U posljednjih deset mjeseci splitskoj udruzi ‘Domine‘ javilo se 13 silovanih žena, a počinitelji su često njihovi partneri. Mirjana Kučer: ‘Među njima ima i doktora znanosti‘

U posljednjih deset mjeseci splitskoj udruzi ‘Domine‘ javilo se 13 silovanih žena, a počinitelji su često njihovi partneri. Mirjana Kučer: ‘Među njima ima i doktora znanosti‘

Sretnije među nama bivaju odgojene kao “tatine princeze”, pa onda upoznaju i zavole onoga koji bude isti takav prema našim kćerima i nama samima. Uljuljuškani u ljubav, ponekad zaboravimo da živimo i među muškarcima koji tuku svoje žene. Javlja SLOBODNA DALMACIJA

Tim činom, naravno, automatski gube pravo da ih se naziva muškarcima, i dobivaju naziv koji je previše nepristojan da bi se objavio. Prošle je godine u Lijepoj našoj pretučeno 4506 žena, sve redom od strane partnera ili nekog od članova obitelji. I to je prijavljeno policiji.

– Stvarni broj žena, pretučenih, praćenih, emocionalno ili ekonomski zlostavljanih, ostaje nepoznat. Istraživanja pokazuju da se tek svaki treći slučaj nasilja u obitelji prijavljuje. To znači da je broj žena koje su zlostavljane u obitelji samo u 2020. više od dvanaest tisuća – kažu nam u Udruzi “Domine”, udruzi koja promiče ženska prava.

Svaki drugi dan u Hrvatskoj bude silovana jedna djevojka ili žena, lani je prijavljeno 168 silovanja. Najmanje 800 slučajeva silovanja ostalo je neprijavljeno zbog nepovjerenja u sustav, zbog straha od stigme i zbog nedostatka podrške.

– Iako je 14 žena ubijeno, problem femicida i dalje ostaje neprepoznat. Ove brojke upozoravaju na to da nema adekvatnog odgovora na nasilje nad ženama. Grad Split i Splitsko-dalmatinska županija i dalje su potkapacitirani u sustavu podrške i osiguranim mjerama zaštite – kažu u Udruzi “Domine”.

Međunarodni je dan borbe protiv nasilja nad ženama, odnosno rodno uvjetovanog nasilja, no nije dovoljno da se nasilja nad ženama sjetimo prigodno, jednom ili dva puta godišnje. Nasilje je svakodnevica i stvarnost velikog broja žena, one zaslužuju svaku podršku i zaštitu, one trebaju mjesta u sigurnim kućama, krizni centar u svakoj većoj regiji, osigurana sredstva u proračunu, podršku u zapošljavanju i stanovanju, kao i sustav koji ih ne preispituje.

Za početak, važno je dosljedno primijeniti Konvenciju Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i u obitelji i odgovoriti na stvarne potrebe žena.

– Susretala sam visokoobrazovane žene žrtve nasilja. Nema tu pravila, baš kao i kod nasilnika, može to biti i doktor znanosti, kao i onaj koji nije obrazovan uopće. Moramo biti svjesni da se nasilje ne događa samo drugima, događa se nama – veli nam Mirjana Kučer, prva među “Dominama”.

U posljednjih splitskih deset mjeseci samo u njihovo savjetovalište javilo se 13 silovanih žena, od kojih je pola bilo žrtvom svojih partnera. Njima treba pomoć. Psihološka prvenstveno. Jedino dobro u moru ovog zla jest činjenica kako se danas povećao broj prijava zločina. Žene su polako nadišle sram i istupe i prijave zlo koje ih je zadesilo.

Krvava 2020.


– ubijeno 14 žena
– silovano 168
– pretučeno 4509
– u Splitu osiguran smještaj za 13 žena žrtava, a trebalo bi biti barem 100 mjesta
– nacionalna SOS linija 116006

Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA