Što ako na Pantovčak doista banu inspektori: S njima bi stigli i policajci, evo što bi uslijedilo

Što ako na Pantovčak doista banu inspektori: S njima bi stigli i policajci, evo što bi uslijedilo

Predsjednik Milanović već nekoliko tjedana tvrdi kako inspektori neće ući u prostor Ureda predsjednika. Prijeti se vojskom i psima na ulazu

Ispred željezne ograde parkiraju se dva automobila, jedan civilni, a drugi policijski. Iz objekta Prijavnice izlazi pripadnik Počasno zaštitne bojne (PZB) koji radi na osiguranju. Piše Jutarnji list

“Dobar dan, izvolite”, obraća se osobi u neoznačenom automobilu.

“Dobar dan, Državni inspektorat. Mi smo sanitarni inspektori. Došli smo u provjeru provedbe sigurnosnih mjera zaštite od zaraznih bolesti. Želimo razgovarati s osobom zaduženom za kontrolu sigurnosnih mjera ovdje na ulazu u Ured predsjednika i ući i otići do zgrade Ureda”.

“S kime imate dogovoreno?”, pita vojnik.

“Nismo najavljeni. Tko je ovdje na ulazu zadužen kontrolu covid potvrda?”, uzvraća sanitarni inspektor.

“Malo pričekajte”, ne da se smesti pripadnik PZB-a i vraća se u Prijavnicu. Telefonira i vraća se do automobila.

“Nemate dozvolu za ulazak”, obavještava vojnik inspektore.

“Mi se ne najavljujemo. Prema Zakonu imamo ovlasti ući u objekt”, odgovara inspektor.

“Žao mi je, ali niste najavljeni i ja vas ne mogu pustiti. Molim vas da se udaljite od ulaza”, uzvraća mu vojnik.

Automobilu prilazi pripadnik civilne policije koji je već na telefonu…

“Mi smo na ulazu. Da… s inspektorima. Ne puštaju nas unutra”…, govori nekome s druge strane “žice”.

Ovlasti inspektora

To je jedan od mogućih scenarija dolaska sanitarnih inspektora Državnog inspektorata u kontrolu poštivanja mjera nadzora nad provedbom mjera za zaštitu pučanstva od zaraznih bolesti.

Zadatak je inspektora provjeriti kontroliraju li se covid potvrde na ulasku u prostore državnih institucija, da li osobe zaposlene u tim prostorima imaju potvrde, a ukoliko ih nemaju, mogu ih udaljiti iz objekta. Također, provjeravaju nose li se u zatvorenom prostoru zaštitne maske i je li na raspolaganju dezificijens.

Takve ovlasti Državnom inspektoratu daju nove odredbe Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti koje je ovog tjedna usvojila Vlada. Nakon što ih usvoji Sabor, državni inspektori imat će zakonsku podlogu za kontrolu poštivanja mjera u svim javnim institucijama, kažu nam naši sugovornici.

Ne buš došao, sorry

Onima koji dolaze u Ured predsjednika poznato je da se na ulazu od posjetitelja ne traži predočenje covid potvrda niti je u zatvorenim prostorima obavezno nošenje zaštitne maske. Tek su instalirani dozeri sa tekućinom za dezinfekciju ruku.

Predsjednik Republike Zoran Milanović već nekoliko tjedana tvrdi kako državni inspektori neće ući u prostor Ureda predsjednika. Prijeti se vojskom i psima na ulazu i tvrdi da je to eksteritorijalno područje. “Ne buš došao, sorry”, poručuje inspektorima, ali i Vladi, Milanović.

Prema riječima jednog od sugovornika, “Ured predsjednika nije nikakvo eksteritorijalno područje. Potpuno je ista stvar kao i bilo koje ministarstvo, Ured županije ili noćni klub. To je civilna institucija”. Kako nam je pojašnjeno, sanitarni inspektori bi u kontrolu poštivanja sanitarnih mjera u Ured predsjednika bez najave došli u pratnji policije te sukladno Zakonskim ovlastima zatražili ulazak u prostore Ureda.

Ipak, kako doznajemo, odlazak inspektora u Ured predsjednika u Vladi neće se tretirati kao inspekcija, primjerice, nekog ministarstva pa će se prethodno o tome donijeti odluka u koordinaciji s Ravnateljstvom policije, ali vjerojatno i s kabinetom premijera. Naime, unutarnje osiguranje Ureda predsjednika obavljaju pripadnici Uprave za posebne poslove sigurnosti Ravnateljstva policije te će se s njima prethodno iskoordinirati dolazak inspektora. Pripadnici Počasno zaštitne bojne zaduženi za vanjski prsten osiguranja, odnosno za osiguranje objekta i prostora Ureda predsjednika, nemaju ovlasti nad civilnim osobama.

Miljeniću prijeti globa

Ukoliko bi državnim inspektorima od strane vojske bio zabranjen ulazak u prostor Ureda, oni će napisati prekršajni nalog protiv, kako to definiraju predložene izmjene Zakona, “odgovorne osobe u javnopravnom tijelu”. U ovom slučaju riječ je o “čelniku tijela državne vlasti koja sukladno posebnim propisima upravlja uredima, odnosno stručnim službama tijela državne vlasti i koji u upravljanju njima te u odnosu na zaposlene u njima imaju prava i ovlasti čelnika tijela državne uprave sukladno posebnim propisima kojima se uređuju ta pitanja”.

U Uredu predsjednika to je Orsat Miljenić, predstojnik Ureda. Protiv njega bi išao prekršajni nalog. Izmjenama Zakona Vlada predlaže da se novčanom kaznom u iznosu od 30.000,00 do 50.000,00 kuna kazni za prekršaj odgovorna osoba koja ne osigura provedbu posebne sigurnosne mjere obveze predočenja dokaza o testiranju, cijepljenju ili preboljenju zarazne bolesti radi ulaska u određene prostore.