Sve više djece s problemima u ponašanju

Sve više djece s problemima u ponašanju

Istraživanja su pokazala da između 2 i 20 % školske populacije iskazuje neki oblik problema u ponašanju. Stručnjaci osječkoga Centra za nestalu i zlostavljanu djecu pokrenuli su projekt “USMJERi se!” kako bi pružili pomoć djeci i njihovim obiteljima. Javlja HRTV

Djeca i mladi suočavaju se s brojnim problemima, a s pandemijom oni su postali još izraženiji.

– Od poteškoća s tjeskobom, anksioznosti, stresom do nekih problema u obitelji, dakle nošenja s nekim svakodnevnim situacijama u školskom okruženju, ističe članica mobilnog tima u Centru za nestalu i zlostavljanu djecu u Osijeku Vanja Šokić.

Potreba za stručnom pomoći naglo se povećala. No ne mogu svi doći u Savjetovalište.

– Onda je krenuo mobilni tim koji tenutno čine 3 stručnjaka i koji onda odlaze u zajednicu, u obitelji, rade s djecom, s članovima obitelji, posjećuju školu ukoliko je to potrebno i na samom terenu pružaju podršku, objasnila je voditeljica projekta Kristina Krulić Kuzman.

Stručni tim ima mnogo posla.

– Mi smo imali preko 200 intervencija unazad koliko provodimo projekt, a po projektu je trebalo biti 80, istaknula je Vanja Šokić.

Svrha projekta “Usmjeri se” širenje je socijalnih usluga u zajednici. Jedna od njih je i poludnevni boravak za djecu i mlade s problemima u ponašanju. Pokrenuta je u rujnu, u Dardi.

– U ovom trenutku imamo 16-ero djece tamo koja svakodnevno dolaze i kojima pomažemo i u odgojno obrazovnom i u razvoju socijalnih i komunikacijskih vještina. Različite potrebe zadovoljene su kroz poludnevni boravak, naglasila je Kristina Krulić Kuzman.

Projekt “Usmjeri se” vrijedan je milijun i pol kuna, a provodi se na području 5 slavonskih županija. Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA