Upozorenje psihijatrice današnjim roditeljima: ‘Kako smo došli do toga da smo od zdravog djeteta napravili dijete s teškoćama u razvoju?‘

Upozorenje psihijatrice današnjim roditeljima: ‘Kako smo došli do toga da smo od zdravog djeteta napravili dijete s teškoćama u razvoju?‘

– Čini se kako svako vrijeme nosi svoje, drugačije izazove, ali odgovor na to kako se roditelji trebaju ponašati i što mogu činiti je više-manje isti – kaže psihijatrica iz Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije Irena Primorac Bošnjak za Portal Zdravlje.

Doktorica Primorac Bošnjak ističe da je vro važno da roditelji prilagode odgojni pristup osobnosti i posebnosti djeteta, odnosno njegovoj različitosti kad imaju više djece. Prenosi SLOBODNA DALMACIJA

– Često puta čujem: “Sve troje sam odgajala na isti način, a samo s njim ili s njom su problemi”. Roditelji zapravo ne razumiju da to nije dobro jer bismo trebali osjetiti kakvo je dijete i tome se prilagoditi. Nekome će trebati jače postaviti granice, a nekome će trebati blaži pristup jer je senzibilan i čvrsta ruka toj osobnosti nikako ne odgovara – savjetuje psihijatrica.

Poručuje da roditeljima nedostaje osnovnih informacija te ih poziva ih da se prijave za Školu roditeljstva u dubrovačkom Zavodu za javno zdravstvo kako bi naučili na koje stvari treba obratiti pozornost.

Roditelji se često žale kako bi sa svojom djecom željeli provoditi više vremena, ali im to brojne svakodnevne obveze onemogućuju. Psihijatrica je objasnila kako je najvažnija kvaliteta vremena koje provode zajedno, navodi Portal Zdravlje.

– Po meni nije bitno koliko ćemo vremena provesti s djetetom, već koliko ćemo kvalitetno to vrijeme provesti. Sjećam se scene od ovog ljeta. Obitelj je došla u Dubrovnik ovog ljeta i gledam ih kako piju kavu, djeca jedu sladoled, roditelji i starije dijete su na mobitelu, a mlađe dijete na tabletu. Oni jesu na tom godišnjem odmoru skupa, ali koliko oni doista imaju od toga? Po meni jako malo ako većinu vremena provode na sličan način. Bitno je da provedeno zajedničko vrijeme bude ispunjavajuće i izgrađujuće – objasnila je psihijatrica.

RODITELJ TREBA BITI AUTORITET

Dr. Primorac Bošnjak kritizira moderne savjete za roditeljstvo, govoreći kako instant psihologija ističe potrebu izgradnje prijateljskog odnosa s djecom. Ona se pak zalaže za autoritativni stil roditeljstva.

On se, naravno, uvelike razlikuje od autoritarnog stila.

– Najbolje rezultate u odgoju daje autoritativni pristup. Roditelj jest u tom slučaju autoritet djetetu, ali s djetetom se puno razgovara, na razne načine mu izražava podršku i ljubav i objašnjava mu. Dakle, ako postavljamo granice djetetu, onda objašnjenje nije: Tako mora biti jer sam ja to rekla (što je tipično za autoritarni stil), nego objasnimo djetetu da tu odluku donosimo zato što je to za njegovo najveće dobro – tvrdi doktorica.

Ono što roditelji danas često propuštaju je poticanje samostalnosti djece. Doktorica Primorac Bošnjak primjećuje kako je začuđujuće koliko su djeca danas nesamostalna.

– Razgovarala sam jednom prilikom s učiteljima u školi. Vode djecu na ekskurziju u četvrtom razredu osnovne škole i susreću se s djecom koja ne znaju oprati zube ili zavezati tenisice bez pomoći mame. Kako smo došli do toga da smo od djeteta redovnog razvoja, zdravog djeteta, napravili dijete s teškoćama u razvoju? – upozorava psihijatrica.

Djecu koja tako odrastaju usporedila je s malim prinčevima kojima treba batler kako bi bilo što obavili. 

Kod razvoja djece, bitna je i izgradnja sustava vrijednosti, navodi doktorica Primorac Bošnjak. Poražavajuća je činjenica da, prema njezinom iskustvu, vrlo malo adolescenata o tim temama razgovara s roditeljima.

– Svakog adolescenta s kojim razgovaram u Zavodu pitam jesu li roditelji razgovarali s njim što je najvažnije u životu, kakva je njihova ljestvica vrijednosti, što je smisao života. Nažalost, još nisam dobila pozitivan dogovor na to pitanje. Tumačim to na način da djeca s kojima su roditelji razgovarali o tim temama nisu nikada ni došli u moju ordinaciju. Dođu ovi koji se nađu u svemu tome pogubljeni i ne znaju stvari staviti na svoje mjesto, pa im ne znaju dati ni vrijednost koja im pripada, ni manje, ni više od toga – rekla je psihijatrica za Portal Zdravlje.

Doktorica je napomenula i da je iznimno važno da dijete razvija socijalne vještine kako u životu ne bi imalo problema u različitim međuljuskim odnosima. Objašnjava da je pravi pristup u svim odnosima i životnim ulogama asertivni pristup, odnosno sposobnost zalaganja za sebe na društveno prihvatljiv način.

Činjenica je da osobe koje imaju razvijene socijalne vještine puno manje naginju razvoju mentalnih poremećaja.

Doktorica Primorac Bošnjak naposlijetku naglašava kako djeca najbolje uče iz primjera roditelja, prenosi Portal Zdravlje.

Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA