Gerontodomaćica- plemenit posao koji postaje sve traženiji…

Gerontodomaćica- plemenit posao koji postaje sve traženiji…

Dio žena koje su bile zaposlene na projektu „Zaželi-žene za zajednicu“, a čiji je nositelj Udruga Starci, započele su svoju edukaciju za gerontodomaćice u Pučkom otvorenom učilištu AMC u Novoj Gradiški. Edukacija se sastoji od teorijskog i praktičnog djela, a nakon završene edukacije polaznice će postati certificirane gerontodomaćice i samim time puno konkurentnije na tržištu rada. Pojam gerontodomaćica zadnjih godina često se spominje, ponajviše u kontekstu zapošljavanja žena starije životne dobi na projektima koji su financirani iz ESF-a u sklopu Poziva „Zaželi-program zapošljavanja žena“. Definicija gerontodomaćice odnosi se prije svega na osobu koja pruža uslugu pomoći u kući za osobe koje su onemogućene brinuti se same za sebe. Često ih se pomiješa s njegovateljicama, no njegovateljice moraju biti pomnije upoznata sa samom njegom korisnika koja više ide u medicinskom smjeru. S druge strane, gerontodomaćica ima širi obim posla i one pomažu oko kućanskih poslova, čišćenja i pranja rublja, osobne higijene, nošenja toplih obroka ili pomoći oko priprema obroka, zatim zadovoljenja raznih drugih potreba poput pratnje liječniku i slično. Doprinos žena koje su bile zaposlene kao gerontodomaćice na spomenutom projektu bio je iznimno značajan za povećanje kvalitete života starijih mještana kojima su pružale uslugu pomoći u kući prvenstveno iz razloga jer su im omogućile ostanak u poznatom okruženju, doprinijele sprječavanju potpune socijalne isključenosti, te odgodile institucionalizaciju za mnoge od onih iz samačkog domaćinstva.

Dinamika posla, te neizbježno povezivanje s korisnicima, često učini da se ovaj posao pretvori u poziv, što se da iščitati i iz rezultata evaluacije zadovoljstva zaposlenih žena na projektu gdje su sve navele kako su se sprijateljile sa svojim korisnicima, te kako im je bio užitak pomagati onima koji se više ne mogu sami za sebe brinuti.

Naše žene trenutno jako dobro napreduju u svom osposobljavanju i želimo im puno sreće u daljnjem profesionalnom razvoju i ostvarivanju, te da i dalje nastave uveseljavati i pomagati onima kojima je to najpotrebnije.

Projekt „Zaželi – žene za zajednicu, UP.02.1.1.13.0198“, sufinancirala je Europska Unija iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa: Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020., u iznosu od 1.349.278,35 kuna sa stopostotnim financiranjem iz EU sredstava.