Na današnji dan 1991. pokrenut opći napad na Dubrovnik…

Na današnji dan 1991. pokrenut opći napad na Dubrovnik…

U Dubrovniku se obilježava 30. obljetnica obrane grada i Dan dubrovačkih branitelja. Naime, 6. prosinca 1991. godine, na ‘crni petak dubrovački’ u ranim jutarnjim satima agresor je pokrenuo sveopći napad na Grad. U jednom danu život je izgubilo 19 civila i branitelja, a ranjeno je njih 60.

Najžešći napadi, toga 6. prosinca 1991. bili su usmjereni na tvrđavu Imperijal na brdu Srđ ponad grada, kao i na povijesnu jezgru, hotel Belvedere te naselja Nuncijata i Sustjepan. Nekolicina branitelja u tvrđavi Imperijal u jednom je trenutku zatražila od branitelja iz grada da se vatra otvori po tvrđavi, na čiji su gornji dio već kročili daleko brojniji pripadnici agresorske vojske. To ih je prisililo da se povuku.

Tijekom Domovinskog rata na dubrovačkom području poginulo je više od 300 branitelja i civila. Svoje domove bilo je prisiljeno napustiti više od 30 tisuća stanovnika, a nanesena je i nemjerljiva materijalna šteta.

Na obilježavanju Dana dubrovačkih branitelja sudjelovat će i ministar branitelja Tomo Medved. Kod Luže će biti otkrivena spomen ploča poginulom fotografu Pavu Urbanu a potom će se počast poginulim braniteljima odati kod Spomen križa na groblju Boninovo, ispred zgrade MUP-a te na Srđu, kao i na Liechtensteinovom putu, u spomen na stradale vatrogasce i pripadnike Hrvatske ratne mornarice (HRM).

U moru ispred stare gradske luke Dubrovčani će odati počast pomorcima i braniteljima stradalima na moru, a u luci Gruž bit će otkrivena spomen ploča poginulom policajcu Vlahu Škilju. Sveta misa za stradale branitelje održat će se posljepodne u sustjepanskoj crkvi sv. Nikole, a navečer će u dubrovačkoj katedrali biti održana sveta misa zadušnica za sve poginule branitelje i civile u Domovinskom ratu.

Večer završnog dana obilježavanja obilježit će 3D mapping projekcija na festivalskoj palači na Stradunu i koncert Daleke Obale “Mojoj lijepoj zemlji Hrvatskoj”.