Šefice Uskoka i Dorha konačno istupaju na temu afere Softver. Osim ostavki, što uopće mogu reći…

Šefice Uskoka i Dorha konačno istupaju na temu afere Softver. Osim ostavki, što uopće mogu reći…

Europska tužiteljica Tamara Laptoš demantirala je pokušaje obrane hrvatskih tijela, a Telegram je danas objavio i važan iskaz djelatnika državne agencije

Glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek i šefica USKOK-a Vanja Marušić konačno su zakazale konferenciju za medije. Danas, puni tjedan nakon uhićenja Gabrijele Žalac, novinari će dobiti priliku postavljati pitanja na iznimno važnu temu: Zašto hrvatska tijela nisu ni službeno otvorila istragu protiv bivše ministrice, iako je Telegram sve ključne točke afere precizno rekonstruirao još prije 28 mjeseci.

Vanja Marušić posljednjih sedam dana uporno negira da je njezin USKOK u bilo čemu pogriješio. Štoviše, izjavljuje primjerice kako je “baš ovaj slučaj pokazao da oni ne štite pojedince”, a u petak 12. studenoga predvečer snimila je selfie video i oštro kritizirala sve koji javno iznose tezu kako je afera Softver bila njihova evidentna blamaža.

Tvrdila je kako su hrvatski istražitelji proveli sve što je bilo potrebno i onda je Ured europskog javnog tužitelja od njih naprosto preuzeo predmet. Dodala je kako svi koji govore suprotno, ne poznaju zakonske procedure.

Stavili ga u ladicu

No, dva dana kasnije, u emisiji Točka na tjedan N1 televizije, europska tužiteljica Tamara Laptoš nedvosmisleno je demantirala navode ravnateljice USKOK-a. Ured europskog javnog tužitelja, navela je, prve informacije o slučaju Žalac uopće nije dobio od hrvatskog USKOK-a, nego od europskog OLAF-a.

Nadalje, kazala je Tamara Laptoš, predmet slučaja Žalac u trenutku kada ga je europski ured krenuo istraživati uopće nije “bio živ”. Što pojednostavljeno znači da je USKOK na njemu prestao raditi, odnosno stavio ga je u ladicu.

Nisu pronašli dokaze

Istup gospođe Laptoš pritom je samo potvrda navoda koji su već objavljeni u medijima. Kronologija je išla ovako: Telegram je u srpnju 2019. objavio seriju tekstova u kojima su, zahvaljujući analizi službenih i javno dostupnih izvora, otkriveni svi ključni detalji.

Nakon toga je Uskok provodio izvide, ispitao nekoliko osoba, izuzeo određenu dokumentaciju i tada zaključio kako “nisu pronašli dokaze da je počinjeno kazneno djelo”. Stoga su prekinuli izvide i službeno nikada nisu ni otvorili istragu.

Uistinu kolosalna blamaža

Telegram je danas pritom objavio još jedan važan komadić slagalice u toj uistinu kolosalnoj blamaži hrvatskog pravosuđa. Djelatnik državne agencije za kontrolu postupaka u kojima se dodjeljuje europski novac (SAFU), našem je novinaru ispričao da je još 2019. bio pozvan u USKOK gdje je istražiteljima detaljno opisao kako su njegovi nadređeni sudjelovali u ovim nezakonitostima.

Iz USKOK-a mu se, međutim, više nikada nisu javili. “Nejasno je kako uz toliki broj svjedoka USKOK nije uspio zatvoriti slučaj, tim više što su očito na raspolaganju imali i pisane dokaze”, komentirao je. Šef SAFU-a zbog ove je afere uhićen dvije godine kasnije, odnosno prošli tjedan, također po nalogu Ureda europskog javnog tužitelja.

Slučaj je dakle ponovno aktualiziran isključivo zbog europskih istražitelja koji su dojavu o potencijalnim nezakonitostima primili od OLAF-a. A OLAF je sve precizne informacije dobio od Telegramovog novinara koji je, nakon što smo objavili seriju tekstova kojima je raskrinkana afera, slučaj prijavio tom europskom tijelu.