Održana 6. sjednica Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe

Održana 6. sjednica Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe

Putem videokonferencije jučer je održana 6. sjednica Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe na kojoj je Višnja Fortuna (Matica umirovljenika Hrvatske) jednoglasno imenovana novom predsjednicom Vijeća.

Na sjednici je usvojen zapisnik s 5. sjednice. Nakon uvodnog dijela ravnateljica Zavoda za socijalni rad Tatjana Katkić Stanić upoznala je članove Vijeća s Nacrtom prijedloga Zakona o socijalnoj skrbi te su ujedno članovi upoznati s Prijedlogom Nacionalnog plana za borbu protiv siromaštva i socijalne isključenosti za razdoblje od 2021. do 2027. godine.

Predstavnica Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje informirala je članove o prijenosu prava vlasništva na nekretninama koje koriste domovi za starije i nemoćne te o isplati tzv. Covid dodatka.

Predstavnica Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje informirala je članove Vijeća o promjeni zakonske regulative vezane uz cenzus za dopunsko zdravstveno osiguranje.

Također, članovi Vijeća diskutirali su o prijedlozima Matice umirovljenika Hrvatske i Sindikata umirovljenika Hrvatske o promjeni formule za usklađivanje mirovina te isplati mirovine i naknade za starije osobe putem Hrvatske pošte.  

Na sjednici Nacionalnog vijeća sudjelovali su državni tajnik Dragan Jelić, državna tajnica Marija Pletikosa, ravnateljica Uprave za mirovinski sustav Melita Čičak, ravnateljica Zavoda za socijalni rad Tatjana Katkić Stanić, predsjednica Nacionalnog vijeća Jasna A. Petrović, predsjednica Matice umirovljenika Hrvatske Višnja Fortuna,  predstavnici Matice umirovljenika Hrvatske i Sindikata umirovljenika Hrvatske, Ministarstva financija, Ministarstva zdravstva, Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

DEMOS MEDIA Izvor fotografije i teksta Ministarstvo rada mirovinskog sustava obitelji i socijalne politike