Na granici u Tovarniku pronašli 305.000 kutija cigareta

Na granici u Tovarniku pronašli 305.000 kutija cigareta

Vozač je uhićen, a kamion oduzet. Mora platiti i 5,7 milijuna kuna na ime trošarinskog duga, javlja GLAS SLAVONIJE

Grčki državljanin pokušao je preko graničnog prijelaza između Hrvatske i Srbije prokrijumčariti 305.110 kutija cigareta. U nedjelju, oko 23 sata, ulaznoj graničnoj kontroli na graničnom prijelazu Tovarnik pristupio je 49-godišnji državljanin Grčke kao vozač kamiona s prikolicom bugarskih registracija. Zbog sumnje u krijumčarenje, vozilo i prikolica detaljno su mu pregledani.

– Pregledom robe u priključnom vozilu utvrđeno je da se, uz manju količinu deklarirane robe, u sanducima nalazilo ukupno 305.110 kutija više vrsta cigareta bez nadzornih markica hrvatskog Ministarstva financija. Vozač kamiona je uhićen i predan pritvorskom nadzorniku PU vukovarsko-srijemske. Djelatnici carine oduzeli su cigarete i kamion u svrhu osiguranja naplate trošarinskog duga u iznosu od 5,76 milijuna kuna – doznajemo iz Policijske uprave vukovarsko-srijemske.

Ovo je samo jedna u nizu zapljena velikih količina cigareta na GP Tovarni. U veljači ove godine policajci i carinici spriječili su pokušaj krijumčarenja 238.000 kutija cigareta u vrijednosti većoj od pet milijuna kuna. Cigarete su pronađene u kamionu vinkovačkih registracija koje je na granični prijelaz Tovarnik dovezao 34-godišnjak iz Karlovačke županije. Cigarete su bile skrivene u kartonskim kutijama koje su bile djelomice ispunjene robom prijavljenom u deklaraciji – staklenim čašama.

Dvije velike zapljene zbile su se i tijekom 2018. godine. U srpnju je podnesena kaznena prijava protiv 59-godišnjaka iz Bugarske koji je na graničnom prijelazu Tovarnik prijavio kako prevozi suncokretovo sjeme i akrilne panele. Kontrolom plombe na vozilu carinici su primijetili da je prerezana i ponovno spojena. Potom je pregledan tovarni prostor u kojem je pronađeno 284.000 kutija, odnosno 28.400 šteka. ili 5.680.000 komada cigareta bez nadzornih markica. Ovom vozaču određeno je plaćanje trošarine u iznosu od 5.430.080 kuna.

U siječnju 2018., u teretnom vozilu rumnjskih registracija, carinici su pronašli 3.785.800 komada cigareta raznih marki. Cigarete su pronađene u teretnjaku koji je iz Srbije ušao na prijelaz Tovarnik i u carinsko područje Europske unije. Ovom vozaču određena je naplata trošarine u iznosu od 3.593.724,80 kuna.

U svim navedenim slučajevima švercerima je privremeno oduzeto vozilo. Riječ je o uobičajenom carinskom postupku kojim se osigurava naplata trošarine. Ako do uplate novca ne dođe, vozilo ide na dražbu i tim se novcem namiruje trošarina. Sandra Lacić

Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA