MORH optužio Hranja zbog angažmana broda HRM-a: ‘Teško ste prekršili Zakon o obrani‘

MORH optužio Hranja zbog angažmana broda HRM-a: ‘Teško ste prekršili Zakon o obrani‘

Radi se o korištenju broda Ratne mornarice za prijevoz predsjednika Republike iz Splita za Šoltu

Nova runda sukoba na liniji predsjednik Republike -ministar obrane otvorena je danas oko isplate dnevnica vojnicima koji daju potporu predsjedniku Republike. Riječ je o vojnicima koji u pratnji predsjednika polažu vijence i obavljaju druge slične zadaće.

Predstojnik Ureda predsjednika Orsat Miljenić i predsjednikov savjetnik za obranu i nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić optužili su ministra obrane Marija Banožića da “zlostavlja vojnike koji uredno i časno obavljaju svoj posao. Konkretno, ljude koji su postrojeni u Vukovaru ili su nosili vijence u Škabrnji i nisu im plaćene dnevnice isključivo odlukom ministra obrane”. Doznaje Jutarnji list

U Uredu predsjednika navode kako se taj iznos do sada popeo na 30 tisuća kuna i svakim danom je sve veći. Temelj novog sukoba je odluka ministra Banožića od 4. studenog, kojom se vojsci zabranjuje da “pruža potporu Uredu predsjednika”, čak i za protokolarne aktivnosti, bez suglasnosti ministra obrane. U istoj se odluci navodi da troškove koji nastanu takvim angažmanom vojske MORH neće platiti.

Pojašnjenje iz MORH-a

U Ministarstvu obrane pojašnjavali su kako je takva odluka donijeta kako bi Ured predsjednika angažman vojske za potrebe predsjednika tražio od Kabineta ministra, a ne načelnika Glavnog stožera i kako bi Ministarstvo obrane imalo uvid u trošenje financijskih sredstava za tu namjenu. U Uredu predsjednika tu su odluku odmah proglasili protuzakonitom tvrdeći kako ministar obrane želi određivati vrhovnom zapovjedniku gdje će ići i koja će se sredstva koristiti.

U cijelu prepisku uključio se i načelnik Glavnog stožera admiral Robert Hranj koji je 12. studenog napisao dopis ministru obrane u kojem ga optužuje da odluku “dijelom doživljavam kao nastavak dosadašnjeg postupanja koje ima sve elemente strateškog zlostavljanja mene osobno kao čovjeka i vojnika, a što je počelo traženjem moje ostavke i nastavilo se brojnim javnim prozivanjima i priopćenjima na službenim stranicama MORH-a s nizom grubih neistina”: Hranj u dopisu napominje kako je on prema zakonu odgovoran za provedbu zapovijedi i naredbi predsjednika Republike te odluka ministra obrane te ministru predlaže da svoju odluku revidira ili je stavi van snage.

Kao dokaz da ministar obrane želi određivati gdje i kada predsjednik Republike može ići u Uredu predsjednika navode slučaj od 14. studenog kada je za aktivnost predsjednika na Šolti angažirano 13 vojnika. Svi vojnici svoje troškove sami su platili jer im MORH nije odobrio dnevnice, tvrdi se u Uredu predsjednika. U MORH-u pak saznajemo kako bilo riječ o angažmanu broda Ratne mornarice za prijevoz predsjednika Republike iz Splita za Šoltu. Tvrdi se da od načelnika Glavnog stožera u Kabinet ministra nije došao zahtjev za angažmanom broda već njegova zapovijed o odobrenju za angažman broda. Ministar mu je potom odgovorio da nema zakonskog uporišta za takav angažman.

‘Prekršio je zakon’

Naime, 12. studenog ministar obrane obavještava načelnika Glavnog stožera da je svojom zapovijedi za angažmanom snaga za potporu Uredu predsjednika ponovno teško prekršio Zakon o obrani te da je njegovo postupanje po zahtjevu Ureda predsjednika Republike nezakonito.

image
FOTO: JUTARNJI LIST

Ministar načelnika nadalje upozorava kako je Zakonom o obrani jasno propisano da je Glavni stožer združeno tijelo Oružanih snaga ustrojeno u okviru Ministarstva obrane i obavlja poslove u okviru Ministarstva obrane sukladno Zakonu o obrani. Na kraju ministar obrane načelnika Glavnog stožera optužuje da je svjesno prekršio odredbe Zakona o obrani. Potom je ministar obrane donio odluku kako zahtjev nema zakonsku podlogu angažmana broda za potrebe predsjednika. Doznaje Jutarnji list

Osim toga, u MORH-u tvrde kako ministar nije upoznat s razlogom Milanovićevog odlaska na Šoltu niti koliko će brod s posadom biti angažiran. Usprkos protivljenju ministra obrane za angažmanom vojnog broda, predsjednik Milanović na Šoltu je stigao manjim brodom HRM-a u pratnji svog savjetnika Marijana Marekovića na svečanost obilježavanja 30. obljetnice obrane Grada Splita, razbijanja pomorske blokade Jadrana i pobjede nad ondašnjom Jugoslavenskom ratnom mornaricom.

image
FOTO: JUTARNJI LIST

Ministar Banožić odmah je nakon novinske konferencije u Uredu predsjednika na Facebooku odgovorio na optužbe. “Umjesto da drže neuvjerljive presice i prebacuju odgovornost na druge, gospoda iz Ureda Predsjednika trebala bi se odgovornije posvetiti racionalnijem trošenju proračuna svog ureda, pa onda ne bi bilo problema o kojima su govorili. MORH, dok sam ja ministar, neće pokrivati njihovu nesposobnost”, napisao je ministar obrane.

MORH: Hranja ne zlostavlja i šikanira ministar, nego predsjednik

Iz MORH-a su u međuvremenu izdali i priopćenje u kojem se opširno osvrću na press konferenciju Orasta Miljenića i Dragana Lozančića. To priopćenje u nastavku prenosimo u cijelosti.

– Ministarstvo obrane oštro demantira izjave dužnosnika iz Ureda predsjednika Republike Hrvatske da je riječ o nezakonitom umirovljenju brigadira Elvisa Burčula. Kao što smo više puta isticali radi se o prestanku djelatne vojne službe za brigadira Elvisa Burčula s pravom na starosnu mirovinu koju je odluku donio ministar obrane u skladu s ovlastima iz Zakona o službi u Oružanim snagama Republike Hrvatske i Planom izdvajanja osoblja za 2021. godinu.

Ministarstvo obrane ističe da sukladno pozitivnim zakonskim propisima jedino ovlašteno tijelo u Republici Hrvatskoj koje može ocjenjivati zakonitost pojedinačnog akta je nadležni Upravni sud.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske u obnašanju službe dužan je poštivati načela i odredbe Zakona o obrani i Zakona o službi u Oružanim snagama Republike Hrvatske. Zapovijedi koje donosi u skladu s člankom 70. Zakona o obrani moraju imati utemeljenje u Zakonu o obrani i odlukama ministra obrane.

Naglašavamo, da je u skladu s člancima 15. i 16. Zakona o obrani, Glavni stožer Oružanih snaga Republike Hrvatske združeno tijelo Oružanih snaga Republike Hrvatske ustrojeno u okviru Ministarstva obrane i da Glavni stožer Oružanih snaga Republike Hrvatske u okviru Ministarstva obrane obavlja poslove koji su mu propisani u nadležnosti navedenim Zakonom.

Stoga smo puno puta objasnili kako korespodencija treba ići između Ministarstva obrane i Ureda predsjednika Republike Hrvatske te kako je svaki drugi način postupanja protivan važećim propisima u pravnom sustavu Republike Hrvatske. Ministarstvo obrane oštro demantira da se načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske šikanira i zlostavlja. Napominjemo, da upravo Ured predsjednika Republike Hrvatske svojim postupanjem i zaobilaženjem Ministarstva obrane i stvaranjem paralelnog sustava putem Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske zlostavlja i šikanira načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, kao i cijeli sustav Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Odluka ministra obrane od 4. studenoga 2021. godine ništa ne zabranjuje i ne ograničava i donesena je na temelju ovlaštenja koje ministar obrane kao čelnik tijela državne uprave ima u skladu sa Zakonom o obrani i Zakonom o fiskalnoj odgovornosti. Za njezinu provedbu traži se jedino postupanje u skladu sa zakonom.

Za potpore koje se odobravaju zapovijedima načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, a koje su donijete bez suglasnosti odnosno odluke ministra obrane nije dopušteno korištenje materijalnih sredstava Ministarstva obrane.

Putni nalog kojim se isplaćuje dnevnica za službeno putovanje mora imati uporište u zapovijedi koja se donosi na temelju odluke ministra obrane odnosno drugog dokumenta Ministarstva obrane, u skladu sa zakonom.

Svako postupanje izvan toga nije u skladu sa Zakonom o obrani i od načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske traži se samo da poštuje zakon i da dodijeljena proračunska sredstva iz državnog proračuna Republike Hrvatske Ministarstvu obrane troši zakonito i namjenski.

Ministar obrane kao nadređeni načelniku Glavnog stožera Oružanih snaga republike Hrvatske više puta je ukazivao na takva postupanja i da poslove mora obavljati u skladu sa svojim nadležnostima i zakonito.

Vezano uz odnos prema Hrvatskoj vojsci i hrvatskim vojnicima Ministarstvo obrane navodi da itekako vodi brigu o Hrvatskoj vojsci i svim njezinim pripadnicama i pripadnicima u podizanju standarda, materijalnim pravima, opremanju i modernizaciji Hrvatske vojske, što dokazuje povećanje Proračuna Ministarstva obrane i odluka vezana uz višenamjenski borbeni avion.