Epidemija ne posustaje; Neslužbeno – 1327 novozaraženih

Epidemija ne posustaje; Neslužbeno – 1327 novozaraženih

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata 1327 novozaraženih, neslužbeno doznaje HTV. Jučer je evidentirano više od 4.200 novih pozitivnih, a preminulo je 60 osoba. Zbog COVID-a u bolnicama je više od 2.500 pacijenata, od kojih 323 na respiratoru. Od 60 preminulih, njih 46 nije bilo cijepljeno, a desetero je u dobi od 38 do 62 godine. Sve je teže stanje na sjeveru zemlje. Javlja HRTV

Liječnik osmislio aplikaciju kojom poziva pacijente na cijepljenje

07:46

Liječnik obiteljske medicine Goran Lazić razvio je aplikaciju s pomoću koje poziva svoje pacijente na cijepljenje. Uspio je tako cijepiti više od 70 posto svojih rizičnih pacijenata u Karlovcu. U ambulanti su mu desna ruka administratorica i medicinska sestra.

Teško stanje u čakovečkoj bolnici

07:40

Među 564 testirane osobe u Međimurskoj županiji, čak 54 posto bilo je pozitivno. Zbog vrlo teškog stanja u čakovečkoj bolnici, Ministarstvo zdravstva uputilo je 10-ak zdravstvenih djelatnika u ispomoć toj ustanovi. Posjeti su zabranjeni, bolnica se preusmjerava na liječenje pacijenata s COVID-om koji i dalje pristižu, a kreveta je sve manje. I liječnici i medicinske sestre na izmaku su snaga, osobito na pedijatriji gdje je mnogo zaražene djece.

Marina Payerl-Pal, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, kazala je da Međimurje bilježi visoke trendove u prisutnosti virusa. Smatra da bi broj novozaraženih bio i veći da je testirano više ljudi.

Broj novozaraženih u županijama: 

• U Varaždinskoj županiji 42 novozaražena i tri preminule osobe. 
• U Sisačko-moslavačkoj županiji su 42 nove pozitivne osobe. 
• U Požeško-slavonskoj županiji je 12 novozaraženih.

Stanje u zdravstvenom sustavu je alarmantno. Osim toga što pristiže sve više pacijenata, liječnici su na izmaku snaga, k tome ih još i nedostaje. Krešimir Luetić, predsjednik Hrvatske liječničke komore, izjavio je za središnji Dnevnik HTV-a da je ogroman pritisak na bolnički i zdravstveni sustav. Ovakav pritisak, ako izuzmemo Domovinski rat, nismo nikada imali, dodao je. Policija i dalje pokušava rasvijetliti okolnosti jednog fizičkog, ali i više verbalnih napada na novinarske ekipe te traži napadače i organizatore subotnjeg neprijavljenog prosvjeda protiv epidemioloških mjera na zagrebačkom Trgu bana Jelačića. Analiziraju se policijske snimke, ali i one koje su snimile kamere Grada Zagreba.U Austriji je počeo četvrti lockdown zbog zaraze koronavirusom te je ta zemlja time postala prva zapadnoeuropska država koja je ove jeseni ponovno uvela drastičnu i nepopularnu mjeru. Većina mjesta na kojima se ljudi okupljanju, poput restorana, barova, kazališta i trgovina, ne mogu otvoriti svoja vrata na 10 dana, no Vlada navodi kako bi se lockdown mogao produljiti na 20 dana. Također će se morati zatvoriti i božićni sajmovi, koji privlače mnogo turista, no skijališta ostaju otvorena za cijepljene. Hoteli će se zatvoriti, ali ostaju otvoreni za one koji su boravili u njima prije lockdowna.

Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA