U Hrvatskoj 4521 novozaraženih, preminule 53 osobe

U Hrvatskoj 4521 novozaraženih, preminule 53 osobe

U posljednja 24 sata zabilježeno je 4.521 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 31.649. Među njima je 2.400 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 313 pacijenata. Preminule su 53 osobe. Bolnice će do kraja godine biti preopterećene, a pitanje je što nas čeka iza Nove godine, rekao je u HTV-ovom Studiju 4 Krešimir Luetić, predsjednik Hrvatske liječničke komore. Sasvim sigurno je da će uslijediti peti val, pitanje samo kada će biti tu i kakve će snage biti, upozorio je. Istaknuo je kako je liječnička struka još prije mjesec dana uputila Vladi i Stožeru prijedlog da se COVID potvrde donesu kao obveza za sve poslodavce i za ulazak u sve javne prostore. U skladu s najavama Vlada je u hitnu saborsku proceduru uputila izmjene i dopune Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti. O prijedlogu će se u Saboru raspravljati idući tjedan. Po novom za odgovorne osobe koje ne budu poštovale obvezu provjere COVID potvrda u javnopravnim tijelima, određene su visoke kazne. Javlja HRTV

Vlada je na sjednici odobrila kupnju više od 536.000 doza novog cjepiva, proizvođača Valneve. Iduće godine u Europskoj uniji bit će dostupno i cjepivo tvrtke Nova-vax. 

Njemačka je odlučila uvesti nove mjere za suzbijanje širenja zaraze. Kancelarka Angela Merkel i njezin nasljednik Olaf Scholz – dogovorili su s čelnicima saveznih pokrajina – još strože sankcije za necijepljene osobe koje nisu nedavno preboljele COVID. Za vrijeme blagdana – neće moći u restorane, kafiće, kazališta, kina. Početkom iduće godine Bundestag će glasati o uvođenju obveznog cijepljenja. 

Cjepiva protiv koronavirusa proizvođača Pfizer i Moderna, koja koriste tehnologiju mRNK, najviše povećavaju razinu antitijela kada se daju 10-12 tjedana nakon druge doze, pokazala je britanska studija objavljena u četvrtak.

Studija je pokazala da je šest od sedam ispitanih cjepiva za booster doze osnažilo imunitet nakon početnog cijepljenja cjepivom Pfizer-BioNTech, dok je svih sedam povećalo imunitet kada je dano nakon početnog cijepljenja s dvije doze cjepiva AstraZenece. Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA