Lider prosvjeda na HRT-u htio je biti gradonačelnik Zagreba, uvesti smrtnu kaznu i gradske zaštitare, evo koliko je glasova dobio

Lider prosvjeda na HRT-u htio je biti gradonačelnik Zagreba, uvesti smrtnu kaznu i gradske zaštitare, evo koliko je glasova dobio

Mediji su se ovih dana raspisali o jednom od govornika na subotnjem prosvjedu protiv Covid potvrda Marku Franciškoviću, od kojega su se ogradili i neki inicijatori prosvjeda. Podsjetimo, Francišković je u subotu poslije Trga bana Jelačića, nastavio sa skupinom pristalica prema zgradi HRT-a gdje je intervenirala i interventna policija. Javlja ZAGREB INFO

Čitali smo tako naširoko o kontroverznom publicistu i ekonomistu – od njegove objave knjige “Hrvatski džihad”, zazivanja teokratske, islamske Hrvatske države, do psihijatrijskog liječenja na kojemu je prisilno završio 2013. nakon online rasprave s tadašnjim ministrom unutarnjih poslova Rankom Ostojićem.

U Franciškovićevoj biografiji su se još našle i zatvorske kazne, posjedovanje oružja, te teorije zavjera koje zajedno povezuju Franju Tuđmana, nobelovca i savjetnika američkog predsjednika Henryja Kissingera i Osamu bin Ladena.

“Kao, Tuđman je još šezdesetih odlazio Kissingeru i jugoslavenske ideje zamijenio nacionalnim i antikomunističkim. A Bin Laden da je “devedesetih” više puta dolazio u Hrvatsku. Preko koje su i u BiH ubacivani islamistički borci”, pojašnjava Slobodna Dalmacija Franciskovićeve ideje, koje uključuju i vjerovanje da je ban Jelačić na Mađare krenuo s bosanskom sabljom na kojoj je, navodno pisalo “Osloni se na Alaha.” te “Nema junaka do Alije, ni sablje do Zulfikara”.

Francišković je i bivšeg ravnatelja HRT-a Gordana Radmana proglasio “bivšim i daljnjim suradnikom KOS-a” te izgubio sudski spor s njime 2015.

‘Bit će problema, ovo je tek početak’

No, većini je promaknula informacija kako je Francišković 2013. u Zagrebu sudjelovao na lokalnim izborima. Njegova lista br. 6, prema podacima Državnog izbornog povjerenstva, osvojila je 686 glasova, odnosno 0.24% potpore birača.Kao i drugi kandidati, 8. svibnja 2013. (problemi s Ostojićem koji su ga odveli na prisilno liječenje dogodili su se u kolovozu) išao je iskoristiti pravo predstavljanja svog političkog programa na javnom servisu. Tu su započeli problemi, malo nakon što se predstavio imenom.

“Svi mi znamo koji živimo u ovoj državi da je ovaj režim lopovski, razbojnički, da se nakrao, da nas je opljačkao i da to sustavno radi cijelo vrijeme”, počeo je Francišković, kao što je vidljivo u videu koji je objavila njegova udruga Pravednik. Taman kako je Francišković išao predlagati svoje rješenje, jedan od članova HRT-ove ekipe prekinulo je snimanje i upozorio Franciskovića da takve stvari ne može govoriti u eteru.

“Ovo je tek ništa što ste čuli. Neće ići. Molim vas napismeno da mi to onda date. Sad ste mi prekinuli misao. Tko određuje što je govor mržnje”, prigovarao je Francišković pitajući zašto ne prekidaju tadašnjeg premijera Milanovića, te da ne mogu oni njemu određivati što će govoriti.

“Bit će problema, ovo je tek početak”, nastavio je Francišković.

Režija je ipak konačno nekako uspjela primiriti situaciju, te je krenulo ponovno snimanje Franciškovićevog obraćanja.

Ovaj puta, stigao je reći i konkretno rješenje protiv političkog vrha i njihovog tzv. čina veleizdaje.

“Vrlo jednostavno, mi kada osvojimo gradsku vlast u skupštini, preuzet ćemo upravljanje nad zaštitarskom službom, otkazat ćemo ugovore između grada Zagreba i privatnih zaštitarskih firmi. Oformit ćemo svoju gradsku zaštitarsku službu i pohapsiti sve koji se ne drže slova zakona i ustava”, iznio je Francišković svoju zamisao.

Zanimljivo, unatoč zamjerki tada aktualnoj vlasti, ali i njenim prethodnicima glede nepoštivanja ustava i zakona, ipak i sam Francišković nije bio prezadovoljan ni jednim ni drugim. Stoga je (i to ni manje ni više, nego iz gradonačelničke pozicije), želio unijeti neke izmjene u temeljne državne dokumente.

“Dragi sugrađani ovaj režim se sustavno ne drži slova zakona i krši ustav i zbog tog ćemo između ostalog kad preuzmemo vlast promijeniti i zakon i usta. Uvest ćemo i smrtnu kaznu tako da će svi ovi koji su narod pljačkali, lagali, varali i ubijali na koncu konca, dobiti zaslužene kazne”, najavio je Francišković.

Konkretno je naveo i imena veleizdajnika koji su zaslužili smrtnu kaznu, ”od Mesića, Josipovića, Kosorice, Milanovića, Sanadera i svima koji su im asistirali, a u popis veleizdaja uključuje se i ulazak Hrvatske u Europsku uniju”.

Naposljetku režija nije prekidala Franciškovićev govor, iako on nije bio zadovoljan i tražio je još jedno ponavljanje koje mu nisu dali. Franciškovićev snimatelj govorio je svome šefu kako je i snimio cenzuru iza koje, među ostalima, stoji i Perković.

Na kraju videa, vidimo i kako je Francišković, pred tri minute koje je dobio za predstavljanje, nezadovoljan i zastavom Europske unije ispred HRT-a.

“Htio sam im još reći i da ćemo ih (veleizdajnike) tjerati da čiste minska polja, da ćemo im oduzeti imovinu. Ali, isteklo je vrijeme, nisam stigao ni dovršiti rečenicu”, požalio se Francišković. Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA