U nepuna dva sata zaprimljene 8432 prijave za energetsku obnovu kuća…

U nepuna dva sata zaprimljene 8432 prijave za energetsku obnovu kuća…

Nakon što je u četvrtak 14. listopada u 9 sati trebalo krenuti zaprimanje prijava za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća, „došlo je do tehničkih poteškoća uslijed kojih korisnicima sustav ePrijave nije bio dostupan“, priopćili su iz FZOEU-a te se „radi nastale situacije i neugodnosti koje im je ista prouzročila” ispričali svim „zainteresiranim građanima“. 

U ponovljenom natječaju Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost danas je uspješno započeo sa zaprimanjem prijava za energetsku obnovu obiteljskih kuća, za što su građani pokazali izniman interes. Podnošenje prijava u sustavu ePrijave omogućeno je danas od 10 sati, a u nepuna dva sata prijavu za sufinanciranje za neke od mjera energetske obnove podnijela su 8432 građana.

Kako je ranije najavljeno, Fond je zbog očekivanog velikog interesa osigurao dodatna sredstva pa ukupan budžet za provedbu ovog Javnog poziva iznosi 390 milijuna kuna. Sredstva su osigurana putem Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja u sklopu Plana korištenja financijskih sredstava dobivenih od prodaje emisijskih jedinica stakleničkih plinova.

Zaprimljene prijave bit će obrađivane redoslijedom zaprimanja, dok god bude dostupnih sredstava.

Programom energetske obnove obiteljskih kuća, kojeg je donijela Vlada Republike Hrvatske na prijedlog Ministarstva graditeljstva, prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, predviđeno je sufinanciranje cjelovite energetske obnove, vanjske ovojnice i stolarije, ali i financiranje sustava za korištenje obnovljivih izvora energije. Za obnovu pojedine kuće je, ovisno o mjerama, moguće od Fonda dobiti i do 204 tisuće kuna bespovratnih sredstava – prioćeno je iz Fonda