Zbog pandemije koronavirusa u Europi tutnji tsunami dijabetesa: U pozadini su ova tri razloga…

Zbog pandemije koronavirusa u Europi tutnji tsunami dijabetesa: U pozadini su ova tri razloga…

U svijetu se bilježi vrlo značajni broj pacijenata inficiranih SARS-CoV-2 virusom koji su razvili dijabetes

Andrew Boulton, predsjednik Međunarodne dijabetičke federacije i profesor medicine na Sveučilištu Manchester, poručio je Britancima kako se njihov zdravstveni sustav upravo suočava s više kriza povezanih s dijabetesom tipa 2. „Strahujem da ćemo u sljedeće dvije godine gledati tsunami dijabetesa i pratećih komplikacija“, naglasio je Boulton. Slične epidemiološke procjene padaju i u drugim zdravstvenim sustavima. Dijabetolog Sveučilišne bolnice u Tübingenu i predsjednik Njemačkog dijabetičkog društva, dr. Baptist Gallwitz, ustvrdio je kako se isti trend, kad je u pitanju dijabetes, može uočiti i u Njemačkoj. Piše Jutarnji list

Vrlo je logično očekivati sličan razvoj situacije i u RH. Od dijabetesa tipa 2 najčešće oblijevaju nešto starije osobe koje imaju prekomjernu tjelesnu težinu i premalo se kreću. Temeljni simptom bolesti je previsoka razina glukoze u krvi, što pak s vremenom donosi niz drugih vrlo teških zdravstvenih problema. Dijabetes, naime, uz lošu kontrolu razine šećera u krvi uzrokuje niz teških komplikacija – od problema s krvožilnim sustavom koji mogu voditi do amputacija, preko sljepoće do zatajenja bubrega ili srčanog udara. Drugim riječima, dramatični rast osoba s dijabetesom donijet će sa sobom veliki pritisak na zdravstveni sustav zbog povećanja drugih bolesti koje se razvijaju kao posljedica loše kontrole glikemije.

Prema mišljenju britanskih stručnjaka tri su razloga zbog čega treba očekivati eksploziju dijabetesa tipa 2 s teškim posljedicama dijabetičkih komplikacija. Prvi razlog je veliko sniženje broja pregleda tijekom pandemije zbog čega se propustio dijagnosticirati niz novooboljelih od dijabetesa tipa 2. To znači da veliki broj osoba s dijabetesom nije dobio pravovremenu terapiju te savjete kako promjenom prehrane i načina života mogu bolje kontrolirati razinu šećera u krvi. Zbog toga će se mnogima od njih opće stanje zdravlja brzo pogoršavati.

Drugi razlog zbog čega je pandemija podigla broj osoba s dijabetesom jest povećanje broja pretilih tijekom pandemije. Naime, pretjerani kalorijski unos odnosno prekomjerna tjelesna težina uz manje svakodnevnog kretanja direktno su povezani s razvojem preddijabetičkih indikacija te u konačnici dijabetesa tipa 2. A za vrijeme lockdowna u Britaniji i nizu drugih zemalja uočen je rapidni rast prosječne težine građana.

Treći razlog za eksploziju dijabetesa jest postojanje veze između Covid-19 zaraze i razvoja dijabetesa. Prema britanskim studijama na 20 hospitaliziranih zbog SARS-CoV-2 infekcije dolazi jedna osoba kojoj se dijagnosticira dijabetes. To je tri puta više nego što se prosječno u britanskoj populaciji otkrije osoba s dijabetesom. Dr. Kevin Fernardo, savjetnik za dijabetes na Royal Collegeu, tvrdi kako se „skupljaju dokazi o jasnoj vezi između dva stanja“, COVID-19 bolesti i dijabetesa. Stoga provjera razine glukoze u krvi nakon infekcije SARS-CoV-2 virusom postaje standardna praksa.

U svijetu se bilježi vrlo značajni broj pacijenata inficiranih SARS-CoV-2 virusom koji su razvili dijabetes. Znanost još ne zna točne uzroke ove pojave. Jedni znanstvenici uočili su mogućnost da SARS-CoV-2 infekcija utječe na beta stanice gušterače odgovorne za proizvodnju inzulina, hormona koji omogućuje prijenos šećera iz krvi u stanice u tijelu. Drugi su pak primijetili veze infekcije s razvojem inzulinske rezistencije. Kod nje stanice u tijelu više ne primaju šećer iz krvi niti uz puno više razine inzulinskog signala od normalnog, pa dolazi do previsokih glikemija.

Ekspert za dijabetes pri Exeter Medical Schoolu, dr. David Strain, upozorio je kako su se liječnici opće prakse prije pandemije rijetko susretali s osobama s težim oblikom dijabetesom tipa 2 pri prvoj dijagnozi, ali sada to postaje uobičajena praksa.

Do kraja sljedeće godine, procjenjuju stručnjaci, u Britaniji će se otkriti 200.000 novih slučajeva dijabetesa, što je dva puta više nego u običnoj godini prije pandemije. U pojedinim klinikama uočili su rast dijagnoza dijabetesa viši od 50 posto.

Tijekom pandemije u Britaniji je propušteno 7,4 milijuna uobičajenih provjera razine glikemije. Izostali su i brojni pregledi osoba kojima je ranije dijagnosticiran dijabetes.

Drastično povećanje broja osoba s dijabetesom u godinama koje dolaze sa sobom će donijeti povećanje pritiska na bolnički sustav te eksploziju troškova liječenja. Naime, dijabetes i dijabetičke komplikacije u svakom su zdravstvenom sustavu ključni generator rashoda zbog ukupnog broja oboljelih, ali i težine komplikacija.