Kako je nastao običaj darivanja na Sv. Nikolu

Kako je nastao običaj darivanja na Sv. Nikolu

Blagdan svetog Nikole 6. prosinca obilježava početak blagdanskog darivanja, a najviše mu se vesele djeca. U Engleskoj je Saint Nicholas, u Njemačkoj Sinterklaas, u Poljskoj Mikula. Iz Nikoline tradicije, razvila se i tradicija Djeda Božićnjaka, koji se javlja za Božić.

Nikola je živio u 4. stoljeću i o njemu se ne zna puno, ali zna se da je bio veliki altruist koji se uvijek borio protiv nepravde te je do kraja života bio biskup u gradu Myra, današnjem Demreu u Turskoj. Potjecao je iz bogate obitelji i mogao je mirne duše cijeli život uživati u svome nasljedstvu, no on je to bogatstvo dijelio ljudima kojima je trebala pomoć. Iz njegova čovjekoljublja i želje da pomogne drugima, prema legendi, krenula je i tradicija ostavljanja darova u čizmama.

Sveti Nikola poznat je po legendi o tome da je svaku večer darivao djecu koja su imala samo jedan par čizmica ako bi ih lijepo očistila i ulaštila, što su kasnije, kada je sveti Nikola ostario i onemoćao, nastavili raditi roditelji. Nikola je mališanima u prozore ostavljao drvene igračke koje bi sam izradio, a roditelji su poslije stavljati ono što su imali u kući: jabuke, orahe, bombone zamotane u šarene papiriće i slične sitnice.

Tako je prema narodnoj predaji jednom prilikom zaštitio i tri mlade djevojke, čiji je otac bio presiromašan kako bi im mogao dati miraz i udati ih. Djevojkama je, umjesto udaje i obiteljskog života, prijetio posao prostitutki. Pod okriljem noći, Nikola je uzeo tri vreće i u svaku stavio zlato. Dvije vreće je bacio pred prozor djevojaka, koje su se napokon mogle udati a treću je ubacio kroz dimnjak kako ga ne bi otkrili.

Otkud Krampus?

Krampusova šiba dio je poganskih običaja koje svoje korijene vuku još iz pretkršćanskih religija, a koja se s godinama posebice zadržala u europskim zemljama poput Njemačke, Austrije i Slovenije, ali i Hrvatske. Krampus je protuteža sv. Nikoli, a on prema legendi brezovom šibom tuče ljude dok ne postanu dobri. Iako nije poznato kada je točno Krampus s rogovima ušao našu tradiciju, tijekom godina uvriježila se navika ostavljanja šibe u čizmicama djece. Djeca koja su tijekom godine bila dobra dobit će samo darove, a ona koja nisu bila baš poslušna u čizmici će pronaći i šibu.

Prema narodnom vjerovanju sveti Nikola smirio je uzburkano more pa se smatra zaštitnikom mornara. Običaj štovanja svetog Nikole u Hrvatskoj seže u daleku prošlost. Na ulazu u uvalu Mrtinovik zavjetno je od hvarskog kamena sagrađena 1922. godine kapela posvećena Gospi od zdravlja i sv. Nikoli koju je sagradio brodolomac Ivan Modrić. Noć uoči svetog Nikole pod jastuk su se u nekim primorskim krajevima stavljale tri jabuke.

Sveti Nikola, podjednako se časti i na Istoku i na Zapadu, a uz njega su povezani brojni narodni običaji darivanja djece. Zaštitnik je djece, pomoraca, djevojaka, siromaha, studenata, farmaceuta, pekara, ribara, zatvorenika, trgovaca, putnika i Sicilije. Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA