Tko će prije otići Zlata Hrvoj-Šipek ili Vanja Marušić? Neki već primaju oklade

Tko će prije otići Zlata Hrvoj-Šipek ili Vanja Marušić? Neki već primaju oklade

Tko će biti prisiljena prva otići – glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj-Šipek ili ravnateljica USKOK-a Vanja Marušić? Oporba traži smjenu obje i da se njih pita, do smjene je trebalo doći “još jučer”. Javlja N1

Osim proračuna koji je bio glavna tema, oporba u srijedu u Saboru premijera Andreja Plenkovića napadala zbog korupcije i najužeg grla njezina neriješavanja, a to su USKOK I DORH.

“Zlata Hrvoj-Šipek mora otići, HDZ, vladajući će u petak imati priliku odlučiti i pokazati bore li se doista protiv korupcije ili skrivaju korupciju, rekao je šef SDP-a Peđa Grbin.

S njime se složio i šef Mosta Božo Petrov: “Treba otići, ne može ostati, hoće li vladajuća garnitura njoj produžiti život zato što je ona pokušala zaštititi njihovu korumpiranu ministricu, okej, ali to je odgovornost s kojom će se nositi Plenković dokle god je predsjednik vlade”.

Ako se pita vladajuće, ako u izvješću internog nadzora ne bude zadimljenog pištolja, oni će ih braniti do zadnje kaplje krvi. Naravno, oni zanju da oporba ruši šefice DORH-a i USKOK-a, najviše zato da bi na taj način zadali udarac Plenkoviću.

“Prije svega ovdje uopće nije priča o Zlati Hrvoj-Šipek, tema je Plenković koji se savršeno uklopio u koruptivni model HDZ-a kakav je postavio Sanader i digao ga na još sofisticiraniju razinu”, rekla je SDP-ova Mirela Ahmetović.

“Saznali smo da je 91 posto svih prijava za korupciju u 2020. DORH odbacio, tu je Borg, sljedeće godine vjerojatno veliki Agrokor”, rekla je pak Sandra Benčić (Možemo!).

Plenković je odgovorio: “Na njih nitko ne utječe, ne kontrolira ih, ne kaže im koga da gone, koga da ne gone… To što ste se vi podijelili pa ćete lupati kao Ahmetović bez ikakve osnove, to možete”.

Ako je gledati statistiku, s ministrima koje je rušila oporba, većina onih koji su uspješno obranjeni u Saboru nakon nekog vremena ipak sami odlaze, koliko god to Plenković pokušavao blokirati, ističu u oporbi.

Poznati odvjetnici daju mišljenja koja ne moraju nužno biti objektivna, no, u ovom slučaju, djeluju razorno.

“Hrvoj-Šipek mora otići, točka. To je kraj. Zbog svega ovog kaosa koji je ispao u javnosti, međutim to je samo vrh ledenog brijega”, ističe Anto Nobilo.

“Pogriješilo se sigurno i ta pogreška se na apsolutno pogrešan način pokušala sanirati, pri čemu se napravilo najgore što glavni tižitelj može napraviti, a to je da se govorila neistina”, kazao je pak Čedo Prodanović.

Na koncu, pitanje tko odlazi možda je pogrešno već i zato što, tko god otišao s mjesta šefa, ostaje i dalje u sustavu, a na mjeseto šefa dolazi čovjek iz sustava – bilo to dobro ili loše. Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA