Profesor Mate (DP) danima sudjeluje u protuvladinim prosvjedima, a Ante Sanader (HDZ) ‘zaboravio‘ da mu je to koalicijski partner: ‘Sa Šimundićem ću morati porazgovarati‘

Profesor Mate (DP) danima sudjeluje u protuvladinim prosvjedima, a Ante Sanader (HDZ) ‘zaboravio‘ da mu je to koalicijski partner: ‘Sa Šimundićem ću morati porazgovarati‘

Mate Šimundić ne odustaje. Splitsko-dalmatinsku županiju, kao predsjednik njezine Skupštine, nastavlja predstavljati diljem Hrvatske, pa je tako bio i na nedavnom prosvjedu protiv Vladine politike, održanom u Zagrebu. Javlja SLOBODNA DALMACIJA

A svašta se na tom prosvjedu moglo čuti. Svašta i vidjeti. Nekoliko tisuća ljudi, možda i nekoliko desetaka tisuća, okupilo se na Trgu bana Jelačića kako bi premijeru Andreju Plenkoviću i njegovom HDZ-u poručili da su izdajice. I lažovi. I varalice. Da im je politika odnarođena. I transparente su mnogi nosili. Na njima je pisalo da su u Hrvatskoj na vlasti sotonisti. I da se hrvatski narod treba probuditi. I ustati protiv takve vlasti. U tu svrhu zapaljena je i zastava Hrvatske demokratske zajednice. A napadnuti su i novinari.

Koliko je poznato, Mate Šimundić nije nosio transparent. Niti je palio zastave. Ili tukao novinare. Ali nije ni napustio skup kad je vidio u što se on pretvorio. Ili kad je čuo da je ilegalan, da nikome nije prijavljen i da se sav taj silan svijet u Zagrebu okupio protuzakonito.

Koliko je poznato, Mate Šimundić nije podnio ostavku na funkciju predsjednika Skupštine Splitsko-dalmatinske županije. Da jest, znalo bi se, značilo bi to da se odrekao podrške HDZ-a, da je pala vlast i da se mora na nove izbore. Nije se to, naravno, dogodilo jer bez Mate Šimundića, odmetnutog člana Domovinskog pokreta, HDZ ne bi mogao vladati županijom kojom vlada od njezina osnutka. I zato ga puštaju da nesmetano sudjeluje na skupovima na kojima se ponajprije vrijeđa upravo HDZ. I da preko društvenih mreža poziva ostale građane na sudjelovanje.

Prave se u HDZ-u da ne čuju i da ne vide Šimundića. I mole Boga da ih Plenković ne nazove. Mi smo pak nazvali Antu Sanadera, predsjednika njihova županijskog ogranka. Pitali smo ga dokle misli trpjeti Šimundićevo antivaksersko pljuvanje po HDZ-u, hoće li raskinuti tu koaliciju i pozvati tajnicu da donese papire.

Djelovao je zbunjeno. Nije u prvi trenutak ni znao u kakvoj je on to koaliciji sa Šimundićem. Uostalom, pročitajte, kratko je.

Gospodine Sanader, kako komentirate ponašanje gospodina Šimundića?

– Ne znam točno na kakvo ponašanje mislite.

Pa, recimo, na to što aktivno sudjeluje u protuvladinim demonstracijama, čak i poziva na njih?

– To je njegovo demokratsko pravo.

Naravno, ali kako vi to kao njegov koalicijski partner komentirate?

– Na kakvu koaliciju mislite?

Zar niste politički partneri na županijskoj razini?

– A, to.

Da, to, gospodin Šimundić na tim prosvjedima de facto predstavlja županijsku vlast, a vaša stranka mu je svojim glasovima omogućila da na vlast dođe.

– Morat ću s njim o tome porazgovarati.

Što ćete mu reći?

– Prvo ću s njim razgovarati da vidim o čemu se radi.

Eto, iako Mate Šimundić već danima prosvjeduje u Splitu protiv Vladinih protupandemijskih mjera, iako već danima poziva na prosvjede, sve redom protuzakonite, iako se nalazi među glasnijim zagovornicima nečega što on i njegovi istomišljenici nazivaju “sloboda”, iako su mediji u više navrata o tome izvještavali, iako ni svoj profesorski posao ne može obavljati jer se ne želi cijepiti niti dobiti COVID potvrdu, o čemu je također opširno pisano, Ante Sanader će tek sada provjeriti “o čemu se radi.”

U tome mu možda pomogne i najnoviji Šimundićev status na Facebooku u kojemu kaže kako se nastavlja “solidarizirati s kolegama i građanima koji odbijaju protuustavnu i protuzakonitu primjenu COVID potvrda”. A to, dodaje, čini jer se na taj način “uvodi nepravedna diskriminacija i segregacija, te ukida pravo na rad i pravo na korištenje javnih službi.”

“Jutros sam pokušavao ući na svoje radno mjesto u zgradu svojeg poslodavca, ali me u tome spriječila ravnateljica, koja na to nema zakonsko pravo. Budući da me policija prošlog tjedna obavijestila da neće ‘izlaziti na teren’ radi ovog, poslao sam im izjavu o događaju mailom. Pozivam Vladu RH da opozove primjenu COVID potvrda u javnim i državnim ustanovama jer je ona, s jedne strane, protuustavna i protuzakonita, a s druge, s obzirom na zarazu, neučinkovita”, napisao je Šimundić.

S obzirom na to da već neko vrijeme nije na svom nastavničkom radnom mjestu, pitali smo ravnateljicu splitske Prve gimnazije Dobrilu Gotovac Stipaničev prijeti li Šimundiću otkaz, na što nam je ona rezolutno rekla kako o tome ne razmišlja.

– Ne želim da se ovo svede na osobni sukob. Ja samo provodim ono što Ministarstvo naloži, a to znači da djelatnici bez COVID potvrde ne mogu ući u zgradu. To je sve što mogu reći na ovu temu, morate me razumjeti – kazala je ravnateljica, dodajući da u školi kojom ravna dvoje nastavnika odbija izvaditi COVID potvrdu. Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA