VIDEO Milanović: Optužbe za genocid u Jasenovcu imaju svoju mjeru, a mnogi je prelaze. Pupovac je etnobiznismen…

VIDEO Milanović: Optužbe za genocid u Jasenovcu imaju svoju mjeru, a mnogi je prelaze. Pupovac je etnobiznismen…

Predsjednik Zoran Milanović sudjelovao je danas na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Komiže na Visu u povodu Dana Grada i blagdana svetog Nikole. Nakon toga dao je izjavu za medije.

Komentirao je i Mostov referendum o “ukidanju stožerkoracije”. “Ima dva segmenta. Prvi je ustavno pitanje o čl. 17 kad se odlujučuje o privremenoj suspenziji ljudskih prava i sloboda. Ustav je i dosad bio vrlo jasan, svima osim HDZ-u i nekolicini ustavnih sudaca.”

“Mislim da drugi dio nije najspretnije smišljen i da se zadire u područja odnosa između zakonodavne i izvršne vlasti i da bi Ustavni sud mogao ta referendumska pitanja proglasiti nedopuštenima”, rekao je predsjednik o drugom referendumskom pitanju. Poručio je da on neće dati svoj potpis.

Već godinu i pol imamo stožerokraciju, rekao je Milanović, navodeći da bi se o tome trebalo odlučivati u Saboru.

“Antivaksere ne podržavam. To ne da nisam nego sam među prvim svojim primjerom pokazao”, dodao je.

Ponovno je rekao da svaki genocid nije isti.

“Hrvati imaju osjetljiv stav spram optužbi za genocid. Sad vidimo i da jedna druga strana pokušava sebe napraviti žrtvom, što jest, ali ne pretjerujmo. Optužbe za genocid u Jasenovcu imaju svoju mjeru, a mnogi je prelaze. Ono što se dogodilo, dogodilo se. Mnogi su sa srbijanske strane radili karijeru na tome. Ovo što radi gospoda iz Sarajeva – to nije službeno Sarajevo već baščaršija – pokušavaju od svog naroda napraviti žrtvu veću nego što jest i upravo oni licitiraju žrtvama”, rekao je Milanović.

Milanović je dodao i da “Pupovac nije predstavnik Srba nego je etnobiznismem”.

“Vukovar se odvijao dva mjeseca, grad se sutavno uništavao. Je li to djelovanje s ciljem da se cijela grupa ili dio nje eliminira i pobije? I na kraju Ovčara. Ima li tu elemenata za razgovor o genocidu? Mi imamo mjeru. Poštujem tuđu žrtvu, ali nije sve isto. Ako sve bude genocid moramo naći drugo ime za ono što su nacisti napravili Židovima u Drugom svjetskom ratu. Nije svaka žrtva ista. Nije svaki borac isti. Postoji onaj koji je prvi počeo”, kazao je Milanović.

Kad govorimo o žrtvama, bitna je pravda, poručio je predsjednik, piše N1.