JOŠ JEDNA ŽRTVA INTERNET-PRIJEVARE – Htjela prodati cipele, ali joj je prevarant s bankovnog računa skinuo 14.000 kuna

JOŠ JEDNA ŽRTVA INTERNET-PRIJEVARE – Htjela prodati cipele, ali joj je prevarant s bankovnog računa skinuo 14.000 kuna

Nastavljaju se prijevare preko interneta diljem Slavonije, a jedna takva dogodila se u nedjelju kada je 21-godišnjakinja kontaktirala s nepoznatom osobom preko mobilne aplikacije i dogovorila prodaju cipela, no ostala je bez 14.000 kuna. Javlja GLAS SLAVONIJE

– U svrhu uplate dogovorenog iznosa kupac je 21-godišnjakinji poslalo internetsku vezu (link) na kojem se nalazi obrazac u kojem je 21-godišnjakinja popunila podatke svoje bankovne kartice. Prevarant je iskoristio dostavljene podatke te s računa neovlašteno skinuo više od 14.000 kuna. Nadležnom državnom odvjetništvu podnosimo posebno izvješće i nastavljamo traganje za nepoznatim počiniteljem – doznajemo iz PU osječko-baranjske. Prema potpuno istom obrascu bez novca je ostala 35-godišnja Osječanka, koja je početkom kolovoza s nepoznatom osobom preko aplikacije WhatsApp dogovorila prodaju kauča. U svrhu naplate prodaje 35-godišnjakinja je na linku koji joj je poslala nepoznata osoba upisala svoje podatke bankovne kartice, nakon čega je utvrdila da joj na tekućem računu nedostaje više tisuća kuna.

Iz policije upozoravaju građane da ne zanemaruju opasnosti na internetu jer se lopovi često koriste lažnim osobnim podacima, brojevima mobitela i prepaid karticama za koje nije potrebna registracija. Problem se javlja i u slučajevima kada se radi o malim iznosima kod računalnih prijevara, pa ih građani ne prijave misleći da do svog novca ionako nikada neće doći.- Događa se da naivno povjeruju u razne obavijesti dobivene preko elektroničke pošte, primjerice da su osvojili velike novčane iznose na nagradnim igrama, iako znaju da u takvim igrama nisu sudjelovali. Od njih se traži da prije isplate navodnog dobitka uplate određeni novčani iznos, što oni prihvate i učine bez razmišljanja. Nakon što uplate novac, osoba koja ih je kontaktirala više im se ne javlja, a navodnu nagradu nikada ne dobiju. Zanemarive nisu ni prijevare osoba koje kupuju različite predmete preko interneta, pa se često događa da, nakon što uplate novac za kupnju željenog predmeta, u pošiljci dobiju bezvrijedan predmet – upozoravaju iz policije. Treba biti posebno oprezan prilikom slanja svojih osobnih podataka, kao i brojeva bankovnih kartica i računa.

Iz Europola ističu kako bez interneta danas gotovo i ne možemo, no često zaboravljamo na različite opasnosti od kojih se moramo zaštititi.

– Prije nego što kliknete na internetsku poveznicu, bez obzira na to tko vam ju je poslao, razmislite dva puta! Različiti računalni virusi programirani su tako da je potreban samo jedan klik da ih preuzmete na uređaj koji koristite kako biste ga zarazili. Virusi mogu biti programi koji omogućuju neometan uvid u sve podatke koje imate na uređaju, čak i da preko njih treća strana uđe u vaše internetske račune i promijeni lozinku. Pripazite i na poruke u kojima vas bilo tko traži da mu pošaljete bankovni pin, lozinku ili neku drugu osjetljivu osobnu informaciju. Ne objavljujte svoje ni tuđe osobne podatke, pokušajte izbjegavati pisati točan datum i mjesto rođenja, ne objavljujte ni fotografije osobnih dokumenata i slično. Izbjegavajte objavljivati slike ili videa djece i maloljetnih osoba te adrese na kojima stanujete ili boravite. Nemojte objavljivati ni fotografije/videozapise unutrašnjosti prostorija u kojima živite. Izbjegavajte dijeliti informacije o svojem godišnjem odmoru, odnosno vremenu kada nećete biti kod kuće. Kada ste na društvenim mrežama, pripazite s kime se povezujete u “prijateljstva” i radije upotrijebite mogućnost kojom ćete ograničiti prikaz sadržaja koji pregledavate ili objavljujete. Sadržaj time postaje vidljiv samo vašim prijateljima, radije nego svim korisnicima te društvene mreže odnosno interneta – upozoravaju iz Europola.

Sandra Lacić Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA