Viktor Gotovac novi je šef SDP-a u Zagrebu. Želi vratiti Titov trg i nazvati ulicu po Aleksandri Zec…

Viktor Gotovac novi je šef SDP-a u Zagrebu. Želi vratiti Titov trg i nazvati ulicu po Aleksandri Zec…

Gotovac je novo lice, ušao je u SDP prije tri godine i nije sudjelovao u klanovskim bitkama i podjelama koje su uništile partiju u metropoli. Prijatelj je s Hasanbegovićem, a sindikati ne vole njegova mišljenja…

Viktor Gotovac je novi je predsjednik zagrebačkog SDP-a.  Pokazuju tu prvi rezultati izbora nakon što su zatvorena stranačka birališta u stranci. Kako neslužbeno doznajemo, Gotovac vodi s 719 glasova dok je njegov protukandidat Matej Mišić na  324 glasa, što je nedostižna prednost.

Pobjeda Gotovca se mogla očekivati jer je on i u prvom krugu osvojio 524 glasa, dok je Mišić u drugi krug ušao sa podrškom 261 člana. 

Kako saznajemo u njegovom stožeru, odmah nakon pobjede, najavit će da će se u Zagrebu zalagati za vraćanje Trga maršala Tita, ali i da Zagreb dobije ulicu mučki ubijene Aleksandre Zec. Javlja Ivan Pandžić 24sata

Gotovac je profesor na katedri za radno i socijalno pravo zagrebačkog Pravnog fakulteta. Vrijedi kao neprikosnoveni stručnjak za radno pravo, a u SDP koji je podupirao se učlanio relativno kasno, tek prije tri godine. Nije sudjelovao u klanovskim i frakcijskim borbama koje su potpuno srozali tu stranku u Zagrebu. 

Od nekad najjače stranke su pali na tek 1760 članova, a kako je napisao nedavno Mišić, “pola članova ne koristi e-mail”. U Gradskoj Skupštini su pali na tek pet zastupnika, te su u koaliciji s platformom Možemo i gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem.
Mišić je bio zastupnik i vrijedio je kao dio struje Davora Bernardića, dok je Gotovac navodno imao podršku vrha stranke, Peđe Grbina. Gotovac je inače ustvrdio da se sam kandidirao i članovima se ponudio s porukom: Novi ljudi, nove ideje i pošteniji rad u SDP-u.

– Možda su članovi glasali za mene baš zato jer nisam bio dionik tog političkog iskustva sa SDP-om u Zagrebu. Tako mogu biti dionik promjene. Činjenica što nisam bio poznat politički, možda im je moj dio stručnosti zapeo za oko. Nikad ne bih bio političar, želim biti stručnjak koji se bavi politikom, ali neću odustati od postulata struke i znanja. SDP je puno politizirao, trebamo se držati struke i znanja. Ne vidim se kao političar i ne želim živjeti od politike, nego uz politike – rekao je Gotovac za N1 nakon što je u prvom krugu dobio najviše glasova, te dodao da kroz jači SDP u Zagrebu želi pridonijeti pobjedi te stranke u državi. 

Gotovcu sindikati na državnoj razini mu zamjeraju što je smatrao da je prosvjed od prije dvije godine nelegalan, te što je pisao mišljenja za Hrvatsku udrugu poslodavaca. Sindikati u Holdingu mu zamjeraju mišljenja koji su išli protiv njihovih stavova u kolektivnim pregovorima s bivšom upravom. Angažirala ga je za pravno mišljenje i obrana Zdravka Mamića, a on je ustvrdio da optužnica nije zakonita jer tužitelj nema odgovarajući radni staž. Taj argument je pao na sudu.

Neobično je da je i prijatelj s puno desnijim političarima poput Ivana Penave ili Zlatka Hasanbegovića iz Domovinskog pokreta, a Hasanbegović je za Jutarnji o njemu rekao da mu je draže “ćaskanje s lucidnim neistomišljenikom nego uskogrudnim istomišljenikom”. Kako je Hasanbegović maknuo s Bandićem Trg maršala Tita iz Zagreba, mogu se očekivati burne rasprave s Gotovcem.

Zagrebački SDP je dobio za šefa sasvim novo lice koje nije u politici napredovalo uobičajenim putem kroz stranku, nego joj se pridružio u srednjim godinama kao etablirani stručnjak. Sada mu ostaje težak zadatak ujediniti stranku i pokušati je podići u Zagrebu u kojem su se lijevi birači razočarani SDP-om skoro u potpunosti okrenuli agilnijim Možemo! i strankama okupljenim oko te platforme.