Filipović na čelu Fonda za obnovu? Pavković: ‘To bi bila jako loša odluka, a i mogao bi biti frustriran zbog Tomaševića’

Filipović na čelu Fonda za obnovu? Pavković: ‘To bi bila jako loša odluka, a i mogao bi biti frustriran zbog Tomaševića’

Ostavku dosadašnjeg ravnatelja Fonda za obnovu Damira Vanđelića za N1 televiziju komentirala je osnivačica i koordinatorica volonterske zajednice nestranačkih stručnjaka i znanstvenika “Obnovimo Zagreb” Marina Pavković.

“Ako uzmemo u obzir da je postavio procese, on kaže tri stupa – antikoruptivno, transparentno i učinkovito, prva dva mislim da je svakako zadovoljio, no treći, učinkovito, u mjeri u kojoj je mogao raditi, koliko mu je odluka propuštalo Ministarstvo gospodarstvo. Mislim da se tu krije glavni razlog njegovog odlaska jer u mjesecima koji slijede on bi pokazao da bi ta učinkovitost padala jer odluke iz Ministarstva nisu stizale na način kako je to trebalo”, smatra Pavković.

Ona smatra da više žara treba dati ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat jer je njegovo ministarstvo to koje šteka. Shodno tomu, upozorava da su od 14 tisuća zahtjeva samo 24 odluke donesene za rušenje kuća, a Fond za obnovu zaprimio je svega jednu odluku za zamjensku kuću. Pavković vjeruje da je ključna stvar u organizaciji i funkcioniranju sustava Ministarstva graditeljstva i da se Vanđelić ponašao korektno.

Filipović na čelu Fonda za obnovu?

“Imali smo vrsnog menadžera, on je to dokazao. Malo je pričao, napravio je sve što je mogao. Priča se da bi eventualni njegov nasljednik mogao biti bivši HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Davor Filipović. Mislim da bi to bila jako loša odluka. Pritom ne ocjenjujem stručnost gospodina Filipovića, ali on ima izuzetno iritantan javni nastup, a s druge strane bi mu se našao kao partner gradonačelnik Tomašević koji ga je debelo pobijedio na izborima. U tom odnosu bi se mogle pojaviti osobne frustracije, inat i onda bi taj sustav loše funkcionirao.

Zaista bih voljela da dođe netko kao Vanđelić, tko zna raditi taj posao, tko ne mora viriti nikome ispod političkih skuta jer onda ćemo dobiti još jednog Horvata – idealno će funkcionirati, a neće raditi ni jedan ni drugi i mi ćemo biti tu gdje jesmo – nigdje. To za Filipovića se tako priča, ja sam ovo javno rekla u nadi da se to baš neće dogoditi”, osvrnula se Pavković na potencijalnog novog ravnatelja Fonda.

Kada je riječ o obnovi Banovine, nije štedjela ministra Horvata. Pavković kaže da je, po njoj, aktualni ministar graditeljstva potpuno krivi izbor u ovom trenutku.

“Bio je ranije ministar gospodarstva, nema se čime pohvaliti ni u tom segmentu, a sada u jednom izuzetno osjetljivom, stoljetnom problemu koji se pojavio u Hrvatskoj, on vodi Ministarstvo koje je u potpunom rasulu. Na van nema rezultata”, zaključila je Pavković.

Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA