Dr. Vikica Krolo: ‘Zašto ruske državljane besplatno cijepimo u Hrvatskoj, cjepivom koje su platili naši građani? Po meni je ovo skandal…‘

Dr. Vikica Krolo: ‘Zašto ruske državljane besplatno cijepimo u Hrvatskoj, cjepivom koje su platili naši građani? Po meni je ovo skandal…‘

Hrvatska je po svemu sudeći postala najpopularnije odredište u EU za cijepljenje i to posebno državljana Rusije, koja nije članica EU-a, pa se u Hrvatskoj odvija svojevrsni “ruski turizam cijepljenja”. Javlja SLOBODNA DALMACIJA

Kako je već objavljeno u medijima, razlog povećanoj potražnji i odličnom bookingu aviokompanija iz Rusije prema Zagrebu treba potražiti u činjenici da ruski državljani u Hrvatsku, prije svega Zagreb, dolaze kako bi primili cjepivo protiv koronavirusa. Iz tog razloga traže najviše cjepivo Johnson&Johnson s obzirom na to da je potrebna samo jedna doza istog pa se nema potrebe dva puta vraćati u Hrvatsku. No, traže i Pfizer, odnosno ona cjepiva uz pomoć kojih mogu “normalno” ući u EU, odnosno dobiti Covid potvrdu, budući ruska cjepva nisu odobrena u EU, pa od njih na starom kontinentu nemaju puno koristi.

Četiri ruska avioprijevoznika, Aeroflot, PegasFly, Nordwind i Azur Air, prometuju na redovnim linijama između Moskve i Zagrebai sve je više zainteresiranih Rusa, koji se ukrcavaju u te zrakoplove, dolaze u Hrvatsku i cijepe se protiv Covid – 19 virusa, onim cjepivima koji su odobreni u EU.

Da Hrvati uvelike cijepe Ruse jako je razljutilo dr. Vikicu Krolo, liječnicu obiteljske medicine, bivšu predsjednicu KoHOM-a i zamijenicu predsjednika Hrvatske liječničke komore.

– Zašto mi u Hrvatskoj cijepimo ruske državljane koji dolaze iz Rusije, samo kako bi se cijepili? Mi njih cijepimo besplatno cjepivom koje je platila RH, odnosno građani Hrvatske i to cijepljenje opet besplatno obavljaju hrvatski liječnici. To je nedopustivo. Uz to Rusija nije članica EU i ako Hrvatska ima neke obveze prema državljanima članica EU-a, ne znam koje mi to obveze imamo prema ruskim državljanima. Zbog svega ovoga uputila sam upit Ekspertnoj skupini ministarstva zdravstva no odgovor do sada nisam dobila, a mislim i da ga neću dobiti. Po meni je ovo skandal i mislim da nam netko mora pojasniti o ćemu se radi, kazuje dr. Krolo.

Da Hrvatska misli ozbiljno, kada je u pitanju cijepljenje Rusa, kazuju i prednosti koje Rusi, došli iz Rusije, u Hrvatsku zbog cijepljenja imaju prilikom cijepljenja.

– Pa oni na Velesajmu imaju poseban punkt za cijepljenje, svoj red i svoj punkt i svoje odnosno naše liječnike. Jednostavno nije fer da mi cijepimo Ruse, koji nisu državljani EU, da im to cjepivo dajemo besplatno. Voljela bih znati tko je to odobrio i zbog čega. Po tome možemo uskoro očekivati zrakoplove iz recimo Afganistana, Pakistana ili neke afričke države, kazuje dr. Vikica Krolo.

Ruski nacionalni avioprijevoznik, Aeroflot, prometuje između Zagreba i Moskve tri puta tjedno, odnosno svakog ponedjeljka, srijede i petka. Iako su u najavi bili zrakoplovi tipa A320 kapaciteta 158 sjedala, zbog povećane potražnje na ovoj liniji uglavnom prometuju veći zrakoplovi tipa A321 kapaciteta 183 sjedala, javlja Croatian Aviation.

Zrakoplovi bilježe odličnu popunjenost pa je na letovima u sljedećim danima preostalo tek nekoliko slobodnih mjesta. Ako ne dođe do dodatnog povećanja interesa za “jednodnevnim” putovanjem u RH zbog cijepljenja, Aeroflot će do kraja mjeseca ponuditi čak 3.480 sjedala između Moskve i Zagreba.

Nordwind i PegasFly također prometuju između Moskve i Zagreba, dva puta tjedno, ponedjeljkom i petkom, Nordwind ponedjeljkom a PegasFly petkom. Ove dvije aviokompanije do kraja studenog između Moskve i Zagreba nude 2.172 sjedala. Letovi se obavljaju sa zrakoplovima tipa E190 i B737-800.

Najnoviji prijevoznik na liniji između Moskve i Zagreba je Azur Air koji prometuje prema Zagrebu iz Zračne luke Vnukovo, dok ostali avioprijevoznici koriste Zračnu luku Sheremetyevo.

Azur Air prometuje prema glavnom gradu Hrvatske svega jednom tjedno, nedjeljom, koristeći zrakoplove tipa B737-800. Do kraja studenog ovaj će prijevoznik ponuditi 1.512 sjedala između Moskve i Zagreba, a iz kompanije tvrde da će u slučaju povećane potražnje reagirati uvođenjem zrakoplova tipa B757-200 kapaciteta 238 sjedala.

Četiri spomenuta avioprijevoznika između Moskve i Zagreba do kraja studenog nude ukupno 7.164 sjedala, a letovi su dostupni čak šest puta tjedno.

S obzirom da su Rusi “poludjeli” za hrvatskim cjepivom, ne bi nas trebalo začuditi ukoliko u sljedećim danima i tjednima dođe do povećanja kapaciteta između Moskve i Zagreba.

Kako bismo doznali zbog čega ruski državljani dolaze u Hrvatsku kako bi se cijepili protiv Covida i je li to pitanje dogovora između dviju država, nazvali smo i izv. prof. dr. sc. Vilija Beroša, ministra zdravstva RH, no nije odgovorio na naš poziv. Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA