TOMAŠEVIĆ U PROBLEMU Milijarde iz Fonda se moraju potrošiti do lipnja, a nema dovoljno prijavljenih projekata

TOMAŠEVIĆ U PROBLEMU Milijarde iz Fonda se moraju potrošiti do lipnja, a nema dovoljno prijavljenih projekata

Pred zagrebačkim gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem su novi izazovi. Kako doznaje Jutarnji, nema dovoljno prijavljenih projekta koji bi povukli oko 2,2 milijarde kuna iz Fonda solidarnosti, a novac se mora potrošiti do lipnja 2022. godine. Vijest prenosi ZAGREB INFO

Raspisana su tri poziva za dodjelu bespovratnih sredstava u područjima obrazovanja, prometne i vodoopskrbne infrastrukture u veljači ove godine, a vrijednost ukupnih troškova iznosi navedenih 2,2 milijarde kuna, no Gradu je pristiglo prijava u vrijednosti duplo manjoj od navedenog iznosa. Dakle oko milijardu kuna, prema neslužbenim izvorima.

Na temelju svih objavljenih poziva, od veljače je sklopljen 61 ugovor u vrijednosti od 513,2 milijuna kuna, a najveći dio ide na zaštitu kulturne baštine. Za područje zdravstva izdvaja se 5,4 milijuna kuna, a za financiranje službe za spašavanje ide 36.000 kuna.

Iz Grada otkrivaju da je u statusu prijave još 65 projekata u iznosu od 722 milijuna kuna.

“Oni uključuju i devet projekata cjelovite obnove iz područja obrazovanja ukupne vrijednosti 523,9 milijuna kuna, od čega je oko 246,8 milijuna kuna prihvatljivo za financiranje iz sredstava Fonda, a do ukupne vrijednosti cjelovite obnove Grad planira isto financirati iz drugih izvora, kako vlastitih, tako i sredstvima EU”, izvijestili su.

Podneseni su i zahtjevi za nadoknadu sredstava iz spomenutih područja u iznosu 45,7 milijuna kuna, a iz Fonda je odobreno i uplaćeno 23,3 milijuna kuna.

Navodno su 1,2 milijarde kuna namijenjene za obrazovanje, a Grad ima projekte za oko 800 milijuna kuna. Ugovoreno je svega 15 projekata za samo 38, 6 milijuna kuna, što je 3,2 posto od ukupnih sredstava. Prema posljednjim podacima, prijavljeno je 76 projekata za obnovu škola oštećenih potresom što iznosi 677,4 milijuna kuna. Za prometnu infrastrukturu, odnosno vraćanje u ispravno radno stanje, od 824 milijuna, a samo je 200 milijuna kuna projekata. Većina prijavljenih projekata tiče se mostova u Zagrebu, dok za čišćenje područja pogođenih potresom, Grad nema niti jedan ugovoren projekt.

Pored navedenih poziva Grada, resorna ministarstva objavila su pozive za mjere zaštite kulturne baštine koja je oštećena u potresu, privremenog smještaja, obnove pogođenih prirodnih zona te sanaciju zdravstvene infrastrukture.

Zbog navedenog, Tomašević je zatražio i pomoć od Vlade i premijera Andreja Plenkovića, a glavna briga aktualne vlasti u glavnom gradu Hrvatske je što ako ne stignu potrošiti sav novac iz Fonda.

Iz Grada za Jutarnji tvrde da su u tijeku pregovori s Europskom komisijom da se rok za korištenje sredstava produlji za šest mjeseci. Njihov izvor nije posebno optimističan te tvrdi da Grad sigurno neće sve uspjeti povući te da je pitanje može li se taj novac nekako prebaciti. Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA