Pintarić: Prekoračenje koristite samo kod iznenadnih troškova

Pintarić: Prekoračenje koristite samo kod iznenadnih troškova

Glavni stručni suradnik u HNB-u Josip Pintarić danas je u HTV-ovoj emisiji Dobro jutro, Hrvatska korisnicima savjetovao da prekoračenje koriste samo kod iznenadnih troškova, te da budu disciplinirani i odrede rok u kojem će to prekoračenje i vratiti. Javlja HRTV

Prekoračenje je kreditni proizvod koji se veže uz račune za plaćanje, a do njega dolazi prilikom korištenja veće sume sredstava od one koja je na računu. 

– Ako zamislimo naš račun kao ravnu liniju – na sredini je nula, sve ono što je u plusu to su naša sredstva, a ako ulazimo u ‘lijevi’ dio od nule onda ulazimo u sferu prekoračenja, odnosno minus, objašnjava Pintarić. 

Po prekoračenju na računu naplaćuje se kamata za iznos i vrijeme provedeno u njemu, a kamata se izražava na godišnjoj razini.


Prekoračenje je izrazito popularno kod korisnika, a Pintarić smatra kako je razlog tome velika dostupnost i brzina kod ugovaranja. 

– Nijedan kreditni proizvod nećemo moći tako brzo koristiti kao prekoračenje, a ono što ga na neki način razdvaja od drugih kreditnih proizvoda je to da odmah nakon korištenja mi ne ugovaramo neki vremenski rok u kojem ćemo vratiti to prekoračenje, kaže.

Potrošači u hrvatskim bankama imaju 2,6 milijuna računa s redovitim priljevom, od čega njih 1,8 milijuna ima odobreno prekoračenje. Prosječan redoviti priljev iznosi 5.160 kuna, a prosječno odobreno prekoračenje 10.500 kuna, od čega se u prosjeku koristi 6.750 kn. 

– Ovi podaci nam govore da je riječ o proizvodu koji se dosta koristi i da informiranost potrošača treba biti na zaista visokoj razini, smatra Pintarić i dodaje kako se iznos prekoračenja temelji na iznosu priljeva, te se revidira u određenim periodima. 

– Ono se može umanjiti ili ukinuti u potpunosti ako smo bili neuredni po računu, ili redoviti priljev prenijeli na neki drugi račun, kaže.

Tema koja se dosta aktualizirala u posljednje vrijeme je ona o prešutnom prekoračenju, a Pintarić je objasnio razliku između dopuštenog i prešutnog prekoračenja. 

– Dopušteno prekoračenje se dogovara s bankom, primjenjuje se granica efektivne kamatne stope i postoji zakonska obveza u slučaju da se ti prekoračenje umanji ili ukine u potpunosti da vam banka ponudi otplatu tog dijela na 12 mjesečnih rata. Kod prešutnih prekoračenja nema tog ograničenja efektivne kamatne stope i nema eksplicitno propisane obveze nuđenja otplate takvog ukinutog ili umanjenog dijela prekoračenja, kaže.

– Korisnik može zatražiti od svoje banke da ne želi koristiti prekoračenje po računu i tada će stanje na računu biti samo ono što je u plusu, ističe i savjetuje da korisnici prekoračenje koriste samo kod iznenadnih troškova, te da budu disciplinirani i odrede rok u kojem će to prekoračenje i vratiti. Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA