CRO Demoskop: HDZ i dalje uvjerljivo prvi. Na drugoj poziciji, prvi put u 18 godina od kada se provodi ovo istraživanje, nije SDP!

CRO Demoskop: HDZ i dalje uvjerljivo prvi. Na drugoj poziciji, prvi put u 18 godina od kada se provodi ovo istraživanje, nije SDP!

RTL u suradnji s Promocijom plus ekskluzivno donosi CRO Demoskop za listopad i otkriva kakav je rejting stranaka i političara. Rezultate je u RTL-u Danas analizirala Damira Gregoret.

Pad rejtinga vidljiv je u redovima svih vodećih oporbenih stranaka, a na tim krilima ponovno raste vladajuća stranka.

HDZ i u listopadu bira najviše ispitanika; s gotovo 28 posto rejting te stranke ostaje stabilan, uz blagi rast (27,3 posto podrške su imali u prethodnom mjerenju).

Na drugoj pozicijiprvi put u 18 godina od kada se provodi ovo istraživanje, nije SDP nego platforma MOŽEMO! s 17,1 posto.

Raskoljeni SDP je, uz pad potpore, treći s 16,1 posto. Podsjećamo, u rujnu su imali podršku 17,9 posto ispitanika.

Pad rejtinga u odnosu na rujan (17,2 posto) bilježi i MOŽEMO!, koji se ozbiljno poskliznuo na kadroviranju u Holdingu, i SDP čiji se i Klub u Saboru raspao pa su i tamo treća opcija. Napomena da se to dogodilo u petak, a istraživanje je završeno u četvrtak prije službenih izbacivanja.

Oporbena stranka u kojoj nema potresa – MOST još je u rujnu istisnuo Domovinski pokret s četvrte pozicije koju ima i sada, ali u odnosu na prošli mjesec (7,7 posto) rejting je nešto niži – 6,7 posto. Domovinskom pokretu, koji je jučer i formalno dobio novog predsjednika Ivana Penavu, potpora je i dalje niska – 3,7 postoU rujnu je ona iznosila 3,8 posto. Svi ostali su i od toga daleko, od HSS-a (1,3 posto).

Pa s istim rejtingom slijede Centar, Fokus, Živi zid

Još niže su svi ostali: IDS (listopad 1,1 posto – rujan 1,0 posto)HNS (listopad 1,1 posto – rujan 0,79 posto), pa tek onda Suverenisti koji su se prošlog vikenda okrupnili i u čije je redove došao Miroslav Škoro. Velikim očekivanjima unatoč potpora im je 1 posto. Mjesec prije bili su na 0,70 posto. Potresi i izbacivanja u oporbenim redovima povećali su udio neodlučnih na vidimo više od 16 posto. Podsjećamo, prošli mjesec neodlučnih je bilo 13,7 posto.

Na ljestvici najpozitivnijih političara vrh i dalje drži predsjednik Republike Zoran Milanović. S gotovo 22 posto povećao je prednost na vrhu u odnosu na rujan (18,7 posto).

Rast, ali blaži, bilježi i predsjednik Vlade; Andrej Plenković najpozitivniji je za gotovo 18 posto ispitanikaMjesec prije, to je smatralo 16,4 posto ispitanika. Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević ostaje treći, ali treći mjesec za redom potpora mu pada (listopad 9,9 posto – rujan 12,8 posto). Uslijed prozivki bivših članova Holdinga koje je i postavio bez javnog natječaja do odlaska i ravnatelja i Upravnog vijeća bolnice Srebrnjak, u listopadu je Tomaševićev rejting, dakle, ispod deset posto.

Svi ostali su daleko: od ministra financija Zdravka Marića (listopad 2,1 posto – rujan 2,5 posto) koji je četvrti, preko Bože Petrova (listopad 1,3 posto – rujan 0,9 posto)  i Vilija Beroša (listopad 1,0 posto – rujan 0,9 posto). Sa slabim rejtingom, ali u top deset ušla je Karolina Vidović Krišto (listopad 0,8 posto – rujan 0,55 posto).

Tek nakon toga je novi šef Domovinskog pokreta Ivan Penava (listopad 0,7 posto – rujan 0,3 posto). Isti je rejting i Peđe Grbina (listopad 0,7 posto – rujan 2,19 posto), predsjednika stranke koja se raspada i Sandre Benčić (listopad 0,7 posto – rujan 0,6 posto), saborske zastupnice platforme MOŽEMO!. 

I dalje je najviše građana koji poručuju da je najpozitivniji političar – NITKO (22, 6 posto). Prošli mjesec to je mislilo 21,6 posto ispitanika.