HRT doznaje: U Hrvatskoj 3858 novozaraženih koronavirusom

HRT doznaje: U Hrvatskoj 3858 novozaraženih koronavirusom

Kako HRT neslužbeno doznaje, u Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježeno 3858 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Nova, omikron-varijanta koronavirusa u Hrvatskoj još nije zabilježena, no stručnjaci su na oprezu. Goranka Petrović, epidemiologinja HZJZ-a istaknula je u HTV-ovom Studiju 4 da je s obzirom na novi soj omikron vrlo bitno cijepiti se kako bi se povećala količina antitijela da bi se na taj način neutraliziralo novu varijantu. Podsjetila je da s protekom vremena razina antitijela opada.  Javlja HRTV

CDC: Svi odrasli trebaju dobiti ‘booster’ dozu

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) u ponedjeljak je rekao da bi sve odrasle osobe cijepljene protiv koronavirusa trebale dobiti ‘booster’ dozu. Izvršni direktor Moderne predviđa da će postojeća cjepiva biti puno manje učinkovita protiv omikrona i upozorio je da bi mogli proći mjeseci prije nego što farmaceutske tvrtke uspiju proizvesti veću količinu cjepiva koje će djelovati protiv nove varijante koronavirusa. Japan je u utorak potvrdio prvi slučaj zaraze omikron inačicom koronavirusa kod osobe koja je u zemlju doputovala iz Namibije. Pandemija COVID-a ima dramatične posljedice na borbu protiv HIV-a jer su zbog preusmjeravanja ljudskih i financijskih resursa kompromitirani programi prevencije i poremećena je opskrba lijekovima. 

Njemačka: Lockdown u skladu s Ustavom

Lockdown, tj. stroge restrikcije (ograničavanje kontakata, zatvaranje škola, policijski sat) u borbi protiv SARS-CoV-2 u skladu su s Ustavom ‘u slučaju izvanredne opasnosti poput pandemije, objavio njemački Ustavni sud.

Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA