Ivan Radić probudio je optimizam u Osijeku

Ivan Radić probudio je optimizam u Osijeku

Kada se građane četiri najveća grada pita hoće li do kraja mandata njihov gradonačelnik pokrenuti grad, najveći optimisti su Osječani – njih čak 75 posto vjeruje da će se grad promijeniti. Javlja GLAS SLAVONIJE

Istraživanje provedeno za Dnevnik Nove TV, objavljeno u utorak navečer, pokazalo je kakvo je raspoloženje građana Osijeka, Zagreba, Splita i Rijeke šest mjeseci nakon lokalnih izbora i, prema njemu, najuspješnijim se gradonačelnikom dosad pokazao osječki Ivan Radić (HDZ).

Novi gradonačelnik Osijeka nakon šest mjeseci na vlasti, a uoči proslave Dana grada, može biti zadovoljan. Kako je pokazalo istraživanje, iako 50 posto Osječana smatra da je sve isto, njih 38 posto misli da je bolje. U drugim gradovima o svojoj novoj vlasti tako misli 20-ak posto građana. Da je lošije misli osam posto, a ne zna četiri posto. I u odnosu prema očekivanjima Radić dobro prolazi – 59 posto Osječana rad gradonačelnika ocjenjuje u skladu sa svojim očekivanjima. Da je bolji misli 20 posto, a 12 posto smatra da je lošiji. Ne zna devet posto. Da je bolje malo više misle oni s osnovnom školom, da je lošije malo više stariji, a da je isto generacija u dobi od 41 do 60 godina. Radić prolazi bolje i kada ga se uspoređuje s prethodnikom. Da je bolji misli 56 posto Osječana, da je isti smatra 33 posto, a da je lošiji njih četiri posto. Ne zna sedam posto ispitanih. Da je bolji misle malo više žene, da je isti misli generacija u dobi od 40 do 60 godina, a da je lošiji misle stariji građani.

Kada se građane sva četiri grada pita hoće li do kraja mandata njihov gradonačelnik pokrenuti grad, najveći optimisti su Osječani. Njih 75 posto smatra da će se grad promijeniti, slijede Riječani i njih 59 posto očekuje promjene, promjene očekuje i većina Splićana, njih 58 posto. U Zagrebu promjene nabolje očekuje 58 posto ispitanika. Kada bi se ocjenjivali školskim ocjenama, Radić dobiva ocjenu četiri, a ostala trojica gradonačelnika stabilne trojke.

Tomislav Tomašević u Zagrebu je premoćno pobijedio i pred njim su bila velika očekivanja, ali su ga ubrzo sustigli i veliki problemi. Šest mjeseci nakon izbora za 44 posto ispitanika stanje je isto, da je lošije misli 30 posto, a samo 20 posto je optimistično. U odnosu prema očekivanjima, 53 posto Zagrepčana misli da je rad gradonačelnika očekivan, da je lošiji smatra 31 posto, a devet posto da je bolji. U odnosu prema svom prethodniku, Tomislav Tomašević je bolji. Misli to 51 posto građana, da je isti smatra 20 posto, a da je lošiji isto tako misli 20 posto. Splitski gradonačelnik Ivica Puljak više nema većinu, a za Splićane stanje je nakon šest mjeseci isto. Misli to 51 posto građana, da je bolje smatra 25 posto, a lošije 20 posto. Za rad splitskog gradonačelnika većina kaže da je očekivan, misli to 53 posto, da je lošiji njih 32 posto, a bolji samo osam posto. Puljak je dobio bolje ocjene od prethodnika i 40 posto Splićana misli da je bolji, da je isti smatra njih 37 posto, a da je lošiji 17 posto.

Dijana Pavlović Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA