Dr. Neven Šimac o dolasku francuskog predsjednika: Macronu treba podrška Hrvatske za europsku obrambenu politiku!

Dr. Neven Šimac o dolasku francuskog predsjednika: Macronu treba podrška Hrvatske za europsku obrambenu politiku!

Komentar dolaska predsjednika Emmanuela Macrona u Zagreb u povodu potpisivanja ugovora o prodaji borbenih zrakoplova Rafale Hrvatskoj, zatražili smo od dr. Nevena Šimca, našega poznatog pravnika i politista, jednog od osnivača Matice hrvatske u Parizu i predstavničkog Vijeća hrvatskih ustanova i zajednica Francuske. Javlja SLOBODNA DALMACIJA

– Zatekli ste me dok otključavam stan, upravo sam stigao iz Pariza – odgovorio nam je dr. Šimac, zamolivši nas da nazovemo malo kasnije. Dakako da je naše prvo pitanje bilo je li doputovao radi svečanog ručka s francuskim predsjednikom.

– Jesam.

Zašto, po vašemu mišljenju, nijedan francuski predsjednik prije Macrona nije posjetio Hrvatsku?

– Jedan jest, ali došao je nenajavljen, i to u Split jer je bio na proputovanju za Sarajevo, gdje se sastao i s ratnim zločincem Ratkom Mladićem.

Da, to je ’92. učinio Mitterrand…

– Došao je pomoći osvajačima.

Možemo li, otkad je Hrvatska punopravna članica Europske unije, konačno promijeniti uvjerenje da su Francuzi tradicionalno skloniji Srbiji?

PUNO ZAJEDNIČKIH INTERESA

– Pa već je predsjednik Jacques Chirac to promijenio. Ja sam u rujnu ’91. organizirao rendez-vous našeg prvog predsjednika Franje Tuđmana i tadašnjeg pariškog gradonačelnika Chiraca, za kojeg se znalo da će biti sljedeći predsjednik. Chiracu je bilo stalo susresti hrvatskog predsjednika, koji je na sastanku ostao sat i pol. Međutim, istina je da je postojala jedno vrijeme politika zavlačenja Hrvatske u njezinim nastojanjima da uđe u Europsku uniju. Ali sada smo ravnopravna zemlja članica, predsjedavali smo već Unijom i više nema nijednog razloga da je neki predsjednik ne posjeti.

Zarada od prodaje borbenih aviona je sasvim dovoljan razlog dolaska francuskog predsjednika, ali o čemu bi se osim toga još moglo razgovarati u Zagrebu?

– Mislim da Emmanuel Macron treba podršku Hrvatske i drugih zemalja članica za ono što će kao zemlja predsjedateljica Francuska predlagati od siječnja, tijekom pola godine u Uniji. A to su pitanja zaštite okoliša i biološke raznovrsnosti, zatim zajednička europska obrambena i vanjska politika, tu su i iskoraci u kibernetici koji su promijenili svijet rada, a možda će se zalagati i za zajedničku zdravstvenu politiku, barem u nekim aspektima. Samom Macronu bi svaka podrška bila značajna pred izbore u travnju.

Podržavate li jačanje samostalne obrambene snage EU-a, i zašto?

– Kupnja francuskih zrakoplova je proeuropska gesta Hrvatske, izabrali smo europsku opciju, i to je dobro. Ne razumijem se, doduše, dovoljno u tehničke aspekte tih zrakoplova, ali zagovaram zajedničku obranu jer Europa stari, opada gospodarski i demografski. Znate li da je broj stanovnika u posljednjih godinu dana opao za oko 320 tisuća u odnosu na prethodnu godinu? Imamo staro stanovništvo, a kriza s pandemijom pokazala je i da je dezindustrijalizacija, seljenje industrijskih kapaciteta bila pogreška. Sada će industriju pokušati vratiti kući, ali imamo problem jer nema dovoljno radnih ruku.

PODRŠKA ZA SCHENGEN

Kako je moguće da nakon toliko godina i dalje nemamo zajedničku politiku Unije prema izbjeglicama i migrantima?

– Ona izostaje jer se zemlje nalaze u različitim situacijama. Osim toga, treba razlikovati progonjene ljude koji traže zaštitu jer se ne mogu vratiti u svoje zemlje u odnosu na one koji žele bolji život. Dužnost država potpisnica Ženevske konvencije za zaštitu izbjeglica iz 1961. je da ispitaju te ljude koji pristižu, da prihvate njihove molbe i saslušaju ih. Ali mi vidimo kako postoje i zločeste politike koje šalju pritisak na neke granice, mi točno znamo tko to radi nama, a sada vidimo da se nešto slično događa i na granici Bjelorusije i Poljske, pa i Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Govori se da ćemo mi od Francuske tražiti podršku za ulazak u Schengen. Kako bi se ulazak u taj prostor odrazio na problem očuvanja granica od ilegalnih migracija?

– To zapravo, uz sve prednosti te poštovanje slobodnog protoka roba, ljudi, usluga i kapitala, što su osnovni postulati Unije, u ovom trenutku ne bi bilo baš oportuno. Pogledajte zemljovid, nema nijedne zemlje koja ima takav oblik, imamo tisuću kilometara kopnene granice s Bosnom i Hercegovinom, zatim tristo kilometara nizinske granice s Vojvodinom, dvadesetak kilometara prema Boki kotorskoj, sedamsto kilometara zračne linije obalnog prostora i šest tisuća kilometara razvedene otočne obale. Pa tko to može kontrolirati?

PROŠIRENJE UNIJE

Nama bi bilo značajno da Macron promijeni mišljenje o proširenju Europske unije. Kako znamo, on se tome protivi, ali nama je radi stabilnosti jugoistočne Europe važan daljnji proces integracije, pogotovo BiH. Što o tome mislite?

– Slažem se da bi pitanje ulaska Bosne i Hercegovine bilo važno za nas, ali i za nju. Jače integriranje u EU imalo bi za cilj očuvanje BiH, jer tu smo i izravno ugroženi s obzirom da imamo jedan entitet koji je snažno naslonjen na Srbiju i Rusiju. Trebalo bi sačuvati mir u BiH po svaku cijenu pa bi bilo dobro da Hrvatska inzistira na njezinu daljnjem putu u Uniju. Također se to odnosi i na Crnu Goru, koja je već dio NATO saveza. I ondje je situacija zabrinjavajuća. Ali, znate, Francuzi imaju iluziju da će ipak jednog dana moći privući Rusiju na staze demokracije i proeuropskih vrijednosti. Međutim, totalitarna politika je silno snažna u toj zemlji koja se proteže do Baltika, a za Europu se uvijek smatralo da seže do Urala i ne dalje. Rusija je, osim toga, zagazila u Ukrajinu i Gruziju…

Sve je više francuskih turista u Hrvatskoj, puno ih se doseljava i izabire tu trajno živjeti. Tu možemo izgraditi mostove i daljnje dobre odnose dviju zemalja, zar ne?

– Točno je to. Zašto Hrvatska ne bi privlačila umirovljenike poput Portugala i nekih drugih turističkih i mediteranskih zemalja? Kad već ne privlači vlastitu dijasporu, što je šteta; pogledajte samo kako Izrael i Ukrajina tretira svoje dijaspore, ali to je već neko drugo pitanje.

Onda zaključimo s Macronom?

– Mislim da mu je, osim Europske unije i posla s prodajom borbenih zrakoplova, iznimno važna hrvatska podrška kako bi progurao svoje ideje i prijedloge u Europskoj uniji. Ne mora budući predsjedavajući ići u sve zemlje okolo radi te podrške, ali svakako je lijepa gesta što je došao u Zagreb. Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA