Očekuje se čvrsta potpora ulasku u šengensku zonu

foto: A.Brađašević DEMOS MEDIA

Hrvatska od Francuske kupuje 12 rabljenih francuskih višenamjenskih borbenih zrakoplova tipa Dassault Rafale F3R, a ugovor će u četvrtak potpisati ministri obrane Mario Banožić i Florence Parly. Javlja GLAS SLAVONIJE

Premijer Andrej Plenković rekao je u srijedu, uoči dolaska francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, da očekuje “čvrstu potporu” za ulazak Hrvatske u šengenski prostor i eurozonu, i to od “jedne od najutjecajnijih zemalja svijeta, a ne samo EU-a”.

Hrvatska od Francuske kupuje 12 rabljenih francuskih višenamjenskih borbenih zrakoplova tipa Dassault Rafale F3R, a ugovor će u četvrtak potpisati ministri obrane Mario Banožić i Florence Parly. “Ti ugovori otvaraju jednu novu dimenziju i stranicu jačanja obrambenih sposobnosti hrvatske vojske, hrvatskog ratnog zrakoplovstva, strateško partnerstvo – znači čvrstu potporu jedne od najutjecajnijih zemalja svijeta ne samo EU-a Hrvatskoj”, rekao je Plenković na sjednici Vlade. Dodao je da je to “prilika za razvoj gospodarske, kulturne suradnje, političkog dijaloga, ali iznad svega čvrstu potporu ambiciji Hrvatske da postane dio šengenskog prostora i europodručja”. Vlada je u srijedu prihvatila tekst strateškog partnerstva Hrvatske i Francuske koji će u četvrtak potpisati Plenković i Macron. Hrvatska potporu za šengenski prostor i eurozonu, već ima od Slovenije koja privodi kraju predsjedanje EU-om, a preuzima ga Francuska 1. siječnja. “Važno je da imamo snažnu potporu Slovenije u vezi naših nastojanja za ulazak i u šengenski prostor i europodručje i da rješavamo brojne bilateralne teme koje su još na dnevnom redu i da na jedan miran, trezven, dostojanstven način unaprjeđujemo odnose s Slovenijom”, rekao je Plenković.

Francuski predsjednik u Hrvatsku je stigao u srijedu navečer. Plenković ga je ugostio na radnoj večeri, a u četvrtak će ga primiti predsjednik Zoran Milanović.

Vlada je na sjednici Ministarstvu obrane dala suglasnost za preuzimanje obveza na teret sredstava državnog proračuna u razdoblju od 2022. do 2026. godine, za nabavu višenamjenskog borbenog aviona Rafale. Odluku o kupnji Rafalea Vlada je donijela 28. svibnja te je Ministarstvo obrane zadužila da provede sve potrebne radnje u vezi sklapanja ugovora između Hrvatske i Francuske. Ministar Banožić na sjednici Vlade u povodu toga rekao je kako je riječ o avionima potpuno kompatibilnima NATO standardima koji će Hrvatskoj biti “dostatni 30 i više godina”. Naveo je i da je uz 12 aviona, u paketu i moderan simulator letenja koji će omogućiti cjeloviti spektar obuke i validacije taktike, zemaljska i ispitna oprema, kao i pričuvni dijelovi te sveobuhvatna potpora tvrtki proizvođača. “Osiguran je i moderan osnovni paket naoružanja zrak-zrak i zrak-zemlja za gađanje, raketiranje i bombardiranje ciljeva te obuka osoblja po načelu ‘obuka obučavatelja‘”, dodao je. Istaknuo je i da će se obuka letačkog i zrakoplovno-tehničkog osoblja provoditi u Francuskoj i Hrvatskoj. Početak obuke zrakoplovno-tehničkog osoblja predviđen je potkraj 2022. godine, dok je početak obuke letačkog osoblja planiran početkom 2023. godine. Ugovorom je, dodao je ministar obrane, obuhvaćena i vojna suradnja, školovanje te održavanje zajedničkih vježbi francuskog i hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Prijenos vlasništva nad avionima, naveo je, provest će se u Francuskoj te će do potkraj 2024. godine u Hrvatskoj biti osam aviona, a do kraja prvog kvartala 2025. i preostala četiri aviona. Sve će avione iz Francuske u Hrvatsku “prevesti” piloti Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva. Ove je godine za kupnju Rafalea u državnom proračunu već osigurano nešto više od 2,3 milijarde kuna, u idućoj godini ta svota iznosi više od 2,1 milijardu kuna, u 2023. ona je 1,8 milijardi kuna, u 2024. 1,7 milijardi kuna, a potom u 2025. godini nešto manje od pola milijarde kuna te u 2026. godini 133,4 milijuna kuna. Premijer je u sklopu ove točke najavio da će Zagreb u četvrtak oko podneva nadletjeti dva aviona Rafale, kakva je Hrvatska kupila. H/D.Pav. Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA