Odvjetnik o uhićenju Vekića: Po Mamićevoj prijavi nije se radilo 4-5 mjeseci…

Odvjetnik o uhićenju Vekića: Po Mamićevoj prijavi nije se radilo 4-5 mjeseci…

Odvjetnik Veljko Miljević u Novom danu N1 televizije je komentirao uhićenja suca Zvonka Vekića i njegove prijateljice Nataše Sekulić zbog sumnje u pranje novca. Podsjetimo, Sudac Vekić bio je uhićen u lipnju ove godine, skupa s još dvojicom sudaca osječkog Županijskog suda Antom Kvesićem i Darkom Krušlinom, nakon što ih je pravomoćno osuđeni bivši čelnik “Dinama” Zdravko Mamić optužio za primanje mita od 400 tisuća eura.

“Nemam što komentirati službene radnje tijela progona koje se odvijaju povodom nečega o čemu ja ne znam. Ostaje činjenica da je 8. listopada prošle godine Zdravko Mamić preko određenih osoba predao stick na kojem je bio sadržaj određenih radnji koje u svom sadržaju predstavljaju kaznenu prijavu protiv određenih osoba, pretežno tri osobe, sudaca Županijskog suda u Osijeku gdje opisuje svoje kontakte s njima i iz kojih bi proizlazile određene radnje koje su oni počinili s njim”, kazao je Miljević i dodao:

“Izgleda da se po toj prijavi 4-5 mjeseci nije ozbiljnije radilo, ali nakon što je Vrhovni sud u prvom predmetu Mamić donio svoju presudu koja je bila od 4. ožujka ove godine, Zdravko Mamić je 17. ožujka u Mostaru na konferenciji za medije prepričao sadržaj kaznen prijave i tada je hrvatska javnost saznala da je već prije pet mjeseci podnio prijavu u kojoj je sadržajno bio obuhvaćen i to u pretežnom dijelu sudac Vekić.”

Suci prvi put uhićeni u lipnju

Nakon toga je uslijedilo privremeno udaljenje sudaca s dužnosti, i to na zahtjev predsjednika predsjednika Županijskog suda u Osijeku. Zdravko Mamić je nakon toga u lipnju objasnio što je bilo sadržano na famoznom sticku i tada je pojasnio sve te odnose.

“Uslijedilo je da je 10. lipnja ove godine prvo uhićenje sudaca, i tog dana poslijepodne je donijeto rješenje o provođenju istrage protiv trojice sudaca, ali i protiv braće Mamić za te radnje u kojim je Zdravko Mamić sudjelovao zajedno s njima. Sada će za 15 dana biti 6 mjeseci od otvaranja istrage i ona će se ili nastaviti ili biti zaključena. Ovo je vjerojatno u vezi sa svim tim, možda su svi ove radnje koje su poduzete jučer u vezi s istragom, ali u izravnoj ili neizravnoj vezi – ja to ne znam”, kazao je.

“DORH ne koristi svoje zakonske mogućnosti da obavijesti javnost o predmetima od interesa za javnost. To nije samo pravo već i dužnost. Oni su suzdržani u tim izjavama, ali ovo je sasvim sigurno vezano za sadržaj kaznene prijave Zdravka Mamića od 8. listopada prošle godine”, tvrdi Miljević.

USKOK mora obavijestiti javnost

Na pitanje je li Mamićev novac pronađen u sefu prijateljice suca Vekića, kaže da niti zna niti bi to smio znati. Istaknuo je da je Mamić prošle godine podnio “izuzetno sadržajnu prijavu”.

“USKOK je taj koji vam mora dati dogovor na tu informaciju, oni su to dužni dati, postoji odredba… Dužni su javnost obavijestiti o predmetima koji su od interesa. To je za njih dječja igra da vam odgovore na ovakva pitanja”, poručio je odvjetnik.

Kaže da nema novosti po pitanju izručenja braće Mamić u Hrvatsku, a Miljević navodi da treba objaviti odluke sudova u BiH o tome zašto tome ne žele udovoljiti.

“Ne očekujem da bi Hrvatska ponovila zahtjev i ne vidim nove argumente na temelju kojih bi podnijela taj zahtjev”, dodaje.