U subotu MOST počinje prikupljati potpise za referendum oko korone: Ustavnja stručnjakinja otkrila može li im to proći…

U subotu MOST počinje prikupljati potpise za referendum oko korone: Ustavnja stručnjakinja otkrila može li im to proći…

U subotu kreće prikupljanje potpisa za MOST-ov referendum oko korone – s dva pitanja. Ustavna stručnjakinja Sanja Barić otkriva da pitanja vezana uz zakonodavne inicijative – nisu ustavno-pravno prihvatljiva!


MOST-ovci traže izmjenu članka 17 Ustava i uvrštavanje epidemije i pandemije – u kojoj bi o ograničenju prava i sloboda odlučivao Sabor dvotrećinskom većinom. Donosi dnevnik.hr

Također, traže da se iz Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti izbaci Stožer kao tijelo koje odlučuje o mjerama i da dosadašnje odluke Stožera mora potvrditi Sabor. A zahtijevat će i ukidanje COVID potvrda.

Profesorica Sanja Barić kaže da pitanja koja se tiču zakonodavne inicijative nisu ustavno-pravno prihvatljiva.

“Prva inicijativa, ustavnotvorna inicijativa čini se da bi mogla proći test ustavnosti. Ne mogu reći sa stopostotnom sigurnošću, ali ima nekog rezona i mogla bi biti prihvatljiva. Ova zakonodavna inicijativa ima problem i sa diobom vlasti, prenošenjem inherentno izvršnih ovlasti na zakonodavnu vlast, ima problem i s time da se mjere sasvim drugačije tretiraju pa u tom smislu nemamo jednako tretiranje dosadašnjih mjera te nema ustavno pravno prihvatljivog opravdanja za tako nešto”, rekla je Katarini Jusić Sanja Barić.