Bez rabljene mehanizacije za poljoprivrednike?

Bez rabljene mehanizacije za poljoprivrednike?

Redakcija Plodova zemlje primila je više upita posljoprivrednika vezano za natječaje iz Programa ruralnog razvoja. Konkretno s natječajem iz Mjere 6.3.1. za male poljoprivrednike. Zašto je odgođen i hoćete li se, kako u prijašnjim natječajima – moći kupovati polovna mehanizacija, a ne samo nova kao što propisuju odredbe novog natječaja? Sve to brine i stočare iz Senja pa i Juru Turinu koji je Ministarstvu već upućivao nekoliko dopisa i tražio pojašnjenje. Javlja HRTV

Konji su gladni i za Juru Turinu iz Senja odmora nema. Treba im dati sijena pa i dok orkanska bura na mahove svija krošnje nad njegovom štalom. Jure ima puno manje konja od svog djeda – samo četiri. Ali njemu su pravo bogatstvo. Juri su štalu i uz nju prateći objekt izgradili turski donatori u studenom prošle godine. Za smještaj njegovih terapeutskih konja mala drvena štala je izvrsna, kaže.

Sve bi bilo lakše da ne mora raditi na ruke. Treba li obaviti kakav posao, strojeve unajmljuje. Htio se Jure javiti na natječaj iz Mjere 6.3.1. za male poljoprivrednike. To je mjera od 15 tisuća eura. No u propozicijama novog natječaja Jure je pronašao stavku koja ga je iznenadila. Malu, ali značajnu promjenu u usporedbi s prijašnjim natječajima – “Svaka mehanizacija mora biti nova i neupotrijebljena”.

Quad umjesto traktora?

A to znači da Jure sad može kupiti novi traktor u vrijednosti od samo 7,5 tisuća eura, a takvog za njegove potrebe na tržištu nema. Iz Ministarstva su mu odgovorili, kaže Jure – da kupi ‘quad’. Ali s njim nije moguće oranje i košnja, ni prijevoz gnjojiva. A traktor bi mu dobro došao i kad treba čistiti snijeg – za udrugu i pomoć starijima.

Jednako poput Jure razmišlja i Dragan Rukavina iz Crnog Kala. I on je stočar, istina veći, ima dvadesetak konja i krava, slobodno pasu po pregonskim pašnjacima nedaleko od sela. Na europske natječaje ne javlja se. Na zadnji natječaj se ni ne može javiti jer, kaže – “za mlade je prestar, za male je prevelik, a za velike premali. Ne samo da nema natječaja nego za 46-ogodišnjeg Dragana nema ni hektara državne zemlje. Svih 25 hektara pašnjaka i oranica isključivo je iz privatnog zakupa. Kupio bi Dragan i bolju stoku, ali ne može.

Težak život poljoprivrednika u Lici

– Imamo bušu, tele neće nitko, nijedan mesar. Treba biti simentalac ili neka mesna pasmina, kaže Dragan. Na pitanje zašto ih nema odgovara: “Nemam iz čega kupit. Poticaji se tokom godina potroše. Svako jutro dolazi tu, nekad i po noći, dodaje Dragan kojemu svake godine medvjed ubije jedno grlo. Iako je svoje pašnjake ogradio električnim pastirom.

Da je u Lici lako živjeti – nije. Zazimi već u listopadu, pravog proljeća nema do svibnja. I zato ljudi malobrojni poljoprivrednici i stočari očekuju pomoć. Malo tko ima novca za novu mehanizaciju, bez europskih potpora teško će naprijed. Nema polovnog traktora ispod 20 tisuća eura, tvdi Dragan.

“Dajte nam natječaj koji će pomoći malome čovjeku”

Natječaj je, kaže Jure Turina – odgođen do 3. prosinca. Očekuje da se odredba o kupnji isključivo nove mehanizacije što prije izmijeni. Poziva Ministarstvo da za mjeru 6.3.1 stavi da mali proizvođači mogu kupiti polovnu mehanizaciju. Nek se stave jače kontrole i novce nek isplate na kraju. U suprotnome, dodaje – morat će dati konje u Italiju na klanje, a njegov OPG će se ugasiti.

– Treba stvoriti zakon da svi budemo donekle zadovoljni. Dati mjeru koja običnome čovjeku može pomoći. Bože dragi, svi moramo živjet u ovoj državi. Volimo ovaj posao, ja blago volim i tu sam najsretniji, poručuje Dragan Rukavina.

Odgovor Ministarstva

U natječaju iz Mjere 6.3.1. morat ćete kupovati isključivo novu mehanizaciju. U prva tri natječaja bila je dozvoljena kupnja stare, rabljene mehanizacije, a u novom natječaju novac ide isključivo za obnovljive izvore energije, digitalizaciju i kupnju nove mehanizacije, opreme i strojeva. Natječaj je objavljen 12. listopada, a rok za podnošenje prijava je od 3. prosinca do 17. siječnja iduće godine. Novca ima – čak 112 milijuna kuna, poručuju iz Ministarstva poljoprivrede na upit redakcije Plodova zemlje. Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA