Održana 4. sjednica Županijske skupštine Brodsko posavske županije…

Održana 4. sjednica Županijske skupštine Brodsko posavske županije…

U Velikoj vijećnici županijske uprave, pod predsjedanjem Pere Ćosića danas je održana 4. sjednica Županijske skupštine Brodsko-posavske županije. Nakon usvajanja zapisnika o radu prošle Sjednice prešlo se na točke današnjeg Dnevnog reda koji je dopunjen jednom točkom.

Naime nakon Aktualnog sata Mandatno povjerenstvo verificiralo je zahtjev vijećnika Krunoslava Janjića da vijećnički mandat stavi u mirovanje te početak mandata njegove zamjenice Lidije Mioč koja je danas položila i svečanu prisegu.

Donosimo kratki pregled Aktualnog sata pod kojima su vijećnici postavljali pitanja iz djelokruga rada Brodsko-posavske županije u području gospodarstva, infrastrukture, poljoprivrede i dr:

Vijećnik Zoran Marijić Kada će se zaposlenicima BPŽ vratiti 10% iznosa na plaće koji je umanjen za vrijeme ekonomske krize, zašto se ne dozvoljava napredovanje u službi te zašto dodatak Kolektivnog ugovora nije objavljen u Službenom vjesniku BPŽ? Što je učinjeno po pitanju azila za napuštene životinje temeljem donesenog Zakona? Što je učinjeno po pitanju donesene Odluke Županijske skupštine o raspisivanju natječaja za imenovanje pročelnika upravnih odjela?

Župan Danijel Marušić kazao je kako su plaće zaposlenika korigirane sukladno vremenu i trenutku u kojem se nalazimo, a velika sredstva preusmjerena su u suzbijanje epidemije COVID-19 te u projekte, a što se tiče napredovanja, sve ono što je u sustavu Brodsko-posavske županije poštuje se sukladno propisanim pravilnicima. Ukoliko se pokaže potreba za napredovanjem zaposlenika Županija to i čini, no ukoliko potreba nema zaposlenici rade na onim radnim mjestima na koja su, temeljem natječaja, primljeni. Što se tiče natječaja za pročelnike upravnih odjela, mi imamo jako veliku potrebu za određenim profilima ljudi koji su trenutno ovdje, a koje smo temeljem spajanja ureda Državne uprave i Brodsko-posavske županije dobili. Prvo radimo te natječaje, a onda ćemo raditi i natječaj za pročelnike. U tijeku je nekoliko natječaja za radna mjesta u Brodsko-posavskoj županiji. -odgovorio je župan Marušić.

Privremeni pročelnik Željko Burazović: U četvrtak smo sa zadovoljstvom završili potpisivanje sporazuma za dodjelu financijskih sredstava sa svim onim udrugama koje u segmentu svoga djelovanja na bilo koji način doprinose daljnjem razvoju i unaprjeđenju poljoprivredne proizvodnje ili, na primjeru vašeg pitanja, zdravog okoliša i brige o napuštenim životinjama koju trebaju provoditi regionalna i lokalna samouprava. Uvažavajući odrješitost Grada Slavonskog Broda da na prostoru “Vijuša” izgradi azil, uvažavajući volju svih naših lokalnih samouprava da podupru projekt privatnog investitora u Bartolovcima koji će uskoro završiti izgradnju azila, podržavajući volju Grada Nove Gradiške o izgradnji vlastitog azila, zahvaljujemo ljudima i volonterima….kroz ugovorno potpisivanje i financijsku potporu u četvrtak pomogli smo volonterima udruge “Čarlijevi anđeli” iz Slavonskog Broda i “Novogradiške njuške” iz Nove Gradiške.

Vijećnik Mario Rubil: Gdje se i kako može dobiti informacija o iskorištenim sredstvima iz EU fondova BPŽ i da li je bilo kontrole iz Ureda europskog javnog tužitelja EPPO, planira li Brodsko-posavska županija u svojim razvojnim turističkim planovima oživljavanje izletišta Ljeskove vode i Prašnika, tko i pod kojim uvjetima odvozi krupni i glomazni otpad na području općina BPŽ i gdje se otpad skladišti i zbrinjava?

Župan Marušić odgovorio je kako se takve informacije mogu dobiti u našem Centru za razvoj Brodsko-posavske županije jer oni imaju najviše podataka o svim kandidiranim projektima, a pošto se neki projekti provode po upravnim odjelima i te ćemo informacije prikupiti te ih dostaviti. Što se tiče drugog pitanja, kazao je župan Marušić, točno je da je veliki projekt u Prašniku planiran, međutim točne informacije ću zatražiti od ravnatelja Javne ustanove s tim da je to jedna doista veliki projekt koji traži i velika ulaganja. Prašnik smo u nekoliko navrata trebali stavljati u funkciju turizma, a okolni dio u funkciju lovnog turizma međutim to područje je dugo bilo minirano. Tako da ćemo vidjeti da li ćemo s tim velikim projektom ići do kraja jer postavlja se pitanje opravdanosti takvog velikog ulaganja. Ravnatelj Javne ustanove i Turistička zajednica BPŽ pružit će više informacija o pitanju Ljeskovih voda.

Privremeni pročelnik Miroslav Jarić: Što se tiče odvoženja glomaznog otpada po općinama naše županije temeljem pozitivnih zakonskih propisa, odnosno, Zakona o otpadu, glomazni otpad iz kućanstava odvoze komunalna poduzeća koja inače skupljaju i komunalni otpad i to jednom godišnje. Oni, pak, imaju ugovore s oporabiteljima takvog glomaznog otpada.

Vijećnik Damir Klaić Da li se radi o nekretnini zemljišta ili građevine za što je Županijska skupština donijela Zaključak o davanju suglasnosti na Odluku Školskog odbora OŠ “Sibinjskih žrtava” o darovanju nekretnine Općine Sibinj i u koju svrhu se ona koristi. Može li se Hrvatskim vodama uputiti dopis za zahtjevom za sanaciju divlje deponije otpada koja je nastala na području općine Klakar u Gornjoj Bebrini u zelenom pojasu. Što se može poduzeti po pitanju sigurnosti stanovnika općine Klakar koja je postala učestala migrantska ruta.

Župan Danijel Marušić odgovorio je na druga dva pitanja kazavši kako će pripremiti dopis Hrvatskim vodama jer, naravno, divlje deponije moraju biti sanirane i ići će se u rješavanje tog problema. Što se tiče migrantske krize, cijela Europa ima problem s migrantima i slične probleme imamo duž cijele Brodsko-posavske županije….nažalost mi kao uprava tu ne možemo ništa učiniti, a Policija zasigurno radi svoj posao- kazao je župan Marušić.

Privremena pročelnica Anica Vukašinović: Županijska skupština BPŽ donijela je Odluku, odnosno, Zaključak o darovanju nekretnine temeljem odluke Školskog odbora OŠ “Sibinjskih žrtava”. Odgovor u koju svrhu je nekretnina korištena vijećniku će biti dostavljena pismenim putem nakon što se kontaktira Općina Sibinj.

Vijećnik Josip MarunicaZašto se djelatnici Brodsko-posavske županije testiraju (na COVID-19) u Domu zdravlja te zašto se ne potpiše ugovor s ljekarnom da se testiranja obavljaju u zgradi Brodsko-posavske županije. Zašto neke škole mijenjaju radno vrijeme kako zaposlenici ne bi mogli stići na posao nakon testiranja.

Župan Danijel Marušić je između ostalog odgovorio: Svim djelatnicima Brodsko-posavske županije je omogućeno da se testiraju na vrijeme i da dođu na posao u redovno radno vrijeme. Čak smo, i iz tog razloga pomaknuli radno vrijeme BPŽ na 7:30 -15:30 sati….Zakon je takav, odluke su vrlo jasne i zna se kako se može ući u službene prostorije. Što se tiče radnog vremena po osnovnim školama mogu uputiti dopis jer osobno nisam upoznat s tim radnim vremenima, no ne vjerujem da itko radi bilo kakav pritisak na bilo koga da se cijepi.

Vijećnik Robert Matasović Kako Brodsko-posavska županija pomaže općinama u području apliciranja na EU sredstva i postoji li koordinacija s općinama na ovom polju?

Župan Danijel Marušić kazao je CTR (Razvojna agencija BPŽ) regionalni koordinator koji koordinira projekte na području cijele Brodsko-posavske županije, ali od lokalne samouprave ovisi koji će projekti biti kandidirani, kakvom će se dinamikom provoditi itd. U svakom slučaju, kazao je Marušić, Brodsko-posavska županija zajedno sa CTR-om, svim općinama i gradovima šalje sve moguće informacije o eventualnim javnim natječajima na koje prijavitelji vrlo često budu općine pa čak i neki drugi gospodarski subjekti. Dakle sve informacije koje Županija i CTR imaju prosljeđuju se svima njima i temeljem toga načelnici općina i gradonačelnici se mogu se prijavljivati na natječaje, a svaka pomoć je moguća u CTR-u. Otvorena su vrata, informacije kolaju, a svi oni projekti koji su u pripremi mogu se raditi u CTR-u. Naravno da veliku ulogu pri tomu imaju i ostali koji moraju imati samoinicijativu da prate natječaje i na njih se prijavljuju.

Vijećnik Tomislav Bašić:Što se čini po pitanju usklađivanja koeficijenata za obračun plaća službenika i namještenika s obzirom da je Ministarstvo uprave upozorilo na nepravilnosti Odluku o koeficijentima u upravnim tijelima BPŽ od 12. 3. 2020. godine. Što se čini po pitanju rješavanja problema onečišćenog zraka na području Slavonskog Broda.

Župan Danijel Marušić: Ako se sjećate da je Županijska skupština uradila promjenu o koeficijentima, već od prve Odluke te je to poslano u Ministarstvo, tako da je sve usklađeno. Ukoliko Vi imate nekakva druga saznanja molio bih Vas da mi javite, jer koliko je meni poznato -sve je usklađeno i sa koeficijentima i sa odlukama.

Privremeni pročelnik Miroslav Jarić: Što se tiče vođenja registra onečišćivača između ostaloga i zraka ili općenito okoliša nije mi jasno odakle Vam informacija da se to ne vodi? Mi evidenciju redovito vodimo i to možete vidjeti na web stranici Županije i Ministarstva. Također i redovito izvješćivanje o kakvoći zraka na području naše dvije mjerne postaje. Dakle redovito se objavljuju i prekoračenja i registar onečišćivača zraka je objavljen i javno dostupan svima.

Vijećnik Danijel OdobašićKada je zadnji puta održan sastanak radne koordinacijske skupine za zaštitu životinja i da li privatni investitor koji bi izgradio azil za životinje u Bartolovcima ispunjava uvijete propisane Pravilnikom, te što se čini u vezi problema precrpne stanice u Luci Brod zbog kojeg se domaćinstva iz Ruščice i Donje Vrbe ne mogu spojiti na kanalizacijsku mrežu.

Privremeni pročelnik Željko Burazović: Koordinacijska radna skupina koju je osnovala Brodsko-posavska županija je tijelo koje broji 31 člana i ove pandemijske prilike su zapravo učinile svoje. Prošle godine smo se sastajali gotovo svaka 3 mjeseca, a ove godine je zadnji sastanak “u živo” bio početkom veljače. Ali je komunikacija i briga o poslu kojeg trebamo napraviti ostala bez obzira na uvijete u kojima radimo. Izrada pravilnika koji regulira tehničke aspekte i uvijete koje azil treba zadovoljavati se dosta dugo čekao i ne prejudicirajući stvari i ne želeći oskvrnuti želju velike većine naših lokalnih samouprava koje su na učestalim sastancima iskazali spremnost skrb o životinjama povjeriti privatnom investitoru na njegovoj lokaciji u Bartolovcima ni najmanje ne utječe na nadležnost Županije da nešto nije napravila.

Župan Danijel Marušić referirao se na drugo pitanje: Čuo sam se i vidio s ministrom Marićem i naravno da i on mora dati i dao je svojim službama na provjeru i postupanje. ( vezano uz ovu problematiku) Mi kao Brodsko-posavska županija smo se uključili kao pomoć na zamolbu upravo i načelnika općina i Luke Brod, ali tu se još više moraju angažirati i Vodovod Slavonski Brod i Luka Brod da svoje odnose po tom pitanju izreguliraju. U svakom slučaju i dalje ćemo pomagati koliko to budemo mogli i vjerujem da će sve ići ka pozitivnom rješenju.

Vijećnik Mario PejićDa li se prati situacija s dokapitalizacijom Đure Đakovića od strane češkog ulagača i da li su kontaktirani predstavnici radnika i može li se Županija više uključiti u postupak ubrzanja dokapitalizacije i zaštite prava radnika?

Na pitanje će vijećnik odgovor dobiti pismenim putem.

Vijećnik Goran KneževićKada će se raspisati natječaj za opremanje laboratorija u Gimnaziji Matija Mesić za kabinete kemije i biologije?Privremena pročelnica Anica Vukašinović: Radi se o procesu koji je u tijeku, dakle, nabava za praktikume kemije, fizike i biologije nalazi se u Odsjeku za javnu nabavu i imali smo prošli tjedan sastanak s novom ravnateljicom Gimnazije Matija Mesić koja nam je dala još dodatne inpute u smislu opisnih stavki vezano za postojeće potrebe i vjerujemo kako će to do kraja ovoga mjeseca biti i realizirano.Vijećnik Davorin SlišurićDa li je na nedavno održanom radnom sastanku s direktorom Hrvatskih voda bilo riječi o projektu Brod2 i aglomeraciji Nova Gradiška?

Privremeni pročelnik Željko Burazović: Mogu izraziti načelo i premise koje smo čuli prošli tjedna na radnom sastanku s gospodinom Đurokovićem i njegovim suradnikom gospodinom Pihom. Treba najprije reći kako se radi o vodno-komunalnim europskim projektima koji su financirani u proračunskom razdoblju 2014. -2020., gdje vrijedi temeljno načelo da je od ukupne vrijednosti projekta 80% prihvatljivi trošak, a od takvog prihvatljivog troška 70% je nepovratnih sredstava Europske unije. Sa zadovoljstvom možemo govoriti da je ovakav način financiranja projekta i za nas završetak projekta Slavonski Brod vrijednog 277 milijuna kuna te projekta nova Gradiška 1 vrijednog 22,5 milijuna kuna. Ono što posebno raduje je činjenica da je u provedbi projekt Nova Gradiška 2 vrijedan 156 milijuna kuna. Taj dan još je jednom ponovljeno da osim ovog velikog projekta koji je završen, aglomeracije Slavonski Brod, u fazi pripreme je projekt Slavonski Brod 2 što je vodno-komunalni projekt, odnosno infrastruktura Grada Slavonskog Broda, Općine Brodski Stupnik te općina Donji Andrijevci i Garčin. Treba reći da je za ovaj projekt ishođene sve lokacijske i građevinske dozvole, da su u 90%-tnom dijelu riješeni imovinsko-pravni odnosi i mahom se radi o zemljištu koje je u vlasništvu lokalne samouprave ili pak RH. U najskorije vrijeme očekuje se i potpis Ugovora o dodjeli sredstava, a vrijednost projekta će iznositi 625 milijuna kuna. Na takav način referiram se i o projektu Slavonski Brod 3 što je aglomeracija koja podrazumijeva distributivno područje Komunalca d.o.o iz Slavonskog Broda i tu je od poslova napravljena radna verzija studije izvodljivosti i na putu smo ka ugovaranju projektne dokumentacije. Vijećnica Ivana Ribarić Majanović: Je li Županija upoznata s problemom čestih provala u prostorije Doma zdravlja Dr. Andrija Štampar u Novoj Gradiški u ambulantama opće medicine , pedijatrije i stomatologije i može li što učiniti po pitanju većeg nadzora i sigurnosti.

Župan Danijel Marušić: Osobno ne znam za te slučajeve, ali nakon Sjednice mogu kontaktirati ravnatelja pa nije problem onda osigurati sigurnosne kamere ili vidjeti eventualni ugovor s možda nekom zaštitarskom tvrtkom što ćemo vidjeti iz opsega problema.Nakon Aktualnog sata i Kadrovskih pitanja u nastavku sjednice usvojene su i sljedeće točke Dnevnog reda:

3.Prijedlog Programa rada Županijske skupštine za 2022. godinu

4.Prijedlog Odluke o II. izmjenama i dopunama Proračuna Brodsko-posavske županije za 2021. godinu

5. Prijedlog programa o izmjenama Programa javnih potreba u školstvu na području Brodsko-posavske županije za 2021. godinu

6. Prijedlog programa o izmjenama Programa javnih potreba u sportu i tehničkoj kulturi na području Brodsko- posavske županije za 2021. 7. Prijedlog programa o izmjenama i dopunama Programa javnih potreba u području zdravstva i socijalne skrbi u 2021. godini

8. Prijedlog Odluke o davanju koncesije za distribuciju plina na dijelu distribucijskog područja Slavonski Brod za područje općina Gundinci, Velika Kopanica, Sikirevci i Slavonski Šamac

9.Prijedlog Odluke o visini turističke pristojbe na području Brodsko-posavske županije za 2023. godinu

10. Informacija o aktivnostima i provedbi projekata u djelatnosti obrazovanja i kulture u 2021. godini

11. a) Prijedlog Rješenja o razrješenju predsjednika i članova Savjeta za zdravlje Brodsko-posavske županije b) Prijedlog Rješenja o imenovanju predsjednika i članova Savjeta za zdravlje Brodsko-posavske županije

12. Prijedlog Odluke o izmjeni Odluke o područnoj organiziranosti pregleda umrlih osoba izvan zdravstvene ustanove i imenovanju mrtvozornika i obducenata na području Brodsko-posavske županije

13.Prijedlog odluka o prijenosu vrijednosti izvedenih radova u 2021. godini: a) Zgrada infektologije Opće bolnice „Dr. Josip Benčević“, Slavonski Brod b) Zgrada neurologije i psihijatrije Opće bolnice „Dr. Josip Benčević“, Slavonski Brod c) Zgrada patologije Opće bolnice „Dr. Josip Benčević“, Slavonski Brod d) Upravna zgrada Opće bolnice „Dr. Josip Benčević“, Slavonski Brod e) Zgrada Stara bolnica Opće bolnice Nova Gradiška f) Zgrada ginekologije, pedijatrije, ambulante odjela kirurgije i interne medicine Opće bolnice Nova Gradiška g) Zdravstveni objekt Okučani h) Rekonstrukcija (dogradnja) zgrade Doma zdravlja, Slavonski Brod

14. Davanje suglasnosti na odluke Upravnog vijeća o zakupu poslovnog prostora radnicima Doma zdravlja Slavonski Brod radi obavljanja privatne prakse u ordinaciji: a) Bojani Hrkač, dr.med.spec., lokacija Slavonski Brod, Borovska 7 b) Ruži Brdar Mašić, dr.med.spec.pedijatrije, lokacija Slavonski Brod, Borovska 7 c) Tatjani Brzica, dr.med.spec.pedijatrije, lokacija Slavonski Brod, Borovska 7 d) Nevenki Tomašek Rubil, dr.med.spec.pedijatrije, lokacija Slavonski Brod, Borovska 7