SABINA GLASOVAC O UKIDANJU MJERE RODITELJ-ODGOJITELJ Grad Zagreb je do sada mogao izgraditi 27 vrtića

SABINA GLASOVAC O UKIDANJU MJERE RODITELJ-ODGOJITELJ Grad Zagreb je do sada mogao izgraditi 27 vrtića

Aktualno izdanje tjednika Nacional donosi i veliki intervju s potpredsjednicom Sabora iz redova SDP-a, Sabinom Glasovac. Bivša je pomoćnica ministra znanosti, obrazovanja i sporta u vladi Zorana Milanovića, a 2015., 2016. i 2019. godine birana je za zastupnicu u Hrvatskom saboru. U prethodnom sazivu Sabora bila je predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova te članica Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu i Odbora za obitelj, mlade i sport. Stoga, odličan je izbor sugovornika za teme demografije i socijalne u Zagrebu. Na pitanje kako SDP gleda na odluku o limitiranju pa postupnom ukidanju mjere roditelj-odgojitelj Glasovac odgovora unisono, baš kao i aktualna gradska vlast. Riječ je, kaže, o mjeri koja se jednostavno nije isplatila. Javlja ZAGREB INFO

27 vrtića se moglo izgraditi

“Kao prvo, demografski učinak mjere je izostao jer je 2019. rođeno manje djece nego 2016., kada je sama mjera uvedena. Kao drugo, mjera je dugoročno štetna i za roditelje, odnosno majke koje ostaju kod kuće, s obzirom na to da su 88 posto korisnika te mjere žene, ali i za djecu”, rekla je Glasova za Nacional, te dodala, da “ako potičemo rađanje djece, onda ne treba biti bitno je li to dijete prvo, drugo ili peto po redu. Da zaključim – mjera „roditelj odgojitelj“ nije bila ni demografska, ni socijalna, ni poticajno obrazovna mjera. Dodamo li tome njenu financijsku neodrživost, ona je potpuno promašena.”

Komentirala je i činjenicu da do medija i javnosti ne dopire, na pravi način, neodrživost spomenute mjere.

“Možda se nedovoljno jasno komuniciraju konkretne brojke vezane uz mjeru pa sam se i sama malo informirala o ciframa. Ova mjera je građanke i građane Zagreba koštala mjesečno oko 40 milijuna kuna, što je nešto manji iznos od onog kojim se financiraju plaće svih zaposlenih u predškolskim ustanovama, odnosno, vrtićima u Gradu Zagrebu, što je suludo. Za ukupan novac koji je izdvojen za ovu mjeru od 2016. – a to je milijardu i 800 milijuna kuna – Grad Zagreb je do sada mogao izgraditi 27 vrtića.”

SDP-ov dobar posao u socijalnom resoru

Podsjetili su je u intervjuu za Nacional da se ni SDP kada je bio na vlasti nije “proslavio” u resoru socijale kada se tadašnja ministrica Milanka Opačić zalagala da se uvede institucija dadilja umjesto da se u izgradnju novih vrtića.

“Priznajem da projekt dadilje doista nije bilo najsretnije rješenje. No država ni onda, a ni sad, nema bitnije ovlasti nad vrtićima, pa tako ni nad formiranjem cijene vrtića. To čine osnivači. Za razliku od osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja, gdje država još uvijek plaća sve zaposlenike i osigurava decentralizirana sredstva za njihovo funkcioniranje, kod vrtića je sustav potpuno decentraliziran, osnivači su jedinice lokalne samouprave i oni formiraju cijene i radno vrijeme vrtića, sklapaju kolektivne ugovore sa zaposlenicima te ovisno o proračunu određuju i koliko će biti smještajnih jedinica, odgovorni su za gradnju i održavanje objekata, sukladno svojim razvojnim planovima, a modeli su različiti”, rekla je Glasovac.

Dotaknula se i kronične boljke SDP-a, odnosno činjenice da se raspada već posljednjih nekoliko godina, pa kaže da joj je “teško i samoj prognozirati hoće li potezi koji su se ove godine povukli doprinijeti razvoju ili stagnaciji i rastakanju SDP-a. Sve je na nama. Imamo dovoljno vremena do sljedećih parlamentarnih izbora za sustavan i težak rad na svim razinama, na sadržaju”. Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA