Poljoprivrednicima stiže financijska injekcija iz državne blagajne

Poljoprivrednicima stiže financijska injekcija iz državne blagajne

Rast cijena sirovina ne zaobilazi ni domaće povrtlare. Proizvodnja povrća na otvorenom znatno je skuplja nego prije. U požeškom je kraju vrtoglavo skupa zbog prirodne nepogode koja ga je poharala. Povrtnice su tako morali saditi ponovno, a sada muku muče s prodajom. Ipak, poljoprivrednicima stiže financijska injekcija iz državne blagajne.

Krupne i jedre kupusnjače s polja u prodaju dolaze ove godine znatno kasnije.

– Godina je bila u početku jako loša, bile su suše i onda je došlo olujno nevrijeme s tučom pa smo imali štete. Nešto se izvuklo, ali dosta je toga stradalo, kaže Hrvoje Šimić iz Bjeliševca.

Pa je ove zdrave zimske povrtnice valjalo posaditi i uzgojiti iznova. Dok su prispjele za berbu, trgovačke lance već su preplavile one uvozne, dvostruko skuplje od ovih domaćih.

– Cijena kupusa sad je oko 2 kune, kažu. Čak ide i nešto manje. Međutim, mi smo nešto sad prodali, 2 kune, 2.30… Cijena cvjetače isto je bila dosta niska, bio je neki uvoz, kaže Željko Šimić iz Ferovca. 

– Glavica od kilu i pol do dvije kile košta pet kuna, tko manje treba, tako da stvarno uopće ništa nije poskupjelo s obzirom na to da su nam sada uvozi puno veći, kaže Ivana Blagojević iz Milivojevaca.

Repromaterijali su u pandemiji poskupjeli gotovo trostruko. A kako je većinu obiteljskih gospodarstava koja žive od poljoprivrede u ovom kraju uz katastrofalnu poplavu ljetos poharala i nezapamćena tuča – država ih nije zaboravila. Ovih dana na račune im je stigla obećana pomoć.

– Više sam se nego ugodno iznenadio, ovo nije samo naknada štete, ovo je stvarno skoro potpuna naknada štete, kaže Andrija Borovac iz Alaginaca.

Ovdašnji su povrtlari dobili malo više od dva milijuna kuna, dok je za ublažavanje ukupne štete u poljoprivredi požeškog kraja iz državne blagajne obiteljskim gospodarstvima uplaćeno 20 milijuna kuna.0 seconds of 1 minute, 38 secondsVolume 90%  . Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA