali smo žilavost, čvrstinu, znanje…

Predsjednik Vlade Andrej Plenković održat će u subotu u Banskim dvorima konferenciju za medije.

Podsjetimo, agencija Fitch podigla je kreditni rejting Hrvatske za jednu razinu iz ‘BBB-‘ u ‘BBB’, uz pozitivne izglede. To je najbolji kreditni rejting u povijesti Republike Hrvatske.

“Ovo je najbolji rejting Hrvatske u povijesti. Nikada nismo imali i taj rejting i pozitivne izglede”, rekao je.

“Ek je svoje procjene rasta BDP-a revidirala s 5,4 na 8,1, oni procjenjuju rast. Mi smo kao vlada projekcije revidirali 5,2 na 9 psoto rasta BDP-a ove godine. Fitch je lani očekivao rast od 3.8 posto, jučer je prognozirao rast za 8,9 posto.”

“Što se tiče oporavka ekonomije, tu je nekoliko bitnih poruka. Ocjene Fitcha i EK su u pogledu rezultata sezone iznad naših i njihovih očekivanja. Ako rezultati turističke sezone budu na 80 posto rekordne 2019., onda smo mi u okolnostima pandemije, ograničenja, sa našom politikom sigurnog boravka u Hrvatskoj, aktivne pripreme sezone, napravili iskorak pa smo i na temelju Euronewsa zemlja s najboljim rezultatima na Mediteranu”, rekao je. Javlja N1

“Ključ ekonomskog smjera u budućnost ulazak u europodručje”

“Ključ i sidro našeg ekonomskog smjera u budućnost je ulazak u europodručje”, rekao je.

“Drugi element koji je izrazito važan je stabilnost naših javnih financijama. Mi odgovorno upravljamo financijama, smanjujemo javni dug, deficit, mi smo prije korone imali proračunski višak, izašli smo iz procedure makroekonomskih neravnoteža. Da nije bilo korone bili bi dogodine ispod 60 posto duga. Mi smo, naravno, zbog pada BDP-a išli nekoliko koraka nazad lani, ali već smo ove godine pokazali žilavost, znanje i čvrstinu da se vratimo na putanju i da smanjujemo javni dug. Posebno su važni i pokazatelji. Promet u trgovini na malo u 9 mjeseci je veći 13 posto, raste industrijska proizvodnja, sektor izvoza. Raste sektor građevinarstva, turizam, sve što se odnosi na osobnu potrošnju””, dodao je.

Kaže i da vide da je Vlada stabilna.

Bitna odluka za Hrvatsku donosit će se u lipnju iduće godine, rekao je. “Na tome radimo sustavno, tiho, angažirano. Razgovaramo sa svima koji nam tu trebaju kazati da smo spremni na članstvo u europodručju”, govori Plenković.

“Ovo je šesti put u našem mandatu da nam kretitne agencije podižu rejting. Čini se da smo agenciji Fitch nasimpatičniji.”

Istaknuo je da su ovi podaci Fitcha ocjena da se ide u dobrom smjeru.

Kaže da agencije gledaju i cijepljenje

“Gleda se i cijepljenje. Ove agencije prate što radimo kao društvo, jesmo li solidarni, odgovorni, je li razumijemo o čemu se radi. Mi smo prošli 2 milijuna cijepljenih, mislim da ćemo danas preći brojku od 60 posto cijepljenih odraslih, da ćemo danas preći brojku od 50 posto svih stanovnika koji su cijepljeni”, dodao je Plenković.

Kaže da su te stvari usko vezane s financijama i ekonomijom. “Vlada se mora baviti sa svime, nemamo luksuz baviti se samo s jednom stvari”, dodao je.

“Apeliram na sve one koji se nisu cijepili da to učine”, dodao je.

Kaže da svatko ima pravo na prosvjed. “Mi zagovaramo stav liječnika, znanstvene zajednice. Bilo bi dobro da se cijepi većina naših građana. Oni koji to neće, mogu obaviti test. Želimo respektirati sve koji su se cijepili.”

Na pitanje zašto nas agencija Moodys drži nisko, Plenković je rekao:

“Svaka agencija ima reputaciju i pristup. Fitch je fizički poslao ljude ovdje prije nekoliko tjedana. Oni ne vode razgovore samo s Vladom, oni razgovaraju s ljudima iz gospodarstva, HNB-om, njihova optika je bazirana na stavovima više dionika. Zadnji put kad nas je Moodys ocijenio, to je bilo prije točno godinu dana. Mi se nadamo da će i oni pratiti sve ovo što govore druge agencije. Mi smo po dvije agencije u ivensticijskom, od Moodysa još očekujemo taj korak”, rekao je.

Uskoro opširnije…