Bolnice se pune, a dodatne doze cjepiva posuđujemo od Slovenije: Raste interes, a jedna isporuka nije stigla na vrijeme…

Bolnice se pune, a dodatne doze cjepiva posuđujemo od Slovenije: Raste interes, a jedna isporuka nije stigla na vrijeme…

U posljednja 24 sata s COVID-om ili od njega preminule su 73 osobe, najviše u jednom danu u ovom valu pandemije

Od korone su preminule 73 osobe, najviše do sada u četvrtom valu, dok je apsolutni rekord prema broju umrlih zabilježen 16. prosinca prošle godine. Tada su preminule 92 osobe. Javlja RTL

U čakovečkoj bolnici slobodno je još samo 20 covid kreveta, a s obzirom na to da se više pacijenata primi nego otpusti, trebat će još kapaciteta.

“Sada smo na 130 hospitaliziranih pacijenata tako da smo pri kraju sa smještajem, svakodnevno komuniciramo s lokalnim i nacionalnim stožerom i tražimo mogućnosti za dodatni smještaj pacijenata”, ispričao je  pomoćnik ravnatelj Županijske bolnica Čakovec Sven Pal.

Kao i Varaždinskoj bolnici, u ispomoć su stigle medicinske sestre i specijalizanti iz drugih ustanova. Od Stožera su zatražili dozvolu da testiraju pacijente koji ulaze u bolnici bez obzira na COVID potvrdu, ali to se ne bi odnosilo na sve.

“Zatražili smo to za one pacijente koji dolaze na elektivne operativne zahvate, generičke prethade a gdje se generira aerosol i u tim situacijama bi se virus mogao prenijeti na liječnike, sestre i druge pacijente. To su bronhoskopija, kolonoskopija, intubacije i slična stanja”, kazao je ravnatelj Opće bolnice Varaždin Damir Poljak.

U pulskoj općoj bolnici već 10 dana obavljaju se samo hitni kirurški zahvati. Polovina covid pacijenata ima teži oblik bolesti. U pripremi je još 20 COVID kreveta, ali nadaju se da im neće biti potrebni.

U pomoć im je stiglo šest medicinskih sestara i dvoje njegovatelja iz Rovinja.

“Ne može se staviti jedan na jedan COVID i ne COVID pacijent zato smo svi naknap. Vlastitim resursima se najbolje pomažemo, ali prekovremeni rad je neupitan”, rekla je Irena Hrstić, ravnateljica Opće bolnice Pula.

Hrvatska cjepivo posuđuje od Slovenije

U splitskom KBC-u popunjeno je gotovo 80 posto COVID kapaciteta, opreme za sada ima dovoljno, ali osoblje je i ovdje na izmaku snaga.

“Nedostatak osoblja je realan, pogotovo medicinskih sestara. Angažiramo djelatnike s ne covid odjela i uz izniman napor i angažman svih uspijevamo sve odraditi”, kazala je Mirela Pavičić Ivelja, infektologinja KBC-a Split. 

U posljednja 24 sata s COVID-om ili od njega preminule su 73 osobe, najviše u jednom danu u ovom valu pandemije. Među njima 48 nije bilo cijepljeno, njih 19 primilo je dvije, a šest jednu dozu cjepiva. Među novohospitaliziranim je 65 posto onih koji nisu cijepljeni nijednom dozom.

Zbog kašnjenja nove isporuke Pfizerova cjepiva i zbog povećanog interesa, Hrvatska cjepivo posuđuje od Slovenije.

“Trebat ćemo vratiti do kraja godine, posuđeno je 40.950 doza sada je u procesu rješavanje dokumentacije za tu posudbu i primopredaju i uskoro stižu u Hrvatsku”, potvrdila je Tatjana Nemeth Blažić, epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Nakon što je tijekom vikenda gotovo 14 tisuća ljudi primilo prvu dozu, u Hrvatskoj je cijepljeno više od 62 posto odraslih stanovnika.