Otkud razlika u cijeni za Rafale u iznosu od 160 milijuna kuna?

Otkud razlika u cijeni za Rafale u iznosu od 160 milijuna kuna?

U službeni posjet Hrvatskoj sinoć je stigao francuski predsjednik Emmanuel Macron. Središnji događaj posjeta je potpisivanje ugovora za kupnju 12 francuskih borbenih aviona Dassault Rafale. Da Hrvatska kupuje te avione objavio je premijer Andrej Plenković.

Nakon što je na sjednici Vlade jučer ministar financija Zdravko Marić predstavio otplatni plan, odnosno izdvajanje u godišnjim ratama za nabavku borbene eskadrile Rafalea, nastala je dvojba oko ukupne svote, odnosno troška za eskadrilu.

Marićeva je svota 8,693 milijarde kuna, što ne odgovara ugovorenoj svoti posla s Francuzima od 999 milijuna eura (oko 7,5 mlrd kuna).

Marićeva svota je veća za otprilike 160 milijuna eura. Radi se o knjigovodstvenoj razlici, piše Večernji list.

Naime, Francuzima odlazi točno ugovorena svota, no na dio tog ugovora u Hrvatskoj će se ipak morati platiti PDV. On se ne plaća na same avione s obzirom da je riječ o rabljenim avionima, ali se plaća na sve što je nova roba ili usluga. Dakle, piše Večernji, plaća se na naoružanje i usluge poput obuke pilota, simulatora i slično.

Kako je u proračunu svota navedena u kunama, uključen je i dio koji se odnosi i na očekivanu inflaciju u sljedećim godinama otplate. Važno je napomenuti i da su u ugovoru od 999 milijuna eura sadržani svi troškovi, uključivo i cijena za tzv. standardni paket naoružanja.

Jutros je Macrona na Pantovčaku primio Milanović, a kasnije ide u Banske dvore. Prije odlaska u zgradu vlade Macron će položiti vijenac kod Spomenika domovini. U ranim popodnevnim satima Plenković i Macron će se sastati s Rimcem i održati radni ručak.

Dvoje ministara obrane, Mario Banožić i Florence Parly potpisat će u četvrtak ugovor o nabavi Rafala, što AFP opisuje najvećim naoružanjem Hrvatske od rata za neovisnost, prenosi N1