Nije važno što misle Milanović i Bulj, najviši pravni autoriteti su rekli da nema ništa protukazonito u uvođenju COVID-potvrda. Dakle, izvadite ‘covidovnicu‘ i držite se propisa

Nije važno što misle Milanović i Bulj, najviši pravni autoriteti su rekli da nema ništa protukazonito u uvođenju COVID-potvrda. Dakle, izvadite ‘covidovnicu‘ i držite se propisa

O COVID potvrdama je sve rečeno što se pravne osnove za njihovo postojanje tiče. Ustavni sud je na stajalištu da se njihovom primjenom ne krši pravo jednakosti, a zakoni koji su na snazi reguliraju djelokrug rada Stožera i daju legitimitet odlukama koje donosi. Javlja SLOBODNA DALMACIJA

Ne misle samo tako suci Ustavnog suda, već i profesori pravnih fakulteta. Ustavni stručnjaci, poput Sanje Barić i Mate Palića, jasno su poručili u više navrata da se legitimitet i legalitet Stožera civilne zaštite i zakona kojima je regulirana primjena epidemioloških mjera – ne može dovoditi u pitanje. Sve je, ističu Barić i Palić, u skladu s Ustavom Republike Hrvatske.

Dakle; nije važno što o tome misle Miro Bulj, predsjednik Milanović ili potpisani novinar – najviši pravni autoriteti su rekli svoje i što se ove materije tiče – među njima nema disonantnih tonova.

U teoriji je, dakle, sve O.K., a u praksi smo potpuno zakazali. U Milanu, točnije, u regiji koja je platila najveći ceh pandemije COVIDA-19, a koja ima gotovo pet milijuna stanovnika, danas je kudikamo manje teško oboljelih i smrtnih slučajeva nego u maloj Hrvatskoj.

Razlog je ne samo visoka procijepljenost stanovništva, nego i striktno pridržavanje epidemioloških mjera. Ni ptica ne može “proletjeti” bez COVID potvrde ili testiranja u zatvorene prostore u kojima se okupljaju veće skupine ljudi, a da bi se spriječilo širenje zaraze.

Istovremeno, u nas su slične mjere na snazi, a nitko ih se ne drži. Budući da otprilike pola stanovnika Hrvatske nema uvjete za stjecanje COVID potvrda, tako se prema njima i odnosimo. Bez COVID potvrde možemo ući u kafiće ili restorane popunjene do zadnjeg mjesta, a ne možemo u gradsku ili županijsku upravu?! U poštu također možemo bez “ausvajsa”, ali ne možemo bez njega obaviti nikakvu uslugu na šalteru?! Virus po toj logici nikoga “izvan šaltera” ne ugrožava?!

Što se bolnice tiče, sve ovisi o revnosti onoga tko kontrolira potvrde. Negdje vam samo izmjere temperaturu, drugdje traže potvrdu i mjere temperaturu, a negdje jednostavno nema nikoga.

O okupljanjima na prosvjedima da i ne govorimo. Neki dan smo imali velike demonstracije u Zagrebu protiv COVID potvrda, a skup ne samo da nije bio proveden prema epidemiološkim uputama, već nije bio ni najavljen policiji. Zato oni danima tragaju za organizatorom. Mo’š mislit.

U trgovine, dapače, u velike supermarkete ulazimo bez COVID potvrda, ni u ljekarnama ih ne trebamo pokazati, ali u prostoru može boraviti samo nekoliko osoba. U caffeu do apoteke, iste veličine, boravi pedesetak ljudi: piju, puše, kašlju, kišu, nadglasavaju se s glazbom koja trešti, i nikome ništa.

Situacija ne bi bila apsurdna, kako to stalno ističu protivnici mjera koje su na snazi, da se one zaista i poštuju, a prekršitelji kažnjavaju. Ovako stvarno nemaju smisla.   Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA