Humanitarna akcija “Nisi sama, ideš s nama”

Humanitarna akcija “Nisi sama, ideš s nama”

U povodu početka 10. humanitarne akcije prikupljanja novca za projekt besplatnog taksi prijevoza „Nisi sama ideš s nama”, kojoj je cilj osigurati novac za prijevoz na kemoterapiju žena oboljelih od raka, predsjednica Udruge žena liječenih od raka „Nismo same” Ivana Kalođera gostujući u Studiju 4 govorila o značenju te akcije, ali i o važnosti ranog otkrivanja raka i ostalim problemima vezanima uz tešku dijagnozu. Javlja HRTV

Godišnje za troškove taksi vožnje treba prosječno 300 000 kuna

Zahvaljujući na prilici da pozove sve gledateljice i gledatelje da budu potpora ovoj akciji prikupljanja novca za taksi prijevoz bolesnica na kemoterapiju, Ivana Kalođera kazala je da je u dosadašnjim akcijama Udruga bila potpora za 455 žena koje se liječe u zagrebačkim bolnicama. 

– To nisu samo žene iz Zagreba, mi vozimo žene iz okolice Zagreba kojima je puno teže doći na kemoterapiju, ali isto tako i iz drugih gradova, rekla je.

Najavila je da će na promociji ovogodišnje akcije biti gđa. Renata Sopek koja je promotorica kampanje. Pridružit im se i Slaven Kosanović Lunar, koji je ocrtao majice koje prodaju u kampanji i zid u prostoru Udruge.  

– Predstavljanje ove akcije tako je na neki način i službeno otvaranje našeg prostora koji smo dobili na korištenje od Grada. Prostor je bio stradao u potresu, nije imao ni grijanje, tako da smo ga uredili donacijama građana i tvrtki i svima zahvaljujem. U uređenje prostora uloženo je više od 200 000 kn. Vjerujem da će to biti ugodno mjesto za druženje za žene oboljele od raka i za zdrave žene. Mi tamo planiramo, kad se situacija s COVID-om smiri, ne samo radionice posvećene problemima bolesti, nego i neke kulturne večeri, tako da se malo odmaknemo od te priče bolesti, kazala je.  

Dodala je da žene, često osamljene u svojoj bolesti, mogu u Udrugu doći popričati i popiti kavu. 

– Mi nismo psiholozi, nismo liječnici, ali sami smo prošli liječenje, tako da možemo svoje znanje o tome dijeliti s drugima. Mislim da je to na početku bolesti neizmjerno blago svakome tko sazna za dijagnozu, rekla je.

Na pitanje koliko bi novca trebalo prikupiti da bi se osigurao prijevoz za bolesnice, Ivana Kalođera kazala je kako mjesečno za pokrivanje troškova treba između 25 i 45 tisuća kuna, a godišnje prosječno oko 300 000 kuna za troškove taksi vožnje.

Važnost osiguranja prijevoza bolesnica – financijska pomoć i dostojanstveni odlazak na kemoterapiju

Upitana o važnosti taksi prijevoza na kemoterapiju, Ivana Kalođera ispričala je kako jedna od korisnica nedavno nije mogla sama izaći iz taksija, a taksist joj je pomogao i da nađe ključ i uđe u stan. Zabrinuti  njezinim stanjem, obavijestio je Udrugu koja je kontaktirala obitelj i gospođa je ubrzo smještena u dom.

– Na dnevnoj bazi dobivamo pisma zahvale jer smo im osigurali dostojanstven odlazak na terapiju. Mnogi ljudi ne mogu si priuštiti taksi prijevoz. U slučaju raka dojke, ako imate 16 kemoterapija, nakon toga 25 zračenja, za odlazak i dolazak su veliki troškovi, i za malo imućnije obitelji, a kamoli za umirovljenice koje vozimo, za žene u procesu rastave, žene s malom djecom, teške sudbine stoje iza svake te osobe, kazala je. Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA