Može li sanitarni inspektor narediti obvezno cijepljenje?

Može li sanitarni inspektor narediti obvezno cijepljenje?

Ministar Davor Božinović se osvrnuo na izmjene Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, po kojem u članku 69. otprije stoji da sanitarni inspektori mogu narediti cijepljenje protiv zaraznih bolesti osobama koje su profesionalno izložene riziku. Javlja HRTV

Novinar je na konferenciji za medije Nacionalnog stožera pitao hoće li sanitarni inspektor u situaciji koronavirusa primjerice medicinskoj sestri moći narediti da se mora cijepiti?

– Mi smo vjerovali vašem narativu, zato samo se i gledali između sebe, ali u međuvremenu je kolegica dobila taj članak, u kojem se dodaju dvije točke 9a i 9b. Ako o tome govorimo, piše da sanitarni inspektori mogu narediti provedbu posebne sigurnosne mjere obveze predočenja dokaza o testiranju, cijepljenju ili preboljenju zarazne bolesti radi ulaska u određene prostore. Dakle, mogu narediti obvezu predočenja dokaza. To u prijevodu znači provedbu sigurne mjere kojom morate pokazati COVID potvrdu da ste testirani, cijepljeni ili preboljeli.

– Točka 9.b može narediti udaljenje osoba iz prostora u koji su ušli protivno uvedenoj posebnoj sigurnosnoj mjeri obveze predočenja dokaza o testiranju, preboljenju ili cijepljenju protiv zarazne bolesti, pojasnio je Božinović.

– Mi smo se vodili ovim što se rekli da je sanitarnim inspektorima data ovlast da narede cijepljenje, mislim da ste tako formulirali, nitko za to nije čuo do sada. Da smo odmah imali tekst kod sebe, odmah bi to razriješili, poručio je.
U raspravu se uključio i ministar zdravstva Vili Beroš.

– Nesvjesno ste unijeli zabunu. Komentirate raniji članak, ne supstrat sadašnjih izmjena, zato sam se i začudio da sanitarni inspektor može nekome narediti cijepljenje. To apsolutno nije tendencija i to otklanjamo u potpunosti. Međutim, postoji raniji članak prema kojem sanitarni inspektor može u pojedinim situacijama naložiti nekome cijepljenje, poput hepatitisa, rekao je Beroš.

Dodao je kako od početka epidemije govore da nema obveze cijepljenja te da je potpuno jasno da sanitarni inspektor ili bilo tko drugi neće moći narediti nekome obvezno cijepljenje.

– Referirali ste se na članak koji je od ranije uključen u zakon, a ne na recentne izmjene jer se njima želi postići nešto drugo, poručio je Beroš. Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA