Proračun usmjeren na nova radna mjesta i konkurentnost

Proračun usmjeren na nova radna mjesta i konkurentnost

“Već ove godine vratit ćemo se na razinu pretkrizne 2019.” kaže Plenković. Javlja GLAS SLAVONIJE

Sanacija šteta od potresa, povećanje socijalnih i naknada za roditeljski dopust, osiguranje fiskalne održivosti lokalnih jedinica, područja su kojima je Vlada poklonila posebnu pozornost u državnom proračunu za 2022. godinu. Naglasio je to u Saboru premijer Andrej Plenković predstavljajući prijedlog proračuna za iduću godinu.

Osim toga, ulaže se u zdravstvo gotovo milijardu kuna, a u nabavu višenamjenskih borbenih aviona Rafale 2,2 milijarde kuna. “Primaran cilj nam je isti kao i dosad, ostvariti socijalnu i zdravstvenu sigurnost svima te sprij ečiti socijalnu frakturu”, zaključio je Plenković. Rekao je da su za sanaciju šteta od potresa iz nacionalnih izvora planirali 1,2 milijarde kuna za obnovu privatnih objekata, uz 4,6 milijardi kuna iz Fonda solidarnosti, i to za financiranje dijela obnove javne infrastrukture, uključujući zdravstvenu, obrazovnu i kulturnu. “Za socijalne je naknade osigurano dodatnih 400 milijuna kuna”, kazao je. Pozornost je, istaknuo je, poklonjena i povećanju naknada tijekom roditeljskog dopusta na 7500 kuna. Tu je i 100 milijuna kuna za osiguravanje fiskalne održivosti lokalnih jedinica. “Vlada ulaže i u zdravstvo, s gotovo milijardu kuna usmjerenih na obnovu i izgradnju zdravstvene infrastrukture. Uz sve to osigurala je i 2,2 milijarde kuna i za dugoočekivanu nabavu višenamjenskih aviona Rafale”, rekao je Plenković.

Nova radna mjesta

“Pred nama je zadaća da podignemo konkurentnost gospodarstava preusmjeravanjem aktivnosti s kriznog upravljanja koje traje gotovo dvije godine prema konkurentnosti i stvaranju novih radnih mjesta”, rekao je Plenković. Kako kaže, prijedlog proračuna temelji se na pozitivnim i ohrabrujućim trendovima oporavka hrvatskog gospodarstva, najavi gospodarskog rasta i rasta BDP-a od najmanje 9 % u 2021., uspješnoj turističkoj sezoni i rastu izvoza. Dodao je da je proračun prilagođen i okolnostima oko COVID-19. “Proračun je odraz nezaobilazne uloge države u sprječavanju urušavanja društva i gospodarstva te u stvaranju uvjeta za što brži gospodarski oporavak”, kazao je.

“Uz rast realnog BDP-a od 9 %, mi ćemo se već ove godine vratiti na razinu te pretkrizne godine. Očekujemo da će se pozitivni trendovi snažnog rasta BDP-a nastaviti i iduće tri godine”, naglasio je premijer. Ministar financija Zdravko Marić kaže da očekuje da će pokretači rasta u idućim godinama, uz rast osobne potrošnje, biti izvoz roba i usluga te investicije. Prijedlogom proračuna za 2022. predviđeni su prihodi od 164,5 milijardi i rashodi od 173,8 milijardi kuna te deficit proračuna opće države od 12 milijardi ili 2,6 % BDP-a.

Uslijedile su žestoke oporbene primjedbe. Govorilo je više od 20 zastupnika, a oporba je Vladu prozivala za odgađanje strukturnih reformi, lošu poreznu politiku i iseljavanje te najavila da neće podržati proračun. Mostov Miro Bulj zamjerio je Plenkoviću da ne vodi brigu o inflaciji, “divljanju” cijena. “Drago mi je vidjeti vas u Saboru, znači da se testirate i dobivate COVID potvrde”, odgovorio mu je premijer i poručio da je cijela njegova priča “teatar apsurda, najniža demagogija”. “Vlada je ograničila cijene benzina, kućanstva nisu osjetila rast cijena energenata”, podsjeća premijer. Davor Bernardić (Klub SD) zapitao se “živimo li u istoj državi” navodeći da RH gubi stanovništvo, a korupcija izjeda društvo. Premijer mu uzvraća kako, možda, stvarno ne žive u istoj zemlji. “Nisam vas vidio godinu dana do zadnjeg aktualnog sata, prije toga bili ste u Gardalandu, a mi smo tu, nismo u Bruxellesu”, rekao je.

Primitivci i divljaci

Premijer je najavio da će Vlada izraditi cjelovito rješenje za smanjenje PDV-a na higijenske potrepštine za žene, u odgovoru Anki Mrak Taritaš (Glas). Po komparativnoj statistici EK-a, Hrvatska će imati treći najveći rast od svih članica EU-a, to nije usporedba samih sa sobom, odgovorio je pak Katarini Peović (RF) koja ga je prozvala da Hrvatsku uspoređuje samo sa sobom, ne s Europom.

Na upit Urše Raukar Gamulin (Možemo) koliko je predviđeno u proračunu za borbu protiv nasilja u obitelji, Plenković je podsjetio da je njegova vlada ratificirala Istanbulsku konvenciju, zbog čega je čak platila dio političke cijene. “Nažalost, ne mogu spriječiti primitivce i divljake da rade takva kaznena djela. Za to nemam lijeka, ali imam lijeka da pooštravam Kazneni zakon i druge zakone”, naglasio je. Podršku proračunu najavljuju klubovi vladajuće koalicije. Glasanje o proračunu bit će u iduću srijedu, a izjašnjavanje o amandmanima u utorak.

Igor Bošnjak Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA