Jesu li se dogodili veliki propusti u radu DORH-a?

Jesu li se dogodili veliki propusti u radu DORH-a?

Tema emisije Hrvatskog radija “U mreži Prvog” su povezanost afere “Žalac” i smjena u DORH. Je li ovaj slučaj do kraja srušio povjerenje građana u pravosudni sustav? O tome razgovaraju Nikola Grmoja iz Mosta, Damir Habijan iz HDZ-a i Mišel Jakšić iz SDP-a. Javlja jutros HRTV

Nikola Grmoja rekao je da je već u saborskoj raspravi Zlata Hrvoj Šipek priznala je da je DORH od Uskoka u veljači 2020. dobilo izvješće koje je ponovljeno u srpnju 2021. 

– Na moje pitanje je rekla da je ono poslano DORH-u, ali da ga ona nije vidjela, kazao je. Prema tome, ona više ne može ostati glavna državna odvjetnica. O tome smo i govorili u Saboru, ali i čim je afera krenula. Kolega Habjan je u Otvorenom tvrdio da nije učinjen nikakav propust, no pokazalo se da je Ured europskog javnog tužiteja slučaj pokrenuo ispočetka jer je bio “mrtav”, po informacijama koje su došle iz OLAF-a. Jedina sreća u ovom slučaju je što imamo Ured europskog javnog tužitelja koji je cjelokupnoj hrvatskoj javnosti pokazao na koji način funkcionira Uskok i DORH, rekao je Grmoja. 

Mišel Jakšić kaže da je već prošli tjedan u saborskoj raspravi bilo jasno da su se dogodili ogromni propusti.

– Kao saborskom zastupniku apsolutno mi je neprihvatljivo, da nakon svega što smo imali s Vrhovnim sudom, slično imamo i s DORH-om, da ljudi koje koje mi biramo u Saboru, dolaze u Sabor i prodaju nam maglu, da mi ništa ne smijemo pitati, ništa komentirati jer je to sve udar njihovu neovisnost, a istovremeno im pucaju mjere, uhićuju se njihovi dotadašnji suradnici, pada slučaj Gabrijele Žalac jer smo očito taj slučaj htjeli zataškati. Postavlja se ozbiljna sumnja da je Hrvoj Šipek nama svima lagala da ništa nije znala, jer sve što izlazi u medijima govori u prilog tome da je bila jako dobro upoznata sa svime. To je strašna poruka i mislim da to narušava i ono malo pozitivne percepcije hrvatskih građana prema pravosuđu, rekao je Jakšić.

Upitao je što je s čl. 74 zakona o DORH-u u kojem je navedeno da niža tijela trebaju izvještavati viša tijela unutar njihovog lanca? Ako se to nije dogodilo, znači da ne kontrolira sustav. Dodao je da je to strašno i loše. Misli da će Hrvoj Šipek jako teško biti obraniti svoju funkciju.

Damir Habijan očekuje vrlo skoro rezultate interne istrage. 

– Ne volim govoriti na temelju neprovjerenih činjenici niti onoga što se piše u medijima, čekamo nalaz interne kontrole i nakon toga netko mora snositi posljedice, ako se pokaže da je bilo propusta. Očekujem da se glavna državna odvjetnica očituje na navode koji izlaze posljednjih dana u medijima, koji nisu dobri. Ona zasad ima povjerenje, kao što je rekao ministar Malenica, kaza je Habijan.

Naglasio je da je Hrvatska među prvima zagovarala tijelo delegiralnog europskog javnog tužitelja koje, naglašava, djeluje u sklopu Uskoka. Po njemu, moguće je da je došlo do početnih nesnalaženja u radu i koordinaciji tijela. Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA