‘Hrvatska 20. prosinca dobiva Pfizerovo cjepivo za djecu, nekoliko dana kasnije kreće se s cijepljenjem‘

‘Hrvatska 20. prosinca dobiva Pfizerovo cjepivo za djecu, nekoliko dana kasnije kreće se s cijepljenjem‘

Cjepivo je odobreno za cijepljenje djece od pet do 11 godina, nekoliko dana će trebati za distribuciju, a onda se kreće sa cijepljenjem

Zamjenica ravnatelja HZJZ-a, Ivana Pavić Šimetin, izjavila je da će Hrvatska 20. prosinca dobiti Pfizerovo cjepivo odobreno za cijepljenje djece u dobi od pet do 11 godina.

Nekoliko dana će trebati za distribuciju, a onda se kreće sa cijepljenjem djece, rekla je Pavić Šimetin za Dnevnik Nove TV, kako prenosi Dnevnik.hr.

“Kao i za odrasle, moći će se cijepiti u ambulantama, s tim da tu budu i pedijatri jer su u njihovoj skrbi djeca od pet i šest godina, naravno i školska medicina, ali bit će i mogućnost na punktovima, što će ovisiti o svakom Zavodu za javno zdravstvo, kako će na najbolji način organizirati u svojoj županiji”, rekla je Pavić Šimetin.

Pojasnila je da je Pfizer cjepivo za djecu tri puta manje doze, odnosno deset mikrograma, od one za odrasle koja sadrži trideset mikrograma, u drugačijem pakiranju nego za odrasle.

”Za zemlje s malim obuhvatom cijepljene djece sigurno se neće tražiti COVID potvrde, ali ima zemalja gdje su djeca cijepljena već više od pedeset posto i takve zemlje će sigurno razmišljati o nečemu sličnom”.

Na pitanje trebaju li se oni koji su se cijepili dva puta, a onda zarazili koronavirusom, cijepiti i treći puta, Pavić Šimetin je odgovorila kako se po najnovijim razmatranjima Europskog centra za kontrolu bolesti smatra da se preboljenje nakon cijepljenja tretira na neki način kao tzv. booster doza.

Prosvjednicima koji su za subotu najavili nove proteste protiv covid-potvrda i drugih mjera, poručila je kako treba slušati stručnjake koji se bave sa cijepljenjem, prevencijom i liječenjem bolesti, a to su, kako je rekla, na prvom mjestu liječnici.

“Više od 90 posto liječnika primilo je prvu dozu, 86 posto dvije doze, a 36 posto već je primilo i tri doze cjepiva. Ako su se oni cijepili i cijepili svoje obitelji, tako trebamo svi postupiti. Nije dobro da se čitaju netočne informacije iz zlonamjernih izvora, a znanstvene članke treba na pravi način interpretirati”, zaključila je zamjenica ravnatelja HZJZ-a